2011-12-28

jommakan!!

assalamualaikum...brrr..sejuk sekali ea tahun ini punyer winter.. sungguh gemilang..

bagi pelajar-pelajar yang sedang menghadapi musim sejuk ni..macam macam dugaan yang perlu dihadapi.. isk..isk..isk.. antaranya?..

ni jerebu ke ape? --> kabus laa..

saje nk  show off peti kami yg da beku sampai tak leh tutup..



1.heater kat rumah rosak teruk..tak tahu bile boleh baiki..
2.rumah yang dimana lokasinya tak strategik langsung untuk musim sejuk dan panas.. iaitu floor paling atas..atau floor tinggi..(rumah saya tingkat 3 taw!)
3.tingkap yang rosak,tak boleh tutup menyebabkan udara sejuk bab hawa dingin kelas mega mall masuk berebut-rebut dengan girang gembira,menyebabkan satu rumah sejuk macam dalam peti ais..
4.tak cukup saratoga (selimut tebal).."tak boleh kongsi2 okay.. tak umph!)
5.kelaparan dan kebuluran yang sikit lagi nak sama dengan starvation kat africa..


dan ntah macam  macam jenis masalah la yang timbul..namun..kite sebagai penuntut ilmu tetap tabah dan bertenaga menghadapi kehidupan yang mendatang..

yang saya nak sentuh di sini adalah yang berkaitan rapat dengan saya..iaitu isu ke lima.. kueng3..

.KELAPARAN YANG SELALU MENYERANG TAK KIRA MASA DAN USIA ..

kalau musim2 sejuk ni.. memang akan datang satu mase (bukan satu..bukan dua.. bukan juga tiga sebnarnya..tapi hari-hari) laaaapar je memanjang..sebenarnya bukan lapar sangat pon.. tapi mulut tu rase nak mengunyah je..

mungkin sebab kite sejuk ..pastu kite nak kunyah la bagai datang haba dari tindakan mengunyah tu.. sila rujuk Dr.fadhilah..(memandai aje)

yang penting,perut mahu diisi..kadang2 tu tak boleh layan jugak.. boleh obes tahu?..sebab tu ramai yang berat badan naik mendadak bile masuk musim sejuk..dan turun balik bila masuk musim panas..

hendak la kite pandai mujahadah.. ecehceh.. ehem! melawan nafsu makan yang mebuak2..disamping melawan nafsu2 lain jugak..seperti nafsu nak tidor memanjang atau nafsu nak beli jajan hari hari..dan etc etc..

so..saya ade la satu resepi murah ni..nak tak???? murah la untuk student bujang tak dapat zakat macam saya ni..

namanya shiapa?..abdulloh!.. eh! terpesong pulak..ehem! namanya,ikut suka hati la nak letak nama ape pon..sebab saya pon tk tahu (wedges kot?)..ni juga untuk orang yang menggemari ubi kentang.. atau nama kampungnya..POTATO.. hehehe.. saya tak suka sangat potato..tapi..kalo sejuk2 ni..ape2 je yg panas kite makan! jangan sia siakan...cing3.

oke2.. anda memerlukan :

3 biji kentang (atau suke hati la kalau nak buat sekilo..macam nak buat jamuan la pulaaak) (sekilo LE3 je)
1 biji telur (1 biji telur boleh gune untuk banyak laaaa)
serbuk golek kentucky.(ade di pasaran..macam2 brand)
minyak untuk goreng.
bekas kocak..(tupperware pon voleh di terime pakai..)

tu jerrrrr....~mudah kan?

ni adalah telur okay.


potato fresh dari tanah belakang rumah menipu berdosa


tepung golek kentucky..


yang ni pon boleh ..kalau nak buat sikit.. nak buat jamuan besar besaran boleh habiskan pek gergasi kat atas.
*KREDIT NTOK KINAH YG SIBUK-SIBUK SURUH SEARCH GOOGLE 



oke..macam mana nak buat?

sonan saje.. oke..

1.mule-mule.potong kan potato tu ikut suke hati.(potong memanjang macam fries biase atau nak potong macam wedges pon bole).aha aha aha.. jangan lupe peel the kulit the potato dulu..jangan gelojos ya adek adek..

2.pecah kan telur ke dalam pinggan atau mangkuk..suke hati la ea.. pastu masukkan potato yg dipotong tadi.. bagi dia tersalut betul..(biarkan kat tepi ) sementara menyediakan step ke 3 di bawah. *KREDIT TO AININ SOFIYA KERANA MENGINGATKAN STEP KE-2 NI..JAZAKILLAH KHAIR.. :)

3.amek bekas kocak..(saya panggil bekas kocak) masukkan tepung golek dalam 7 sudu  ke dalam bekas kocak dan masuk kan potato yg da dipotong tadi..(kalau boleh masukkan potato elok2 jangan masukkan banyak sangat lebihan telur ..nnt tak leh nk shake..lekat..*jangn kering sangat plak)

4.tutup bekas dan kocak la dengan sepenuh hati..bayangkan anda sedang mengojak seseorang yang telah menipu duit anda sebanyak satu juta setengah..jangn kuat sangat.. hancur plak nanti.. haha..

shake shake..potato shake..
ABAIKAN DOT DOT DOT WARNE WARNI TU.

4. lepas tu..panas kan minyak dan goreng sampai masak..slowkan api..nnt hangus pulak..nk best..tutup kuali..bagi cepat masak dan sekata..

ni bukan magic tau.. ni tengah goreng..


5.angkat dan boleh makan.hati hati..nanti melecur langit-langit tuuu.. :)

tadaaaaaaaaaaaaa...!



         anak-anak saya pon menggemarinya.




renung2kan dan selamat beramal.. :)


p/s:saya tahu la saya ketinggalan zaman..~






2 comments:

Ateey said...

banyak minyakk la lahhh!! tak baik utk kesihatan! sile kurangkan makan minyak yerrr...-pesan doktor-

ahahaha

duta surga said...

ofkos la banyak minyak.. tu da kire sikit ..sebb kami snagat berjimat tahu??..hehhe enshaallah.. selamat mnjaga kesihatan yer dokter atiqah...~