2011-06-30

~obsession~

salammz.. to all.. hehe

bunyi macam happy saje?.. alhamdulilah.. tadi baru habis exam qodhoya.. so ade gap cuti 3 hari.. sape yang tak rasa mcam nak melompat plus berlari lari tu memang tak tahu nak kata ape la kan.. heheh 

semalam housemate saya tetibe memasukkan ehehe photoscape dalam kompeter saya.. wahaha ,dri dulu lagi saya nk belaja photoshope.. tapi tk berkesempatan cita2 itu.. dapat photoscape pon jadi la.. walaupon biase2 aje.. untuk main2 da cukup best..

saya punyer la obsess.. haha sampai merah2 mata duduk sekat mata dengan mancis untuk mengedit sebanyak banyak gambar yang boleh.. hahaha habis exam sementara la katekan..

sile tengok hasil keobsessasian saya..:-

                                                               ni no1.

                                                               no.2

             no.3..erk! tersilaw sangt puler kan?..kan?..kan?.. ade sebb tuu..:p

                                                               no.4


hahhaha dan banyak lagi gambar selain gambar buah hati pengarang jantung pisang saya ni.. hehehe saya suka!..

walaupon nampak macam  sebanyak sedikit membuang mase.. hahah tpi.. tk la jugak.. mengasah skill aje.. :)

dah2.. malas saya nk tulis bebanyak..saya nak tunjuk gambar2 ni je.. time kaseh tengok.. :)

2011-06-28

mashaallah teknology.

               
                  الســــــــــــــــــــــــــــــــــــلام عليكــــــــــــــــــــــــــــــــــم


andai difikir fikirkan sebanyak sepuluh kali..teknology dah membangun dengn sangat pesat..saya nak mengimbau balik kenangn saya mula2 berkenalan dengan teknology perhubungan.


talifon rumah tak payah cakap la. semua orang kenal.maksud saya,hand phone..empon..mobile..atau talifon bimbit..suka hati anda la nak panggil ape kan.. saya dr kecik sampai ke umur 15 tahun.. tk berminat langsung nak berkenalan dengn hempon..saya pon tk tahu kenapa..tengok phone ayah saya..pegang pon tak hingin..eh! tk berminat la kate org.. time tu,ayah saya punyer phone yg pertama kalau taksilap..phone nokia yg besar gedabak tu..bukan yg sabun shape tu.. yg petak segi elok2 tuu..


ngueng3..lebih kurang cam ni laa hehe besaw kan?? jatuh atas kaki sodap.. hehe

time tu saya pegi tinggal kat kelantan ..saya,kakak saya yg tercinta,dan ayah saya yang tercinta.. tiga orang aje.. mase bru dajah nam..kecik lagi..comel pulak tu..selekeh2 je..sebb ayah saya suruh sekolah kat kampung,masuk maahad..tk mo masuk sekolah menengah islam kat KL.

lama tu ayah saya tuka phone..sebb phone beliyau rosak..sebab saya and kakak ashik kaco buat kol ummi n adik2 kat KL.. rindu la katekan.. padahal setiap minggu balik KL..hahah so ayah saya beli kat kakak saya sebijik empon yang bagi saya teramat2 cantik.. still saya tetap tak berminat malah tak dengki sepusen pon.. sebab saya memang tak tertarik langsung dengan HANDPHONE. -pada masa itu- hehe

ni la empon yg abah kasi kat kakak saya..

ni model 3220 nokia.. ngueng2..saya kagum sampai terbeliak mata sebab time kol2 atau msge datang,dia menyala2 dengan bahagia.. banyak kaler keluar kot tepi2 tu.. kag0mnya saya bukan main lagi..dan tu la fes taim in mai laif tengok talifon yang bole loudspeaker! bertambah2 la level kekaguman saya terhadap invention bernama empon ni..waaa cakap jauh2 pon bole dengar.. siap kalao cakap jauh2dengan ummi mesti cakap.

