2012-03-31

ticker si mulut tempayan.

bismillah..

oh..rupa blog update yang baru sangat menganoyyingkan jiwa dan jari jemari ini..~ kurang gemar..tapi oke je la..

tahu tak?. tadi kan.. saya macam rase tak best sangat.. sebab..fakebook punyer pasal laa! #reti salahkan orang je.ceh..~

biase la kan..mende atas muka bumi ni semua ade baik dan buruknya.. begitu juga fesbuk ni.. sebenarnya saya da malas nak hurai pasal facebook.. cumanya.. ni yang saya rasa.. da lama da.. cuma hari ni baru rasa macam..nak tulis pasal ni..

zaman sekarang ni.. sapa yang tak der facebook?.. budak kecik sekecik kecik 4 tahun da ade facebook sampai ke yang  tua setua tua 100 tahun..semua nak ade account facebook..yer la.. medan perhubungan you.. macam hempon la.. sape yang tak der hempon sekarang ? #neneksayajeyangtakderhempon#lempangcucukurangadab.

semua orang ade facebook.. dan semua orang sangat sangat sibuk dengannya sehari suntuk..illa man rahima rabbi.. yang pandai mengatur masanya dan tidak addicted to facebook .. dan kebanyakan orang memang addicted kan?.. #suda2.awak tu! tak yah nak geleng geleng..

sampai ade orang cakap..budak budak zaman sekarang kalau tak der penyakit sakit belakang memang tak sah..hmmm ape la..

dengan ade facebook ni ..hubungan kekeluargaan jadik renggang.. tak selalu bercakap macam dulu.. duduk sama sama.. sembang sembang,,gelak gelak.. makan makan.... semua dalam bilik masing masing oke..laayn chat dan sebagainya.. ayah tanya :

"shira (bukan nama sebenar). hari ni kat sekolah buat ape?..belajar ape?"
yang anak jawab :

"ayah bukak je profile shira..shira da update tadi lagi..semua ade kat situ..ayah baca la.. k,bai ayah"

"kebum!" tutup pintu bilik.

ciskek punya budak zaman sekarang kan.. waliyazubillah min zalik ~

yang tak best jugak,bagi manusia manusia macam saya ni.. ehehe.. yang bukan mudah mudah mengingat tarikh..atau nombor2... (kecuali tarikh2 istimewa.uhuks!).. saya bukan ingat birtday2 kawan kawan.. 

kalau dulu dulu..mesti ade buku biodata setebal buku log geografi.. satu buku tu penuh biodata kawan kawan..dari sekolah menengah sampai la sekolah menengah..~tak yah kata tareh lahir.. semua bende ada kat situ.. siap guna segala jenis pen kaler2 kilat yang ade kat kedai book network.



zaman da ade facebook..jangan harap la.. tunggu la facebook bagi tahu .. ade notis birthday kat tepi belah kanan tu..tahu la birthday sape sape.. kalau tak.. makan hati berulam jantung la kawan tu...~nak pulak yang guna birthday palsu kat profile dia.. kan da kantoi.. yang kite semangat kemain lagi :

"happy birthday sayang.. sorry lambat wish..saya lupa hari ni birthday sayang! saya ingat sebenarnya..cuma hari ni bz sikit.. nanti petang kite celebrate kat sikret resepi ek. bye.."

yang kawan tu hagak hagaknya nak buat muka ape?.. mungkin la sedeh sbb orang tu tak ingat birthday dia.. tapi anak tekak tu sape nak tolog jaga?.. rase nak tergelak sambil bergolek kat bukit antarabangsa tau! sambil berayer ayer mata..~ 


hatoi..hatoii...renggang ukhuwwah kite ngan kengkawan.. kan best macam dulu.. sms atau kol ucap birthday. pastu bole la buat jamuan kecik2..makan2 beehon goreng kat umah kite.. ni tak.. keje hantar video selamat hari jadi kat wall je.. tak shiok la..~

hmm macam macam... 

lagi yang saya kurang senang dengan facebook ni..pasal si ticker kat tepi tuh.. adoi laa.. meyibuk penyibuk betul la...~

contoh saya tengah chat ngan sepupu saya kat wall dia..<--kate kan..

yang saya tak ingat la semua bende nak naik kat ticker.. habis segala penduduk dalam fren list saya tahu..hahaha..~ bikin hot aje.

"eh lah.. jadi pulak lah balik malaysia tahun ni??"
saya macam tekezut la..sebab tak la berniat sangat nak war war kan..~ =_=" tensi tak hagak hagak2.. errrr

#kenapa besar je dialog di atas..mihihihi..

bagi saya..kewujudan ticker ni memang tak selari lansung dengan hadis ;

حديث عن أبي هريرة رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( من حسن إسلام المرء تركه ما لا يعنيه ) حديث حسن رواه الترمذي وغيره

kite diajar untuk meninggalkan ape yang tak berkaitan dengan kite.. tapi si ticker ni sibuk nak bagi tahu semua orang pasal update orang lain.. tak tahu pon jadik tahu.. sibuk sibuk dia je kan..  tensi je..

hmm.. dan banyak je kelecehan dalam facebook ni tak menyenangkan saya.. cuma kali ni saje nak serang si ticker yang mulut tempayan..


kla.

p/s:saya tengah bosan ni..~

kbai,
wassalam.





2012-03-29

aduhai tramco

bismillah..



alahai..saya sudah jatuh cinta la. dengan tramco (atau name dalam surat beranak : microbus) seriously jatuh cinta..semalam,saya dan kinah pergi tanta,macam biase la..kalau nak pergi daerah lain luar dari cairo..ade banyak je pilihan transport yang bole dipilih.. antaranya train,bus,pegeot dan tramco..

train :kereta api yang selesa dan ticket mahal.
bus :bus yang biase2 je macam kat malaysia tu ,ticket pon standard la.
pegeot :kereta panjang yang bole muat dalam 6-7 orang.
TRAMCO : van yang sangat lasak yang dipandu oleh driver yang juga lasak dan bayaran paling murah.(bole tahan la.. murah berbanding yang di atas la) (ni yang saya suka)

kami naik tramco.. hmm dalam banyk banyak bende kat mesir ni.. tramco ade lah antara bende yang saya suka yang tak ade kat malaysia.. sumpah tak der.. dan kalau saya balik.. saya pasti akan sangat merinduinyaa..

saya sangat kagum dengan orang mesir yang sangat lasak.. mesti la saya tak suka bile derang gune kan kelasakn mereka dalam bergaduh bertumbuk bertekak tepi jalan.. tapi saya suka je manusia yang lasak ni..tak tahu jugak kenapa.. lasak,gagah dan protective dalam masa yang sama..haha .. ramai student perempuan melayu kurang suka orang orang mesir ni..katanya sebab lasak dan ganas sangat..

mungkin sebab orang melayu ni lemah lembut kot.. lembut sangat.. budak budak arab mesir ni..dari kecik diajar dengan lasak dan ganas.. tu pasal diorang ni kuat.. hmm ..

berbalik ke kisah tramco tadi..
ape yang saya suka pasal tramco?

sebab tramco ni simple dan murah.dan best..pemandu dia sangat sangat sangat sangat la cekap.. dan saya memang sangat suka pemandu lasak yang cekap.. waaaa.. serious.. cekap sangat.. menyelit la antara kereta sempit macam mana pon.. gerenti tk berlanggar dan lepas! dan sangat laju.. macam rollercoaster.. shok kemain.pemandu tramco pandai cari jalan dan escape dari jalan yang jam.. naik tramco bole rase macam belakon dalam action movie tom cruise tau!

melampau.

kacau je perempuan kat belakang tu..#sorry sensed plak gambor.


saya ni kalau jam dalam kereta sendiri..tak pe je..tapi jam dalam bus atau tramco yang lembab.. saya rase macam ak pengsan time2 tu jugak.. nak muntah segala bagai.. mungkin sebab tk cukup udara dan bersesak.so,kalau naik tramco yang cekap dan hebat tu.. cepat je la lepas dari jam..

pak cik tramco muda muda biasenya.. tak kisah la kan.. yang penting mereka mereka ni memandu dengan style yang sangat giler.. seriously giler oke.. dan....yg penting, saya suka.. hahahahaha.. best sangat!..walaupun pening sikit2 tapi saya suka..sebab laju dan masuk angin banyak.. lagi lagi kalau drive laju naik atas fly over yang tinggi! fly over kat mesir ni pon bole tahan tinggi.. kan best kalau jalan dia fly ooooooover je sampai depan rumah saya.. hehe.