"ummi cakap je..lah jauh ni.. kat dapor,tapi lah buat LOUDSPEAKER  taw!"

aih! gedik tk hengat.. heheh sebb time tu mak saya punyer phone pon tk bole loedspeaker lagi.. hahahah saya  gembira setiap kali cakap ngn mak saya.. maka melambung2 la bil setiap bulan.. hahaha,sampai ayah saya kata..kitorg kene belaja pakai prepaid pula.. ngueng3..baru tahu susah cari duit.. wooooo

tu belomlagi tahu function MMS..game,ntah hape2 lagi dalam tepon..haha

still saya masih tak berminat untuk menggunakan talifon..sebab saya kira da cukup saya share ngan kakak saya.time tu saya pon baru tahu satu2nya function dalam sejarah penciptaan empon.. iaitu kalau nk cakap kene tekan button lambang hijau berbentuk talifon..heheeh selain pada pengetahuan  tu?.. nop! ZERO..


 ckap ke?..habis cakap?

itu la saya..sampai la saya masuk maahad ngn kakak saya..saya masih bergantung kepada kakak saya..sampai la satu saat saya kene pergi outing sendiri..saya rasa sangat susah..sebab nak talifon pak cik (driver sekolah) untuk masuk dalam pagar sekolah..leceh la pakai phone kawan.. kejap2 tak der bettry..kejap2 tk der kredit..hmm so saya dengn terhegeh2 dan agak malu2 kuchenn mintk empon ngn ayah saya.. time tu form 4..ayah saya mcm pelik.. nk phone?.. wat pe?.. 

ceh.. terkulat2 saya malu. err,, so ayah saya pon kasi la..beliyau pilih empon buruk yg ade dalam koleksinya.. hnggghh..

ni henpon saya yang fertama! yes!seken hen pon tk per..

model 2100..wuaaa bahagier teramat masa tu..saya punyer warner putis.. suke bukan main..siap ashik suruh kakk dan abah saya miskol2 lagi.. gara2 tak der orang nk kol..dapat massge darii celcom pon suke.. janji ade mssge. hahahahahah *gelakkan diri sendiri dengn fenuh emosi..

dan.. day by day.. year by year.. saya membesa dengn pesat sekali.. dan saya tengok zaman saya dah agak besa ni la.. budak2 seawal darjah satu da ade empon! dengki rase diri ini.. saya form4 baru ade empon.. bukan la dengki pon hahaha.. tp nak kate nyer.. awal betul mereka ni terdedah dengan teknology kite ni..

saya rase kite2 ni sangat2 perlu bershukur dengan nikmat teknology ..bukan menggunakannya untuk melampiaskan nafsu serakah..atau pon mencabuli penggunaan2 teknologi tanpa batas.. jangan sampai kufur nikmat..andai kata kite bole pegi zaman dulu..n bagi empon Nseries kat hang tuah..mau nyer pengsan.

banyak kene muhasaba balik..bandingkan dulu dan skerg.. ape yg diberi lebih di balas kurang.. hmm
waliyazubilah kite menjadi hamba allah yang kufur nikmat..~




saya dan lalat mesir.

                                           
                   الســــــــــــــــــــــــــــــــلام عليكــــــــــــــــــــــــــــــــم


lalat..lalat..lalat.. tidor pon ada lalat.bangun tidur pon lalat yang kejut..rimas nya saya yang tak terhingga.setiap masa ada lalat.bukan sebab rumah kotor atau ada bau busuk?.. kita dah mandi pakai wangi2 pon dia datang jugak..nak makan pon dia datang hinggap..tu la kelebihan lalat mesir.. tk sama macm lalat kat malaysia.hinggap kat semua bende..








saya sangat geli dengan lalat.lagi2 kalau dia datang dan main2 kaki atas kulit saya..tengah solat dia hinggap di jari atau dimuka.. ergghh.. geli.. tengah2 baca buku pon dia datang juga.. SETIAP MASA.. i mean it..kalau la lalat ni besa.. saya akan tenyeh2 dia mcamsaya tekan button lift -macam la berani- pukul nyamuk pon geli.. cakap je besar..