tapi kurang kebestan dia bile terpaksa duduk sebelah orang lelaki. hmm kurang best untuk khushu' melayan angin dan kelajuan tramco.. tapi wat tak tahu je la.. nk wat cane..

tramco dari tanta ke cairo tadi sangat bahagia.. sebab kami keluar rumah lepas subuh.. time tu da cerah sebab nak masuk summer kot.so..sepanjang perjalanan..nampak kabus dan sawah padi..caaaaantik sanagt subhanallah.. nak menangis je rase..dan sejuk.. pemandangan sangat la splendid..yang paling penting pak cik tu bawak laju bebeno! bahagia la budak tu..~

selama berejam jam dalam tramco..tibe tibe datang idea yang tak-berape-nak-logic-tapi -tak-mustahil... saya rase nak kumpul duit beli ini :
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



pilihan kaler tu bole runding eh.. sape2 yang rase nak bagi hadiah.. bole pm kat facebook eh. ting3

cukup sifat.. simple dan berangin... tapi bole naik berdua je la #lempang..uhuks!


hmm walaupun banyak je keterukan yang buat saya rase tak tahan duduk kat mesir.. tapi allah kasi hadiah hadiah yang best nak suruh saya stay..  adil kan allah tu.. setiap bende yang allah cipta tu.. MESTI  ada kelebihan dan kekurangan di mana kite semua kene saling lengkap melengkapi.. subhanallah.

kite ni macam puzzle.. memerlukan sesama kite untuk lengkap melengkapi..orang yang pandai menulis melengkapi orang yang boleh bercakap kat depan orang..maka bole membentuk satu organisasi pengislah masharakat.. orang yang dan pandai mengemas rumah melengkapi orang yang pandai buat bajet bulanan,maka boleh mebentuk satu organisasi rumah sewa yang sejahtera.. #contoh macam tahpape.. namun,

andai semua makhluq allah ni mengikut hidup dengan aturan aturan allah. kite akan membentuk satu hamparan puzzle yang paling indah..#niagara fall

so.. kene sentiasa bershukur dan kurang kan merungut oke. :)

sila bershukur beramai ramai..

p/s: jangan lupa tadah tangan kat allah untuk  rakyat2 syria eh ;')
p/s: serious allah buat kite untuk salaing lengkap melengkapi..




kbai,
wassalam.



2012-03-27

=_=" han jing <--bahasa cina = anjing

anjing oh anjing.. nape banyak sangat kat mesir ni?.. lagi lagi sekitar umah saya.. kenapa?????!

hmm. saya sebenarnya sedikit tertekan dengan anjing anjing ini.. oh! hentah la.. kat mesir ni banyak sangat anjing.. same banyak ngan kucheng.. kucheng puler memang sangat ramai..saya oke je ngan kucheng..

mereka kata..anjing kat mesir ni tak gigit orang.. ye ke?.. saya tak caya.. nak dua tahun saya duduk mesir.. tetap juga saya tak boleh nak hilangkan rasa takut pada anjing.. cakap la ape pon.. husnuzzon la camne pon kat anjing anjing tu.. tetap saya takut.. nak nages je rase!sambil mata berair air ~

turun turun,tengok2 ade kat tepi rumah.. bawah kereta,tepi tempat buang sampah.. anjing pulak tanak seko seko.. nak berjemaah.. 4-5 eko satu group.. maunyer saya tak ketar lutut?

saya ni ..kalau berdepan dengan anjing,nak nak pulak yang berlari ke arah saya.. saya mesti la akan suu zzon kat anjing tu nak kejar saya.. walaupun sebenarnya tak.. saya memang akan menggigil tahap tak hengat..ade la dalam 9.5 scala ricther. lebih sikit dari tsunami  kat acheh..~  saya takut yg sesungguhnya,

kat mesir ni ..anjing suka berlari lari riang..saya memang tak boleh la.. walaupun dia tak lari ke arah saya.. ~

nak pulak kalau nak pegi sekolah jumpa anjing.. hmm memang akan turun sikit paras IQ saya tau.. sebab jantung mengepam darah terlalu laju dan otak saya tertekan sebab oxigen berlumba lumba nak masuk sebab saya bernafas dengan sangat deras..

kawan saya ..kinah.. maryam.. faridah.. ntah sape sape lagi.. semua steady beb je lalu depan anjing.. maryam paling berani mati.. da la kecik.. namun berani.. dia lalu depan anjing biase je.. siap main main eye contact lagi.. anjing tu macam oke je... tak der la pulak dia buat muka macm nak kejar..  yang saya memang wajib tertinggal kat belakang.. semua orang lepas.. saya mesti tak lepas..~ sedehnyeww..

saya tak tahu nak bagi tak takut macam mana. walaupun saya tak nafi anak anak anjing (puppy) memang sanagt sangat sangat terlampau melampau kecomelannya.. saya sukaaaa sangat tengok..~ tak berani dekat.. puppy suke main keja keja.. waaa.. najis mughollazoh tahu?... padahal takut.. i just cant help my self laaaa...

parasmu sangat la menggoda ~ uhuks!




lagi lagi kalau yg macam ni..~




hmmm~ allahul mustaan.. ade hikmah allah cipta anjing ni,,, cume saya pon tak tahu ape.. ade la tuu..
jaga kawasan masing2 eh anjing.. jangan masuk kawasan saya.. kalau tak....kalau takk... saya.. saya,...... saya lari la.. ape lagi... hmm..~ =_="


anjing kat mesir muke blur cam ni je sebenarnya...~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


yang saya nampak dalam kepala saya macam ni 

suruh gigit bashar assad lagi bagus.




saya ade takut seko lagi minatang ni. dimana sampai sekarang saya heran kenapa orang lain tak takut.. beliau adalah : En.mentadak!

saya..tk berani nak letak gambar yg real.. 


takut yang halilintar punya.. wooo~

sesungguhnya mereka sangat berani berbanding saya.~ ni yg saya rase inferior ni..~



p/s: jangan lupa doakan saudara saudara kite kat syria tau! :')

2012-03-26

allah maha mendengar doa hamba hambanya.

bismillahirRAHMANirRAHIM...

hari ini saya nak menyeru anda anda semua yang masih tetap tinggal di negara yang aman damai dan sentosa tanpa gangguan,makan cukup,pakai cukup..kalau tak cukup pon,anda tak ditembak sesuka hati,tak dirogol di depan sanak saudara,tak dirobek mulut sampai terkoyak,tak disiat siat kulit,tak dibunuh anak anak,tak dikerat kerat,tak dibakar hidup hidup! segala galanya cukup..bershukur lah! jangan sampai kite LUPA dan ALPA!!

jangan la kite yang ade kat zone yang sangat selesa ni lupa untuk mendoakan mereka yang dalam penderitaan,mari doakan rakyat rakyat syria dan palestine!jangan lupa doakan mereka hari hari! andai kite ditempat mereka,kite juge mahu didoakan! bukan kah begituuuuuuuuuuu??!

saya tahu belog saya tak sehebat dan sefemes belog INCHE GABANNA (ANGEL PAKAI GUCCI)..namun.. bagi sahabat sahabat yang terbaca belog tak bertauliah ini.. #saya tengah cakap dengan nada melaung lagi menjerit  dan merintih rintih ni.

jom la korang.. kite doa ramai ramai...~


toloooooong la jangan lupa sama sama doakan rakyat rakyat syria yang sedang disembelih!dan rakyat palestine yang ditindas! dan muslimin sedunia yg lain amnya. TT_TT #niagara fall..

semoga allah permudahkan urusan kite kerana doa kite untuk saudara saudara yang di sana.. moga allah bagi kekuatan kepada mereka untuk berjihad dan bertahan,dan bagi kekuatan kepada kite untuk berjihad dan bertahan dengan nikmat kesenangan dan keamanan..~

sahabat sahabat,yakin lah allah dengar doa kite..walau doa dari orang yang bisu..~ maka berdoa lah....~

habibi umar..~













P/S: ya allah..saya dah tak tahu nak buat ape selain doa ya allah.. kau maha mendengar .. aku pasti kau akan mndatangkan  kemenangan buat mereka.. kurniakan la kekuatan untuk mereka bertahan TT_TT.

p/s:masalah masalah kite yg kite anggap besar.(dan mmg besar pon)..tak terbanding sejuta kali ganda dengan penderitaan rakyat rakyat syria..allaaaaaaaahu akbar..~

2012-03-25

me bookstore and hanah

salam.

ingat senang ke untuk seorang pelajar sekolah menengah untuk kumpul duit belanja sampai RM35.99?.. bukan mudah tau.. saya kumpul tu sebab .. mak ayah saya kurang senang saya habiskan duit beli novel.. cam mengarut la kotnyer?.. hahahaha saya tak tahu.. mungkin sebab beli novel RM35.99,pastu baca semalaman.. dan habis la RM35.99 tu?.. ntah.. bagi saya konsep baca novel tak macam tu kikiki.. mungkin bagi parent saya..beli buku2 yang berfaedah tu lebih baik.. tak yah nak komplen banyak kalau da gune duit orang tu kan.. wagagaga..

so sebab stress my parent tak puas hati saya habiskan duit belanja beli novel.. da harga standard dia cam gitu...saya pon kumpul la duit sendiri.. dan saya berjaya.. it wasn't in a month.. it was in three months,.. ciskek betul.. baru saya dapat kumpol RM35.99..time tu saya sekolah kat kelantan.. so saya dapat duit poket bulanan.. kalau tak memang tak terkumpol jugak.

so that friday..outing sekolah..saya memang dalam kepala akan ke KBMALL memang hanya untuk beli satu novel.yeah yeah..saya selalu beli novel.. tapi kali ni special punya! saya beli dengan duit sendiri.. #saya rase macam nak nanges terharu taw!

sampai ke KBMALL..saya meluru ke pintu masuk POPULAR bookstore.. tu je yg paling best kat kelatan.alhmdulilah.saya pon pegi la kawasan-rak2-biase-lepak.dan dengan hati yang riang ria di hari raya membelek setiap buku yang ada.. macam biase la. org masuk bookstore memang takkan sekejab kan..

saya memang akan menghadapi masalah yang sama setiap kali ke bookstore.. lepas lebih sejam setengah (paling sekejab) kat tangan saya akan ade at least 3-4 buku..yang saya memang sampai nak menangis nak pilih nak beli yang mana satu... tu adalah 3-4 buku yang terbaik yang saya pilih dari timbunan2 buku yang terpilih.wah.yang pasti each time saya keluar bookstore i will only have one book with me.. sedihnya kisah ni!!!.. #korang jangan nangis ea..

saya seriously sedeh ..yer la.. duit tak banyak..memang akan boleh beli satu buku sajew.. kalau saya ke bookstore dengan adek saya raihanah..(dia novel freak jugak) so shok la duduk lelama kat bookstore..tak banyak komplen..dia cari buku dia..saya cari buku saya. lepas tu,dia memang terpaksa bersabar bile terpaksa berdiri terpacak sebelah saya in about 15 minutes memandang ke arah 3-4 buku yang saya nk pilih dengan muka sad puppy dog eyes yg sangat stress.,dia pon tahu saya nak sangat sangat2 beli semua dan saya TAK LEH nk afford. dia akan berlaku dialog yang macam ni :

lah : hanah,which buku you will prefer for me to buy? the blue one or the hijau one?
hanah : i think the blue one kot..macam best je.(after belek2 here and there)
lah : hmm oke la.. i'll take the hijau one.
hanah : err =_= .oke.


see?.. hahaha tapi dia memang takkan frustrate.. kikiki.. penyabar adek saya ni..~ thats why i love her so much. the kind yang pandai sabar dengan saya without mengungkit merungut..

 .haha.. sebenarnya ade satu rahsia ..yang parent saya sampai sekarng tak tahu.. wahahah <--derhaka kah saya?woo

saya penah sekali tu kat kelantan.. saya baru dapat duit belanja bulanan..nak2 pulak esok tu outing! walawweh abah..wrong timing la.. tahu tak?..esok tu saya beli dua buku instead of satu buku macam biase.sebab saya rasa duit saya banyak sangat time tu..cukup punya untuk belanja sebulan.. wahahahaha..then saya pegi kat ayah saya..saya cakap..abah..ni buku yang lah cakap nk beli tu.. behind my back ade satu lagi buku yang "lah tak cakap kat abah lah nak beli.. lah beli je ikut suke hati",.wang wang wang..

hmm gitu la story nyer..

time balik malaysia hari tu.. haha..saya ade duit gaji sendiri..so..saya pon beli la stok novel nak wat balik mesir.. duit sendiri la kate kan.. cehceh.. saya beli dalam 3-4 je.. sebab saya takut tak baca buku sekola..
saya sangat bahaya.. saya tak boleh start a novel kalau saya tahu saya tak der masa.. sebab saya akan membeku di satu sudut sampai habis buku tu.. kan ke teruk tu?.tak buat keje lain la saya... saya tak suka..baca ..stop..baca ..stop.. erghhh.. hate it.

so..balik to the story of my first -novel-beli-sendiri : saya dapat  buku ni : "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time"


rindunya buku ni..~ oh!



saya dan hanah suka baca novel.. hanah suka baca novel melayu dan english..saya tak suka novel melayu.. so bole cakap novelholic jugak la.. saya tak tahu bile saya start suka baca novel.. baca novel english tak semestinya pandai english.. my english is so horrible oke.. tapi oke je la.. belajar la.. bahasa korea tak pas pas lagi.. bahasa mexico pon tercungap cungap..  i love languages! :) alhamdulillah.

#bahasa melayu pon tak pas.tak yah cakap banyak.. (pas bahasa bercakap harian je la kan)





p/s: i miss hanah.may allah bless her :')
p/s:sekarang tak der mase sangatt baca story book laa.. :(



kbai,
wassalam.

2012-03-24

tips ngelak fikir pasal kawen?? err


salamullahi alaikum~

oke..sape umur dia 19, 20,21,22 tahun hangkat tangan tinggi tinggi..

yer.yer.. macam awak tu.. yang sengih nampak anak tekak tu.. hehe..

 oke.. turun tangan .. semua..

yer..awak yg sengeh tu pon turun tangan oke..

..hmm ape yang saya merapu merepek kerepek di permulaan entry ni?..

haha.. umur dimana kalau berbual tu tak sah kalau tak sebut bab kawen.. bab nak anak berapa orang.. bab suami/isteri pilihan masing masing..hmm tak boleh nak lari la.. semua orang sangat suka topic tu.. lagi lagi pada umur umur yang hot cenggini ni..~ #yang awak tersipu sipu malu tu kenapa?

oke well.. mungkin ade sesetengah tu merasakan masih terlalu awal atau masih tak sesuai untuk memikirkan soal ini. dengan pelbagai alasan..mak ayah tak kasik la.,tak der duit la,nak habiskan belaja dulu la,tunggu tunang cukup umur la. macam macam.. namun,bende2 cenggini ni selalu datang tanpa diundang.. nak suruh org fikir jugakpasal dia..ceh.

yer saya tahu. terlalu memikirkan soal jodoh atau kawin ni sangat memudaratkan lebih lebih lagi kalau kite tu masih lagi di alam persekolahan peruniversitian.. amat la menggangu kalau dalam kepala tu ashik fikir nak kawen je..keje sekolah entah kemana,baca buku ulang kaji entah ke mana.. kerja rumah harian entah kemana,semua jadik serba tak kena dan hidup jadik tunggang langgang.



oke..saya ade beberapa tips untuk membantu kurangkan fikir pasal mende ni kalau masih tak sedia lagi.bacaan ni sesuai je untuk semua manusia yang hormon cinta dia da active.

1.jangan berhubung dengan lelaki/perempuan ajnabi.
ya.pasal dengan berhubung dengan lawan jantina ni la yang membuatkan perasaan nak kawen tu datang membuak buak tak dapat dibendung macam gunung berapi nak meletus! tahu gunung berapi nak meletus?.. haaa.. elak elakkan la kecuali kalau terlalu penting urusannya.