lalat masuk rumah saya dan terbang ke sana ke mari buat macam rumah sendiri..saya sampai tak tahu apa nak buat lagi..terbang dengan riang dan suka hati.. kadang2 tu macam mencabar bila dia buat penerbangan rendah dan perlahan  depan2 muka saya??pastu usya2 nak landing right on my nose!.. grrr..pastu bila kita nak tepis.dia lari.. waaaa..sakitnyer hati.




sampai satu masa saya terfikir..dan menyumpah geram dalam hati 


"kenapa la ngn lalat ni?? kenape la allah ciptakan lalat ni?.. wat sakit hati je!"


pastu saya terus istighfar apabila terkenang masa saya kecik dulu,saya pernah geram dengan seekor binatang yang bernama anjing..(kantoi dari kecik takut anjing) pastu saya marah2..then mak saya cakap :


"tak baik cakap macam tu kat anjing..dia makhluq allah jugak..allah yang cipta..mesti la ada kepentingan dan kerja dia..allah marah tau kita kutuk2 ciptaan DIA"


sejak pada itu saya tak pernah persoalkan penciptaan ape2 atau sesiapa,kecuali saya akn fikir hikmah kejadian dia..dan ..alhmdulillah saya temui..(walaupon saya still tak suka) cuma saya tahu la dan puas hati dengan hasil pemikiran saya..


namun..sejak kedatangan LALAT..hmm saya mula berfikir dari first time saya serabut..saya berfikir dengan habis gaya.. berjuta2 kali saya fikir.. kenapa allah ciptakan lalat..(mesti la banyak hikmahnya...tpi untuk puaskan hati saya)  akhir sekali..


saya terfikir begini.saya persoalkan..ape la kepentingan lalat kecil ni dicipta?..padahal kedatangnnya menggangu dan merimaskan..iya,peranan atau kepantingn lalat mungkin sedikit sekali..saya kadang terfikir..adakah kita juga seperti lalat?..kewujudan kita memberi manfaat atau tidak kepada masyarakat?..atau adakah makhluq lain yg tertanya2 hikmah kewujudan kita di muka bumi ni?seperti mana kita persoalkan kewujudan lalat..adakah kita sekadar merimaskan kehidupan lain?..


atau kita hanya bermain dengan imaginasi setiap hari tanpa berusaha ke arah menjayakannya??




oh! tidak mungkin saya akan mmbiarkan diri saya setaraf seekor lalat?.. tidak mungkin..


oleh itu.. kita semua mesti la sentiasa berusaha membaiki diri dari hari ke hari..supaya kewujudan kita di atas muka bumi ni tak sia2..atau dianggap sia2..dan tiada peranan.. saya tahu saya tak layak untuk cakap apa2 pasal perubahan.. tpi.. saya tahu bende ni penting.. untuk kita,agama dan masyrakat..


so kesimpulan saya..hikmah kewujudan lalat adalah,,untuk buat saya berfikir tentang kewujudan saya..~ terima kasih allah ..dan terima kasih lalat..yg selalu terbang dan mengingatkan saya.ahaks!




p/s:tak bermaksot saya tak rimas okay..;-|

bus 24jim dan tremco


السلام عليكم و رحمة الله و بركاته..

setiap hari kami2 keluar pagi untuk ke sekolah..dulu rumah kami jauh sikit..sekrg dah pindah makin dekat dengan sekolah..so makin lambat pulak keluar rumah.. tu org panggil tebiat..hmm    setiap pagi jugak keluar rumah dan berjalan kaki selama 10 minit untuk sampai ke bus stand/station (محطّة) itu kita panggil sebagai warm up la..berjalan lenggang sambil berborak pasal semua bende yg terjadi pasal dakwah dan tarbiyah masyarakat.

sampai2 kat bus stand tu,mata2kami melilau mencari tremco..sekolah kami dekat..sekolah kinah jauh..so dia cari bus 24ج dia la..

oke..tak yah nak kami2..dalam blog ni nak tulis pasal pandangan saya..bukan pandanagn kami occay..

saya prefer naik tremco dalam apa2 hal..dan memang mengharam-tak-qoti'ekan BUS..pegi la mana2 pon..saya senang memilih TREMCO..

ni adalah ciri2 sebuah  tremco sejati :-

1.van yg biase nyer agak usang..tp oke je.

ni ketegori usang.n penuh.

ni yg cool punyer..baru lagi.

ni yg standard la.. ade yg biru ade yg hijaw.