2.jangan tengok filem2 cinta.
hah?.giler ke? dewasa kini cerite  semuanya berunsur CINTA..#kenapa skema sangat itu?..
yer..saya tahu..semua cerite berunsur cinta.. nak suruh semua orang rasa nak kawen dan melakukan zina..zina mata,zina hati,zina tubuh badan.. pasal tu kerajaan lepas je buat filem2 yang da macam filem lucah saya tengok~ belum tambah yang download kat tenet.. filem korea la..hinustan la..jepon la..monggolia la.. macam2 gaya percintaan gamaknya..bukan tk leh tengok movie lansung.. tapi pandai pandai la pilih..sendiri tahu level gelojak jiwa masing2..
percaya la.. kalau tengok filem berunsur cinta. perasaan nak berpasangan dan melakukan atau meniru aksi2 romantik macam dalam filem tu akan memuncak pada ketinggian puncak gunung everest. so,jangan tengok!

3.ghaddul basar -lower your gaze -tundukkan pandangan.
hmm..yang ni macam berat.. tapi oke je. jaga la mata ..jangan pandang orang lelaki/perempaun ajnabi kite.. semua pandangan pandangan yang mendatangkan perasaan shok di dalam hati yang lemah tu adalah dari syaiton!. memang la lelaki/perempuan yang kite pandang tu HOT.. the hell fire pon HOT hokey!..dengan menundukkan pandangan,otak kita akan menjadi lebih bijak dan tajam..tahu tajam?.. tak caya?. try la.. .(otak yang tajam buat hafal quran bestest taw)



4.sibukkan diri anda dengan kegiatan hobi yg prektikel yang anda suka.
kalau hobi tengok video lucah? #nak kene penampar dengan saya?
kalau banyak masa kite terluang kosong tak buat ape ape..kite punya kefala hotak cenderung untuk memikirkan mende2 yang nak memuaskan nafsu aje.. nak fikir mengarut aje..hobi yang best..yang gune tenaga dan penggerakan..macam memasak,bermain piano,berenang,berkebun,cuci kereta,kemas rumah cantik cantik, dan banyak lagi la.kalau kite buat bende yang kite suka tu..enshaallah lupa sekejab.

5.fikirkan masalah ummat.
fikirkan masalah ummat yang rosak teruk sekarang.. maslah buang anak..couple,minum arak,tak tutup aurat,dan macam2 ragam..kite akan rase macam banyak bende lagi tak buat..dan banyak ilmu lagi yang tak der dalam dada tu..so kite tak rase sangat macam nak kawen..sebab belajar tak habis lagi..dan ummat memerlukan kite untuk belajar bersungguh2... (yg ni tak semua org mampu guna dan berhasil oke)

6.fikirkan tentang aktiviti only-bujangians-can-do.
yey! ni paling bestest la.. fikirkan bende yang hanya orang bujang boleh buat dengan riang dan hati dan perasaan yang bebas sambil menari nari. yippi.. seperti,keluar bergumbira dengan kawan kawan..study group lelama.. cewah study..melancong .. masak simple simple... tidur bile bile mase..bangun solat subuh dan tidur balik.. shopping sorang sorang tanpa memikirkan kene simpan duit untuk pebelanjaan rumah tetangga..berkepit dengan family.. mandi lama lama tanpa memikirkan anak anak lasak mungkin terjun dari balkoni atau tertelan racun tikus yang disangka bubble gum.see?.. kan best je.hehe

7.menuntut ilmu.
dalam erti kata lain.belaja. belaja la ape bende pon.tak semestinya kat sekolah.. belaja la.. memasak ke..berkebun ke.. amek kelas quran ke..kelas tafser ke.. belaja la sebanyak mungkin..kerana dengan ilmu mengangkat martabat seorang manusia..acehceh.. jangan pernah bosan untuk belajar perkara yang baru..

8.doa.
doa la kat allah yang maha mengetahui setiap ape yang terlintas di hati kite.. doa allah bagi kekuatan untuk kite manjaga shahwat ,maruah dan kehormatan diri kite selagi belum sampai masanya.doa la allah jaga hati kite.. doa allah kurniakan pasangan yang mampu melengkapkan kite dan memimpin kite bersama sama berada di atas jalan allah ni..doa allah bantu kite mengawal hawa nafsu. :)

9.banyakkan mengingati allah dan mengingati alam selepas mati.
hmm kalau ingatkan mati dan alam selepas mati.. kite akan rase nak beristighfar memanjang..dosa kan banyak..takkn nak tambah dosa dengan membuang masa memikirkan pasal nak kawen memanjang.. so kite akan bergerak untuk melakukan bende yang lebih berfaedah la.



oke..saya cuba nak lengkapkan sepuluh tips.tapi saya da kekeringan idea. tu je yang saya dapati membantu la jugak untuk lebih fokus dalam study melakukan kerja kerja harian sebagai pelajar tanpa banyak sangat terfikir bende2 ni..

saya cakap ni bukan untuk kasik semua orang  mengelak untuk berkahwin.. no no no and no la kan.. bukan.. berkahwin tu adalah sunnah.. sape yang tak nak buat sunnah maka nabi tak ngaku ummat..~ namun..saya cakap ni untuk sesiapa yang rase nak lebih fokus dalam belajar sambil menunggu dengan sabar detik allah mentaqdirkan bertemu dengan soulmatenya tanpa menambah dosa membuang masa memikirkan bende2 yang tak patut difikir for the moment.. hokey?..

ikutkan hati.. sape tanak kawen?.. sape tanak urusan berkhwin tu allah permudahkan?..sape tanak?? cercakap?.. <--emo puler..

namun.... sambil memandang ke bulan mengambang di langit malam yang samar samar tak berbintang ...ehem! so,

sambil sambil menjadik pelajar tu boleh la latih latih diri menjadi suri rumah dan sura rumah dengan jayanya..macam mana?.. cuba buat baik dengan orang sekeiling anda..orang yang ade dalam rumah anda sekarang.. macam mana nak layan family nanti.. dengan family adek beradek dengan roomate housemate tak leh nak sabar.. macam mana nak ade family?. ehehe bole la berlatih ea..~

so..kite wahai orang orang muda. perkahwinan tu sesuatu yang besar.. tapi tak perlu banyak sangat fikir..kene banyak doa dan yakin pada allah dan banyak baiki diri.. sebab banyak je lagi kerje2 yang nak kene guna tenaga orang muda..selagi masih muda dan bertenaga.. mari kite sesama berjuang menimba ilmu penuh di dada sambil memperbaiki diri menjadi lebih baik dan bersedia pada saat allah meletakkan noktah pada zaman bujang kite... :) jom!



semoga allah bersama sama kite semua :)

kbai,
wassalam.


2012-03-23

nak bom syarikat etisalat sekarang jua




saya sedang panas hati dengan kad pascabayar etisalat mesir nih.. cas mahal sangat la.. tensi la macam ni.. kol sikit da tolak duit.. message sikit da tolak duit ..banyak pulak tu tolak.. macam mana nak hidup ni?... hagak2 la encik etisalat oii.. kalau seminggu saya kene habiskan paling sikit 30 geneh untuk kad top up je.. sebulan dah 120geneh tahu??? eey.. tensi la macam ni..



saya menoreh getah dua tahun pon tk leh nak cover.. tuka number baru tahu.. tapi ramai je kawan2 saya gune etisalat ..nanti sejuta kali ganda mahalnya.. saya rindu kat celcom malaysia.. murah saje.. tepon..message..tak terasa mane pon.. lagi2 kalo gune Xpax.. wuaaa.. 1 sen je message..  etisalat? 30sen.. ape barang.. letih la cemni..

saya rase sebab saya guna satu pekhidmatan tak guna ni.. segeneh 20 message satu hari..memang la untung kalo satu hari bole bagi 20 message dengan 1 geneh je.. namun,. kalo saya nak message seorang je pada pkol 11 malam.. saya kene tolak 1 geneh jugak...1 geneh untuk 1 message.. macam tu habis la kredit saya..

oke dah dah! macam keling da ni.. malas la.

kesimpulan dia :
1.yg bersalahnya saya. sape yang suruh beli?. sebab ni je la syarikat yg paling murah.
2.tak yah nak salahkn syarikat orang pong pang pong pang.. bershukur la sikit ade jugak yg bole wat berhubung.
3.sape suruh gatal gatal tangan nak gune khidmat 20 msge 1 geneh tuuu?
4.sila bertenang
5.oke.saya yang bersalah.wooo.. mintak maaf.


p/s: mode tengah tension tahap melampau terlampau ni~ TT_TT
kbai,
wassalam.