2.bole muat 12 org,kalau sumbat juga..ada la dalam 15 org bole masuk.
3.terpaksa berhimpit,paling akrab sekali dgn yg kiri dan kanan la.(tak la akrab sangt)

macam ni la lebih kurang,pandai2 la duduk.

4.nak bayar senang.
5.tak der risiko jatuh tergolek..kecuali duduk tepi pintu yg terbukak sambil berangan2 naik speed boat.
6.kurang risiko kene raba sebab ruangan yg muat-muat aje,semua org nampak.
7.laju macam ferrari.


sebab paling best adalah..kurang risiko kene raba tu la.. da nak wat cane.. orang2 mesir (yg gatal dan tak dapat menahan hawa nafsu) ni..memang suka raba orang.. pantang ada peluang..mesti ada yang jadi mangsa..cewah..macam seram aje?.. alaa. kalau pandai elak boleh aje..


p/s; ade je yang baik..

sorry la pak cik..gune gmbar pk cik untuk  contoh lelaki miang..
ni contoh je eh.. err..


kalau dalam tremco,kita bole pilih la..nk naik tremco yg penuh atau tak.kalau tak penuh tu..tk bersentuh pon kiri kanan.. kecuali la da tak der pilihan.. terpaksa naik.. tapi kalau dalam situasi terbersentuh tu..kite terpaksa wat tak tahu je la.tapi kiri kanan tu je la.. kite tak bimbang ade org hulur2 tangan dr belakang ke depan ke.. kite duduk je tempat duduk kite diam2.. yg penting,KITA BOLEH PILIH nak naik yg macam mana..

contohnya : 

*kalau ade tempat sebelah lelaki muda dan tua.. kite pilih la sebelah lelaki tua.
*kalau ade lelaki muda dan mak cik tua,kite pilih mak cik tua.
*kalau ade lelaki muda dan budak lelaki 15 tahun,kite pilih la budak lelaki 15  tahun.
*kalau ade lelaki muda dan lelaki muda?.. tk der kosong sbelah perempuan..duuduk je la elok situ. tak yah pandang pon lelaki tuh.. enshaallah okes saje.. :)

tapi kalau bus?.. allah..saya cukup tak suka.. kecuali kalau nk ke HUSSEN tu.. terpaksa la naik bus.. sebab susah dapat tremco ke sana.. so exception la kan.. naik bus memang berisiko tinggi la untuk di raba..foo..lapangn yang luas pulak tu.. bus2 atau kenderaan2 awam kat mesir ni memang menggunakan konsep [selagi-tak-penuh-korang-boleh-naik] hmm jadi la macam dalam tin sardin.


ni bus standard la..



ni yang ikut konsep tu..



ni yang sangat meny0kung konsep ..


kalau da berhimpit tu,ade la tangan2 nakal yang bergerak mencari mangsa..kite2 tak sedar..hilang henfon..hilang purse..hilang wallet. tak2 pon kene raba.pastu diorang yang meraba ni pandai berlakon. dah raba2 orang,boleh pulak buat muka tak tahu atau wat muka tak bersalah..

pastu jarang sekali nak tengok budak perempuan melayu yang diraba menjerit.. mungkin malu..atau takut?.. entah la..mesti paling2 pon buat muka je la.. siapa takut?.. tu pasal diyorang ni suka kacau budak2 melayu..

lagi satu naik bus ni,kalau da tak ada tempat duduk tu..kene berdiri..lenguh la jugak kan..pastu kalau bus bergerak,atau pusing kiri kanan,sah2 terlanggar orang yg berdiri kiri kanan dengan agak extreme la..lagi2 yang tak pandai nak imbangkan badan macam saya  atau sesetengah student tu....buatnya tergolek  ke kiri,kekanan dan ke depan.. ngeri sekali.

saya sebenarnya ada pengalaman ngeri dengan bus ni.. saya pernah nak terjatuh keluar dari bus time bus masih bergerak,sebab ramai sangt dan saya dari di tengah,tertolak sampai ke depan pintu belakang..dan saya tak ada termpat berpeggang,sebab semua org lelaki ..tu pon terpaksa saya berpaut pada poket seluar seorang hamba allah ni..-akhmdulillah tak koyak..heheh (saya ni memang tak pandai ballance) =_="

i dont want to end up this way laaaa.. :'(

 saya rasa macam malaikat maut da tunggu je kat jalan tu.. err seramnya saya..namun..ajal maut tu da tertulis..kat mana2 pon bole.. dan ade la lagi pengalaman lain.. ~

ape2 pon..ramai je yang sangat2 mencintai bus 24ج ..dah bus tu je yang sampai ke destinasi diorang.. nak wat macam mana.. kalau nampak je bus tu lalu.. mesti ade yg berbunyi begini.

"eh! bus 24ج laaaa..!"

dengan muka yang riang sekali..:?


saya tahu..ada diantara mereka tiada pilihan lain selain menaiki bus2 ni.. kalau mereka pandai jaga diri enshaallah semua nya okay sahaja.saya cuma bimbangkan keselamatan akhawat2 saya..


its not that scary la.. mungkin saya lebih2?.. eh tk la.. semua kene pandai jaga diri..

saya jarang naik -sangt2 jarang- so saya tak tahu la ape keistimewaan bus tu..

ape pon saya berharap kita2 sebagai muslimah ni,kene pandai menjaga maruah dan kehormatan diri kita..semoga allah melindungi kite semua lagi2 dalam masa2 menuntut ilmu ni..~ameenn


2011-06-22

insaf

salam.banyak kejadian2 telah berlaku dalam diri saya.kejadian yang da berlaku lama.cuma kembali berulang...hampir saya tak dapat nak hitung semua sekali..macam dalam peperangan pon ada.. bile ade musuh melontar anak panah,saya cuba untuk mengelak..bile musuh cuba lontar batu dari pelbagai sudut..depan,belakang,atas bawah .kiri dan kanan..ya..tetap saya cuba mengelak.. namun mesti ade batu2 yang tetap terkena dan mencederakan saya..






maaf ,bahasa kiasan saya yg amat tinggi ni..tak tahu la akn difahami atau tidak.. sebenarnya peperangan yang maha dashat ni sedang berlaku di dalam diri ,otak dan akal saya.. dan berterusan di dalam urat darah dan nadi saya.. peperangan ni bermula da lama..dan berlarutan sehingga sekarang..peperangan di dalam diri sendiri..yang melibatkan saya,syait0n,hawa nafsu dan mujahadah..


peperangan ni tak pernah berenti.tapi ada pasang surutnya..adakalanya reda sebentar..dan adakalanya sangat sengit sehingga hampir saja saya mengalah.. namun allah itu tidak menzalimi hamba2nya.. allah dengar doa saya.allah masih bersama saya..menghulur2 talinya..dan saya sentiasa memohon supaya allah sesekali tidak meninggalkan saya dan kembali menarik saya apabila saya leka atau hampir aja putus asa..dan sentiasa mengikat saya dengan talinya..




ade kalanya allah bg petunjuk dan taufik dalam macam2 cara..yang tak terhitung.. membawa saya kepada keinsafan yang membuatkan saya tawar hati dengan diri sendiri.. namun,kadang..ade je saya terlepas pandang hidayah allah itu..


insaf dalam hati..---->saya harap saya selalu mengingati allah dalam semua condition..



berapa banyak ikut hawa nafsu,berapa banyak mujahadah?.. berapa banyak kejayaan menewaskan hembusan dan bisikan syait0n?..kene muhasabah lagi la ni..sesungguhnya allah itu maha penerima taubat..