2012-03-22

hati tak dengar cakap.

awak,
boleh tak saya nak lupakan awak?
awak tahu tak bertapa mengingati awak sangat menyakitkan hati dan sanubari saya?
saya bukan la sape sape yang layak untuk merindui awak..
boleh tak saya lupakan awak terus..
dan awak..tolong la.. permudahkan la untuk saya  melupakan awak..
jagan la reply message2 saya..
jangan la start message saya.. block la saya dari fesbuk awak.. 
sebab saya tak tergamak nak block atau unfriend awak..
tak yah nak simpati simpati..atau sibuk sibuk nak ambik berat..
tak yah tanya kabar saya..tak yah nasihat nasihat saya.

mengingati awak menyakitkan  saya..
sebab saya tahu..awak tak ingat kat saya pon..
awak rase saya sama je macam kawan kawan yang lain..
sama je macam orang orang lain yang awak jumpa hari hari..
cuma saya yang cepat sangat tersentuh dan memandang awak tak sama macam orang lain..
memandang awak lebih special dari orang orang lain.
saya yang menambahkan perisa rindu dalam perhubungan kite yang sememangnya hubungan yang biasa..
rindu itu tiada la berdosa... tapi kenapa sangat menyakitkan.
saya da bincang ngan hati saya.. untuk lupakan awak. tapi hati saya berdegil..
salah saya.dan salah saya..dan sememangnya salah saya..
andai kite saling merindui kan best dan sweet..namun..
andai saya tak dapat mengawal perasaan itu..

biar lah saya melupakan awak dulu untuk sementara.
andai perasaan tak terkawal ini menggangu hidupan harian saya
biar la saya melupakan awak dulu..
andai perasaan rindu ni tak membawa ape2 kebaikan mahupun menambah iman saya..
biar la saya melupakan awak dulu..
dan
hakikatnya bukan semudah itu..


gambar ni sejuta kali tak der kene mengena.. saya nak begraun hujan tu je.




p/s:sape yang rase nak muntah ..pegi toilet cepat cepat..
p/s;oh!sungguh tahpape perasaan ini.. ini adalah hasil kejiwangan yang real..
p/s: sape yang terbaca tak yah nak terase awak la org yang saya nak lupa tu.. memang bukan k?
 p/s:mengingati allah lebih baik.




kbai,wasslam
i love you baby.
always~

2012-03-20

Result yespeeyem time !!! (read : SPM) ngeee

alhamdulillah.. minggu ni saje saya sudah berjaya melukakan dan menyinggung tiga batang jari saya menggunakan pisau dapo.. ohyeah! itu satu kejayaan.saya tak  tahu la kenapa.. tapi saya da biasa luka2 jari ni.. kinah cakap.habisla jugak sekotak plaster yang saya bawak dari malaysia.. sekotak ade seratus keping.. da kempis saya tengok..

any way.. seminggu ni tak tahu la.. badan tak sihat sangat..demam ..batuk..selesema..dan segala bagai..tapi alhamdulillah tak la sakit berdarah darah macam orang orang syria dan pelestin.. jauh sekali la.. tak der sekelumit pon kesakitan saya ni kalo nak banding dengan diorang.. semoga allah bagi kekuatan untuk kite semua..

hmm.. saya da ade keputusan baru.. keputusan akhir la gamaknya..~ saya tak balik malaysia tahun ni.. # macam sedeh la kan?.. padahal tahun lepas dah balik

setiap tahun macam ni..kejap nak balik..tk balik.. balik tak balik.. balik.. tak balik.. naik tensen ayahanda dan makhanda saya kat malaysia.. tensen jugak kakakhanda saya..

ikut kan hati dan nafsu tu.. memang la saya nak balik setiap tahun.. namun.. banyak yang saya fikir..lantas saya buat keputusan untuk tak balik dulu la.. saya merancang enshaallah.. untuk balik akhir tahun 2013.. andai dipanjangkan umur..alaaa..kat mesir ni bertimbun timbun student melayu.. da rase macam kat malaysia.. tinggal mak ayah je yang tak der...sob..sob..sob..

esok rabu bebudak tu nak amek result yespeeyem. (read:SPM).. semua bebudak itu sudah la semestinya la berdebar lagi gementar macam orang nak akad nikah kan?.. oh..saya sudah pon merasainya..

#tu awak tu! muka berkerut macam tengah bakar satey ayam tu kenapa?. bukan rasa akad nikah laa.. rase amek result.. nguehehe..

dulu.. masa zaman 2008 tu.. kami sekumpulan pelajar menunggu result.. saya rse macam nak pengsan nak pitam sume.. waaaaa sikit punyer stress.. so..saya paham..saya paham..

so.. saya harap budak2 yang nak amek result.. sile la bertenang,..

adik adiku,
andai kamu da berusaha dengan sangat gigih.. tajdeed niat dan ikhlaskan hati,andai allah bagi kecemerlangan,jaga la hati jangan sampai rasa kejayaan tu dari usaha gigih kamu sendiri,belaja siang malam tak tidur tidur... kejayaan itu adalah ujian.jika allah bagi kegagalan, jaga la hati jangan sampai rase nak menuntut hak dari allah yang kamu da usaha dan kamu yang paling layak mendapat kejayaan..itu juga satau ujian..~ ape2 pon yang allah bagi.. bershukur lah dan teruskan hidup dengan baik oke?..

adik adikku,
andai kamu tak berusaha mana pon.. tak berdengkur tertidur kat laiberi (read:perpustakaan) hari hari macam budak lain.. tak buat nota panjang2 pon.. tapi dapat keputusan cemerlang mengalahkan adi putra.. jangan nak rasa hebat.. kecemerlangan tu pon allah yang bagi untuk menguji mu.. adakah kamu akan leka dengan result-best-free2 atau kamu akan berusaha untuk berjaya.

adik adikku,
yang memang dasar pemalas. dan memang tak suke baca buku dan tak rase belajar itu penting..dan tak kisah lansung result yespeeyem tu nak dapat berape pon.. atas alasan allah memandang kepada iman dan taqwa.. bukan kepada result yespeeyem..,sile ambek senduk nasi kat dapur pastu ketuk dahi dalam doploh kali..sedar lah bahawa ilmu tu sangat la penting..

#oke la fine la.. saya punyer result yespeeyem tak la bagus macam korang kan.. helehh...

namun.. ni nasihat je la.. jangan ulangi kesilapan saya.. jangan belaja memain dan dapat result singkat macam saya.. yang saya nak tekan bukan la result sangat.. belaja tu.. usaha tu.. penting.. result tu bukan kerje kite..  ~
sebab segelintir pelajar tu belaja untuk result.. so dia pon cakap la.. bukan penting pon result tu.. tak semua orang yang result tinggi tu bijak sangat..

memang la. tapi lagi teruk kalo yang result mencarot corot ilmu pon ntah kemana.. kalo anda tu result 12E,tapi boleh invent itu ini  dan buat projek science besar besaran atau bole buat ape2 yang membanggakan agama bangsa dan negara tak pe la..

 ni tak,keje nak popular cepat je pandai,tup tup  masuk muka depan metro bertajuk MAT REMPIT BERLELUASA atau SEORANG GADIS DIROGOL BERGILIR GILIR OLEH 15 PEMUDA. # terpulang la nak pegang watak gadis atau pemuda .tak ke ciskek tu namanya..?..

dah dapat result tak best tu..mule la nak pegi attend audition akedemi fantasiak la.. mentor la.. tunjur ajarku cikgu la.. hentah hape hape lagi yang mengarut dan merosakkan iman diri dan manusia sejagat yang lain.. sesat lagi menyesatkan..

adik adiku..
ketahui la.. dengan ilmu tu la kite mebina diri.. degan ilmu itu la kite dapat hidup baik baik kat dunia ni... dengan ilmu la kite dapat beza kan yang betul dan yang salah.. dengan ilmu la kite ade harga diri. dengan ilmu la kite tahu ibadah kite betul ke salah..dengan ilmu la nak ajar anak /bini/suami dan org lain. dengan ilmu la kite berbeza dari orang yang jahil..dengan ilmu la allah pandang.. dan banyak la kepentingan2 ilmu..~

mintak maaf la adek adek.. akak ni kalau kasi nasihat tak la lembut sangat.. lembut lembut ni untuk baby je.. untuk remaja kene kaw2 sikit.. baru la terasa di hati.. ~ oke? cakap bia terasa..<--selogan hari ini.. hehe


so. bagi adek adek yang nak hambek result yespeeyem. sila jaga hati masing2.. ready fizikel dan mental okay.. ape2 pon result ..itu la yang terbaik enshaallah :)



kalau cemerlang ..bershukur dan usaha lagi!
kalau gagalpon..bershukur dan usaha lagi!

sama je kan?.. :) keep smiling..keep shining :) hehe

kbai,

wassalam.