2011-06-13

buku2 dan babybook saya.

salam.. kenapa tajuk mcm gediik?.. eh..mana ader.. oke la tu.. haahahah.. hari ni saya saja je post cam mengarut sikit.. untuk santai2 aje..di kawasan tempat saya tinggal.. (hayy 7/ hayyus sabi') ade ramai kanak2..anak2 bawwab (penjaga imarah/aprtment mewah)..dyorg ni ofkos la tk loaded lngsonn.. sangt kesian..saya suka main2 ngn dyorg.. dyorg pon suka sangat-sangat main ngn saya. haha,

ade la sorg kanak2 riang yg  bernama hadeer ni..comel amaaat! mcm baby doll.. ,mula2 dulu dia takut betul ngn saya..mungkin sebab saya pakai niqab..tapi hampir tiap2 hari saya datg dekat ngn dia.. mula2 wat tak layan je dia.. konon tengah khushu' ckp ngn mak dia.. saya pegang dia sikit2 je.. lame2 tu sya start kasik gula2.. juices dan main2 ngn dia. eh! lama2 dia okay ngn saya.. happy u!.. hahahaa..

ade satu hari..  saya tension sangat balik dr exam.. on the way nak balik..saya nampak dia,comot2 bru lepas makan agaknya....saya terus pegi kat dia..relek sekt rase kepale ni.. kat tangan saya time tu ade buku.. so saya saje la usya2 dia..nk tak buku...dia ambik dan belek2.. waaaaa ternyata si hadeer ni minat nk baca buku.. so saya keluarkan pen dan ajar dia mcm mane pen works.. patu ayah dia keluar.. ayah dia kate hadeer akn conteng n koyakkn buku saya kalo saya biarkan..

ayah dia ingat saya tak thu ke?.. hehe fitrah ler budak2 mcm tu perangainya.. tpi..hadeer tk koyak pon buku saya.. dia..CONTENG banyak siket je. biase la.. saya tak kisah pon.. ahahahaahah.. best taw..leka saya tengok dia menyonteng dengn penuh minat,.. dalam hati saya.. nekad nk beli buku untuk hadeer.. tp. sampai sekrg tak terbeli2 lagi.. tk der mase la nk kua.. hurmm.. enshaallah.. smoga dipermudahkan..budak2 ni kene ajar cintakan buku dari kecik..kalau tk..haish.. susah2..

cer tengok nih:-

ni la dia cik puan hadeer ku.. ehehe my babybook..comot :)

nk reb0t camera..

suka hati la dik...itu buku fiqh muqaran saya...

"ape tengok2? orang conteng sikit je taw"..

da penat ke?..:)

bole bukak gallery.

hmmm sikit je. dalam 4-5 page je.. hehe

lgi..lgi.. lgi.. :D

ni adalah karya gabungan.. hehe..


saya gembira buku tauhid saya warner pink.. hehe (ni buku sem2) buku2 azhar memang indah2.. =_="

yeah.. dari depan plak..*mcm2 la mu..

ahahahahha.. banyak pulak gambornya kali ini.. esokey la..kan saya kata nak menyantai hari ni?.. eheheh *padahal hari2 menyantai..












owh..sedap bet0l luka ini..

salamzz.. jari saya lukaaaaa.. sob..sob..sob.. saya pon tk thu kenapa la allah selalu mentaqdirkan saya selalu dapat luka di bahagian jari..sangt selalu.. tempat yang bila luka..bukan main susah lagi nk letak plaster.. dan selalu kelihatan tak comel langs0nn..hmm any ways alhamduillah ala kulli hal..saya bershuko okay..hehe


luka jari ni hasil dr acara di dalam bilik air pagi tadi.. wooo wooo.. sakit tahu?..ape yg saya terfikir..walaupon setiap kali jari saya luka.. dan HANYA satu jari.. banyak kerja2 saya tak dapat dibuat dgn baik.. contohnya tadi luka di ibu jari..saya tak leh nk cuci muka dgn facial wash saya betul2..well dgn hanya guna satu tangn ..(alhmdulillah tangn kanan)...saya nk bilas semula.. its totally hard.. dan jugak memasak..potong bawang.. bende2 yg main dgn cecair yg pedas dan mengalir..jadik sakit amaaaaaaat!..