2012-03-16

Dr.DutaSurga..

bismillahirrahmanirraheem,,,

semalam saya telah merasai pengalaman terpaling melampau indah dalam hidup saya,selain main kat dream park selama satu hari dengan gembira..dan i cant help my self laughing all day long.. <--tu jelas menunjukkan kehappian saya..alhamdulillah thummal hamdulillah..shukur tak terhingga lagi tinggi dari KLCC tau.. waaa.. sebenarnya kehappian ni tak bole nak describe dengan kata kata ..keyboard ni pulak da macam tak cukup huruf je nak tekan walaupun memang huruf alphabetic ade 26 je.. hahahahahah..

oke..saya cerite,semalam saya dibawa oleh kakak naqibah (read:mak usrah)yang tahun lima medic sayyeda zainab..kak iylia farhana.. ke hospital bagi mununtut janji.. hahah dia janji nak bawak saya masuk labour room secara seludup.. hehehe,so semalam kitorang pegi la.. dengan semua ahli 6 orang..

dipendekkan cerite..kami terpaksa menyamar menjadi student medic tahun satu. hahah lawak je.. padahal takut kemain  nak masuk universiti orang.. universiti perubatan pulak tuhh.. oke fine.. saya tak takut sangat .. sebab saya da banyak kali masuk universiti perubatan secara seludup ,(labour room tak pernah oke) dan kat mesir ni tak secured sagat pon.. sape sape bole masuk..lagi2 pelajar melayu.. ahahahahah.. cume kene berani la.. dan kalo ade orang tanya ..kene sedia jawapan.. jangan menipu,, muslim tak menipu.. eheheheheheheh.. helah je ..

da masuk tu tukar baju scrub..(first time mengenakan baju scrub..) pinjam kakk senior punya.. takkan nak beli kan?,, heheh so pakai je la.. kak ya kate muka kene komfiden nanti orang tahu kite menyamar.. (tapi diorang mmg tak kan tahu punya.. sebab saya memang berbakat dalam bidang lakonan dan drama.. ahaahahahaha.

baju scrub..

saya masuk dalam ward ibu nak bersalin.. waaa.. keadaannya tak sama macam ward kat malaysia (ops..kantoi.. saya sebenarny pernah seludup masuk ward bersalin kat malaysia yang di kawal sangat ketat oleh pak guard..) kat mesir.. semua student bebas masuk labour room. so saya dengan senang hati menjelajah semua kawasan dengan sangat gembira sebab semua orang ingat saya budak medic..

kebanyakan dokter sakit puan adalah dokter lelaki yang sangat muda oke.. hensem plak tu (dokter mesir kot).. haha.. bole kata semua lelaki.. (sila ghaddul basar eh)  malu seh.. tapi oke je la kan.. bukan saya yang nak bersalin.. hmm 

so lepas sejam saya masih tak berputus asa menanti kes pertama. lepas tu baru la nampak ade satu kereta sorong masuk.. ade sorang kakk ni nak bersalin ..dah sakit sangat dah.. oke.. time tu muka saya cam da kelat sikit.. tapi  happy melambung lambung,. saya rasa kakak ni la yang akan jadi kes pertama yang saya akan masuk.. waaaaaaa.. 

labour room.sangat modern dan canggih. en?en? en?.. hehe


so..saya memang cuak nak masuk dekat.. sebba saya bukan budak medic.. saya penyamar.. tahu penyamar?.. waaa kene tangkap memang kene halau!.oh!.. namun.. komfiden tu kene ade! muka kasi serious oke.. jalan kasi tegap dan yakin. kakk yang preggy mommy  tu da sedia.,dokter da sedia,dan dua orang pelajar medic tahun 5 da sedia.. dan seorang student medic palsu pon da sedia.. ahahahahaha.. berdiri betul betul belakang dokter yang tak tahan tu.. yang best. dokter tak shak ape2 pon.. pakai scrub la kate kan.. huh!

saya ingat saya akan pitam dan tumbang dan karam di lantai.. namun.. alahmdulillah. kekuatan allah bagi..saya sangat gembira dan eksaited tak hengat..dan saya tak seram pon?.. #hebat la?? ceh.. namun.. kakak itu ade complication.. susah beno nak kelua babynya..darah da banyak keluar.. air ketuban dah sedut sebahagian keluar.. teran da kuat.. tak mo kelua jugak babynya.. 

allah,...saat kakk tu berperang bermati matian.. sakit betul tu.. satu ward dengar jerit pekik ibu ibu nak bersalin je.. kuat ngiler...~ sampai menggigil gigil tuuu.. saya da kesian kat kakk tu. kakk naqibah saya terpaksa pegang saya yang rupa da macam nak pegi pegang kakk preggy mommy tu.. 

"jangan pegang.. dia better grab katil lagu kuat.. kite takkan mampu pegang dia.. sebab dia tengah sakit sangat"

tu dia.. ingat senang nak seludup budak degil ni masuk labour room..hahah kesian kak ya..sampai nak pitam. saya kesian kat kakak preggy mommy  tu ..~wooo.. saya teringat. oh! macam ni ke mak saya bersalin kan saya.. sedeh.. dokter arab mesir mak aii.. ganas lagi garang tak terhengga.. ade tiga orang dokter pakar dalam ward ni.. bergilir gilir tiga kes pada satu masa.. hensem2.. ade sorang tu paling hensem dan tough segala bagai la.. tengok sekali macam actor twilight edward cullen..tapi lagi tinggi dan putih melepak.. tengok dua kali da macam super model ..tengok tiga kali macam  ahli sukan bina badan.. #oi! berapa kali mu tengok sebenarnya??? !

tak la..dia bertugas kat bilik yang saya duduk tu,, da dia dok depan mata saya.. memang nampak je la.. bukan saya pegi tatap muka dia ke ape.. rilek eh sume. enshaallah ...kene ikhlas oke,jaga hati..jaga hati... hihi..

so.. kakak tu bergelut nak dekat sejam. masih tak keluar keluar baby tu.. kesian sangat kakak tu..dokter lelaki tu ganas kemain.. garang plak tu..bole tengking2 orang.. (tengkin suruh rilek la..) tapi saya tetap tak suka dia garang2..  terus hilang kehenseman tadi entah kemana.. tk nampak hensem da la..~ 

sebab sangat susah nak bersalin,sorang dokter yang garang pada anak tangga pertama dipanggil untuk membantu..time tu saya dan faridah teman saya tercegat dihujung sudut.. wahahaha cuak camape time itu.. dia pandang semacam je ..pastu terus duduk bersilih ganti dengan dokter edward cullen..dia pakai baju plastik.. tapi dia  tak puas hati..dia bangun,menuju ke arah kami yang tercegat tepi almari..dan cakap sesuatu ..yang kami penyamar penyamar student medic palsu ni cuba nak faham..

"take that **** (ape bende entah) " ---- tak jelas.

kami blur...

dan blur lagi...

"that green thing.."

oh..oke.. faridah korek keluar sehelai kain kasar warna hijau..saya ingat selimut..bile faridah bukak.. oh,. baju  dokter nak alas..takut darah terpercik..fine..~

berbekalkan kefahaman dan keobsesan tengok ceite Dr,house dan ER.. dan Cold Blue.. saya buat macam reti la kan.. bile dokter hulur dua tangan berlatax glove yang berdarah,saya sarungkan baju tu ..then..

senyap je berdiri.. dokter pusingkan belakang dia menghadap saya.. 

saya blur kejap..selama 2-3saat.. oh! oke.saya faham..

saya  kene tarekkan baju dokter habis habis dan ikat la bijak!!! 

bayangkan saya yang baju putih tu oke..err. 

dan..doctor paling garang amat tadi tu.tibe2 tersenyum riang ala ala nak gelakkan org, memandang saya dan faridah.. lantas bertanya sambil duduk menghadap kakak yang nak bersalin tadi..

"ni tahun berape ni?"
err..

"er.. hehe..tahun satu.."

dokter tu gelak sambil terkejut.. 

"tahun satu?.. kecik lagi tu,..macam mana bole masuk labour room ni?.. berani nya?.. awak buat ape kat sini?"

"erm.. nak tengok.. yer la.. berlatih. oke je kan.. err,, hihi"

dia gelak dan terus smbung kerja dia sambil stress kan balik muka yang baru nak sweet tadi.. hmm ~

#waa!..saya tak tipu eh.. saya memang tahun satu.. tapi bukan tahun satu medic dokter.. tahun satu syariah islamiyyah..~ haru nya la...takooot..


pendarahan banyak sangat.. sambil2.. tengok kakak tu berjuang nak bersalin.. bilik sebelah yang bersambung dengan bilik saya tu da berjaya melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat sangat sangat sangat sangat sangat comel.. kecik sangat. saya mule tu dok jeling jeling2 je.. sebab bilik baby new born belakang saya je..  saya nampak baby boy tu.. ~

comelnyaaaaaa!


da nak dekat sejam lebih tunggu baby kakak tu..saya dah tergoda dengan baby lelaki yang sangat kecik dan mulus itu.. saya nampak ade petugas tengah bersihkan baby yang masih berlendir dan berdarah tu.. tumpuan saya memang dah teralih 78% kat baby tu je..  lepas tu.. petugas tu tinggal je baby tu kat bawah lampu suam suam kuku tu.. akibat dari lenguh berdiri tunggu kakak tu meneran.. saya pon dengan gedik gedik kaki melangkah pelan pelan menuju ke arah baby tu dan tengok dekat dekat....

umur saya satu jam lebih oke,,


(kat malaysia mana bole sebarang orang masuk tempat baby newborn weh! nurse bertugas je bole..mesir memang lain dari yang lain,..)

allahhh..~ perasaan masa tu tak boleh digambarkan.. saya tak tahu nak namakan pon perasaan tu.. sangat kecik..sangat mulus.. sangat soft..sangat pure.. sangat subhanallah.. sangat amazing.. saya tengok dekat dekat sangat.. sambil membesarkan mata saya.. tak puas.. saya jeling kiri kanan..line clear.. saya sentuh belakang baby tu..! wah! lembut amat.. macam sutera..perasan sweet menyelubungi..sampai saya lemas..~


baby tu menangis.. menangis pon comel macam ape..mule tu saya pandang je dia menangis.. berbekalkan keayuan yang masih tersisa akibat lenguh menunggu.. saya usya2 baby tu sampai senyap.. kelihatan dia sukakan saya!! bestnya!! setiap kali saya cakap..shh.. shhh.. shh shhh.. dia senyap.. dan saya beranikan diri usap kepala dan dada dia lembut.. (saya takut kuman sebenarnya../tapi tak pe..baby mesir kuat!)


penyamar student medic tahun satu!
Dr.DutaSurga.


dipendekkan cerite.. saya ulang alik la tengok baby dan kakak yang masih tak melahirkan dan bilik bersalin lagi satu yang suara jeritannya dua kali ganda dari  ibu kat bilik saya tu..saya menyelinap dan berjaya tengok baby tu lahir. alhamdulillah.. feelingnya sangat umph! sangat lega..sangat best..sangat bershukur..~

tengah saya tengok tengok baby..kakak tadi da selamat melahirkan ,baby tu dok sebelah baby yang saya tengah tengok.. dokter garang tadi ternampak saya snap gambar... wah! gugur jantung tergolek golek ke lantai.. pastu dia cakap..

"da bersihkan ke baby tu?..da wat apgar score? baby tu okay?lampu okay?"

"err.. yes.."

saya angguk je pelan pelan..,dia cakap bahasa arab..so better dari dokter tu cakap base english..  sebb english dari lidah arab sangat susah nak difahami.. dan saya memang nampak petugas tadi dah cek baby tu..fuh!! dokter tak kisah pon saya amek gambar..walawehh.. berdebar yang sesungguhnya..~

doktor garang anak tangga pertama. berdebur saya tau!


saya kembali ke bilik asal saya ..dan menengok2 baby tadi.. kakak tu dah bersalin dah..tengah saya  dok bercintan cintun ngan baby yang suka kat saya tu.. pak cik bertugas tadi tibe tibe datang bawak selonggok pakaian.. ingat dia nak marah saya.. takut you....~

dia cakap. 
"awak nak pakai kan baju dia?" sambil tersenyum sangat ikhlas..

oh my god pak cik! are you kidding me or what??..i've been waiting for this all my life! give me those!! :)
# ni dalam hati je la..

pak cik tu lempar baju baby tu kat saya.. dan time tu saya rase nak peluk je pakcik tu pasal terlampau melampau terharu.. nok nangeh waser..~ nasib bek saya berniqab..kalo tk..bole nampak senyuman yang bersemut tuuu..~

time tu ade kak ya dan faridah dan bie.. semua da rupe nak berebut bile dapat keiizinan dari pakcik tu untuk bersihkan dan pakaikan baju baby tu..bendalir dari badan baby tu melekat kat tangan saya.. saya rase tamau  basuh.. wuuuhuu..

dan mintak maaf kepada kawan kawan saya sebab saya nampak macam ade unsur2 nak berebut di situ.. saya sangat gembira.. ni pengalaman paling hebat.. baby paling kecik saya penah pegang pon yang umur dua hari.. yang kali ni baru berumur sejam lebih..meletup rekod.. waaaaaaaaa.. alhamdulillah..~ nak nagis lagiii..air mata tak dapat nak bendung.. niagara fall.. wooo...

kami siap amek2 gambar lagi.. dengan sangat bahagia.. sorang sorang muka macam nak ade anak sendiri time tu jugak.. wahahah.. semu da cukup umur oke.. :) peace.

comel sangat terlampau melampau.. subhanallah..subhana man sawwahu wa abda'ahu..


saya buat last pandang kat kakak yang separa sedar sedang berjahit tu lepas da kiss n peluk baby cute comel tadi. .. sebab mase da suntuk dan memang kene balik time tu sebab ade bende lain pulak lepas balik.. hmm

ni baby kakak yang ade complication tu..


alhamdulillah.. dulu2,masa sekolah rendah dan menengah..saya selalu bedah biawak baru mati dan  bersalinkan dan tunggu kucing bersalin.. hmm,nak hampir  same je.. tapi  kucing kite tak faham dia sakit dia jerit ape.. kalau manusia kite faham..dan sebab kite pon perempuan,,so feelingnya sangat mendalam,..

oh! besar pengorbanan ibu yang mengandung dan melahirkan..~ sayangi la ibu anda.. ~ hmmm.. sob..sob..

terime kaseh kepada kak ya yang merealisasikan impian saya yang sekian lama bertahun tahun nak masuk labour room..besar ganjaran allah bagi kat kak ya menghappykan diri ini.. hehe..kesian kak ya.. nak jaga budak-susah -handle ni masuk labour room..haha.. ape pon terime kaseh banyak..

p/s:pengalaman mengajar erti kehidupan betul la..~
p/s:saya tahu je bukan ade org baca pon tulis panjang panjang ni.. namun. hahahah buat tatapan mase tua.. *kalo sempat tua la. 

banyak yang saya dapat dari satu hari semalam.. shukur pada allah yang meberi kesempatan ini.  alhamdulilah..

kbai,
wassalam.





2012-03-14

laporan semasa

salam sejahtera salam muslim sedunia.. salam 1 Malaysia. .. alhamdulillah.. nampaknya mesir da menunjukkan gaya nak bertukar musim.. dan yang pasti bagi kanak kanak yang badan perasan kuat dan gagah perkasa macam the hulk tetap tak dapat lari daripada demam,selesema dan batuk batuk.. alhamdulillah.. allah masih kasi oxigen secara free dan tak putus putus bekalannya.. dan masih kasi tangan kaki dan sendi sendi bergerak tanpa halangan.. bangun pagi tadi alhamdulillah tak ade yang lumpuh.. walaupun dosa tak terhitung banyaknya..allah masih kasi peluang untuk kite semua mengucapka lafaz istighfar dan taubat enshaallah~



laptop saya baru baiki.. tapii..erghhh.. ade je yang masih tak betull.. dah dah dah! malas nak cakap pasal laptop.. tension tahu?..

soalan2 bodoh  kurang bijak dari saya :

1.kenapa ramai ramai pemimpin negara atas muka bumi ni yang tahu tentang penyeksaan ke atas rakyat2 syria yang melampau lampau tak berbuat ape2? hantar tentera ke?.. buat meeting  ke? bincang ke cane?.. ke diorang ni memang tak der kuasa?.. saya tak rasa logic bile kite punya ramai manusia ni yg nak menentang kekejaman tu tak boleh nak kalah kan makhluq2 terkutuk tu.

2.kenapa kite terlampau boleh meluangkan masa berejam untuk bende2 yang buang masa..tapi nak solat nan lima minit tu pon tk khushu'.. tak seronok ke solat tu?.. #jawapan dia.. jiwa hamba tu tak terisi dengan kehambaan..~ <-- betul kah?

tu je wat mase ni..













p/s:masih haru biru dengan jumlah kanak kanak dan bayi yang diseksa,dirogol,dibakar,disiat siat kulit dan dibiarkan mati pelan pelan di syria.. :'(


2012-03-13

shame on you who just standing still doing nothing‍!~


allah.. sebaknya hati saya bile pagi pagi bukak facebook da terpampang video video syria.. sedeh sangat sangat.. bergetar rasanya organ organ dalaman saya melihat mereka mereka itu  diperlakukan di luar batasan pemikiran manusia.. allah..



 tergamak mereka merka tentera bashar assad menyembelih penduduk syria sebegitu rupa dan menafikan hak kehidupan mereka?..membunuh cita cita dan harapan anak anak kecil dan ibu bapa... memusnahkan jasad mereka dan perasaan mereka dengan pelbagai jenis seksaan yang tak dapat difikir akal.. allah. sesungguhnya allah telah mencabut naluri rahmah dari hati hati mereka ini.. sedang sama binatang kite tak mampu untuk melakukan sekejam itu.. tapi mereka?.. allah.. hanya allah la yang memegang hati hati manusia dan hanya allah la yang memberi hidayah..

tak mampu saya tahan air mata yang mengalir deras dari jiwa seorang hamba yang buminya aman sejahtera tak pernah kenal erti kesengsaraan atau keseksaan menuntut kemerdekaan dan keadilan.. air mata yang jasadnya tidak pernah mengerti erti luka luka berat yang memedihkan.. jasad yang tidak pernah merasai kehancuran perasaan jiwa dan menntal... jasad yang masih mampu bergelak tawa melupakan sejenak kisah penderitaan saudara saudara muslim sendiri kerana bumi yang dipijak masih aman  ...




hanya air mata yang tidak dapat dibendung dek jiwa yang lemah tu yang mampu saya rembeskan tatkala melihat kanak kanak 3 tahun ditembak matanya tembus ke belakang kepala dan terbaring senyap menahan roh berpisah dari jasadnya.. tatkala kanak kanak 5 tahun terburai kepalanya dibedil tentera bashar asad.. tatkala seorang ibu meraung dan merintih pabila bayinya kaku tak bernyawa..tatkala seorang ayah yang meraung memengang sisa tubuh anaknya yang diseksa yang tinggal kepala cuma..




allah... jiwa hamba yang jasadnya cuba untuk memahami kezaliman kezaliman yang di luar batasan ini yakin..bahawa engkau maha melihat segala apa yang berlaku.. engkau maha melihat segala apa yang terjadi di bumi bumi yang dienjak tapak tapak kaki hamba yang angkuh tidak sedarkan diri.dienjak oleh mereka mereka yang mendustakan kewujudanmu..

jiwa ini yakin engkau maha melihat dan maha mengetahui segala setiap sesuatu  penderitaan dan setiap lintasan dan gangguan perasaan yang disakiti dan dizalimi..dan engkau punya rencana sendiri ya allah.. jiwa hamba yang lemah ini yakin dengan kekuasaanmu ya allah.. seperti janji mu dalam lampiran surat surat cintamu :


[أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُمْ مَثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِكُمْ مَسَّتْهُمُ البَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آَمَنُوا مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللهِ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللهِ قَرِيبٌ]. 

ya ..pertolongan allah itu sudah hampir..

cuma allah aturkan pada masa yang paling sesuai dan sesuai la dengan pahala bagi mereka mereka yang menempuhi ujian dari allah ini dengan hati yang sabar dan ikhlas menuntut redhaNYA...

wahai saudara saudara muslim di syria dan gaza.doa kami sentiasa mengiringi perjuangan kalian.. ya benar kami tidak dapat menyumbang lebih dari itu..namun..lupakah kalian doa itu senjata mukmin?.. allah sentiasa bersama kalian.. semoga allah meneguhkan hati hati kalian dan mengikhlaskan niat niat kalian dalam menempuhi dugaan dunia yang fana ini..

mati syahid  sanak saudaramu itu jauh  lebih baik dari mati di negara negara aman kami ..mati syahid menuntut pembelaan tanah air  jauh berkali ganda baik dari mati bunuh diri kerana putus cinta.. mati syahid mempertahankan maruah diri dan ahli keluarga jauh berjuta kali ganda baik dari mati berbunuhan sesama sendiri berebut harta pusaka..mati syahid ketika berlumba membaling batu mengenakan tentera lebih baik dari mati berlumba haram di jalanan..mati syahid anak anak kecil digempur ketika belajar al-quran dan menuntut ilmu agama lebih baik dari mati ketika bersesak sesak di konsert konsert yang melalaikan hati yang tidak mengingati allah ...

sungguh mati syahid yang ditaqdirkan di negaramu itu jauh lebih indah walaupun zahirnya memeritkan.. berbanding mati di negara aman dek kelalaian yang tidak menjanjikan ketenangan di alam sana yang kekal..
kite semua akan mati..hanya beza pada masa.. andai diberi pilihan.. tidak ada yang mahu mati dalam kesia siaan kepada allah  dan dalam kemaksiatan dek alpa pada dunia...sudah pasti semua memilih syahid di jalanNYA..

ia ..jiwa yang jasadnya bertapak dan berteduh di bumi yang aman ini  terlihat mudah sekali menutur kata.. mudah sekali mengkelasifikasikan itu ini.. ketahui la.. jari jari ini menggigil tatkala menuturkan kalimah kalimah di atas..malu ..dan sedih dengan diri sendiri yang sebenarnya tidak tahu untuk berbuat apa.. demi membantu kalian disana..allaaahh..~




ujian yang besar untuk mereka mereka yang berjiwa besar.. ~

semoga allah sentiasa bersama kite semua.. sama ada yang berperang dengan hawa nafsu dibumi yang aman..dan yang berperang dengan jasad dan fizikal di bumi yang ditindas kezaliman.. wallahul musta'an..








p/s:tidak dapat meneruskan penulisan..
p/s:saya memang bukan yg jenis bole haplod gambar2 berdarah. tegok je boleh.

kbai,
wassalam.








2012-03-10

aktiviti ini sangat indah.

bismillah..

saya buat cookies baru baru ni..so sekarang saya nak menunjuk la kan hasilnya.. memang la tak mantap mana...festaim la katekan.. sedap sikit dari famous amous je.. #erk?

saya bukak youtube dan tetibe tertarek dan bersemangat pegi beli bahan.. dan saya semenanyer tak der mood mana pon nak menulis.. nah..amek ni.. tengok je la eh.. name dalam surat beranak dia adalah cinnamon cookies okay.. 

kalau anda 2 rajin nak buat..buat la.. aktiviti ini sangat la seronok.. bole dilakukan bersama anak anak ,adek beradek atau sanak saudara.. :)















nampak macam best kan main icing?.. ai! memang bestttt! sila buat dirumah okay...~


p/s: thaks a lot to ahli2 rumah yang sangat penyabar.
p/s:thanks shidah bagi pinjam mixer yang comel itu..
p/s: sepanjang pembikinan cookies2 inih..saya makan sangan banyak icing.. so jangan la heran..
p/s:saya akan lebih berhati hati.. 



kbai,
wassalam..