itu mengajar kite untuk bershuko dan menjaga anggota badan pinjaman sementara nih.. fiooo..fioo..alhmdulillah...


dulu saya ade anak murid.. bru 6 tahun.. dia mengadu..


anak murid:sazah..roti saya ada sikit aja,makan tk kenyang pon..
saya:alhmdulillah ade sikit..kalo tk ada langsong mcm mne?.. 


dia diam dan tersenyum aja.. so saya transelate kat dia ayat,


"lain syakartum la azidannakum"
-jika kamu bershuko aku akn tambah padamu-


 *lebih kurang la. saya tambah.. bershuko degn semua yg allah bagi.. bershuko dengan makann yg sikit..allah akn tmbah lgi.. bershuko dgn kesihatan..allah akn tmbah lgi..bershuko dengan anggota badan..allah akn tmbah lagi.. budak tu kelihatan bimbang dan tak puas hati.. so dia pon tanyer la..


"..hmmm sazah..kalo kite bershuko ade dua tangan..allah tambah jadi 4 ke?"
muka murid saya tu kelihatan bimbang..saya tersembur gelak..membuatkan dia pelik dan hairan.. saya gelak sampai sakit perut.. sampai budak tu cam nk nangis pon ada..


" hahaha.. bukan macm tu la sayang.... maksudnya..kalo kita bershuko dengn dua tangan..allah akn jaga kesihatan tangan kita dan tambah lagi kuat dan kite bole wat kerje dengn baik..paham?"


anak murid saya ceria kembali..setelah paham betul2 ape yg sebenarnya menggangu fkiran dia....saya gembira.


oke2.. sila bersedih tengok gambar2 dibawah..:-


ni la diaaa.. wooowoo..sakit..


setelah dilap2 dengan sopan sekali..




its hurt occay.


thanks to shida yg menyedekahkan plaster2 ini.. :)


tadaaaa! ini lah ketidak comelan yg saya maks0tkan..........=_="


doakan saya cepat semb0h..





2011-06-12

saya penat layan kerenah mereka..

salamz to all.. hmm hari ini alhmdulillah ,sampai lagi saya ke pejabat jawazat kaherah ni.. untuk kali ke berapa pon saya tak ingt.. nk buat visa punyer pasal.

yer..semua org cakap datang mesir ni bende yg paling utama kita akan belaja adalah sabar..dan saya tambah.. hilang sabar..hmm nk wat cane.. saya ni bukan la cool sangt .. tp,oke2.. bia la..da lepas da..sistem kat mesir ni betul2 mengajar la..

2 minggu lepas,kami  pegi wat jawazat,student malaysia kat mesir ni bukn calang2 jumlahnya.. buat nya dia ckp nk settle dalam satu hari iaitu hri  sabtu sahaja mane la sempat.. nk pulak gune cara tradisional.gune tangan.. tanak gune komputer.yang kite ni beratur dari lepas subuh sampai lepas zohor nk dekat 5-6 jam.. berdiri nk bengkak2 kaki..ramai pulak tu..

ade plak budak malaysia yg wat perangai masuk2 line orang..waaa lgi la panas.. budak
lelaki pulak tu.. memang nk kene..dia bru dtg terus dapat buat.. yg kite da tunggu nk dekat 2 jam tak gerak2 line.. tu adalah satu kezaliman tahu?!.. memang la bole je nk ckp ..tu dah rezki dia..tp,anaya tetap anaya..

pegawai yg bertugas pulak mashaallah la..nk amek yg berpengalaman la katekan.. nk dekat 50 kot umonyer.. da ramai sangt dr pagi sampai tgh hari.. berpel0h2 la pak cik.. setiap 10 minit kene migrain.. sian pon ade.. pak cik da tension2..pekena rokok 2-3 batang.. kite yg menunggu ni rase mcm kene sembur racun tikus pon ade... nk muntah dan nk mati perasaannya..

da tunggu dekat 6jam.. 3 org lgi nk sampai turn kite..last2 dia kata datang  NEXT WEEK???????.. rase nk luruh sume tulang temulang yang ade kat badan ni..nak nangis pon ade.. 

saya pon ape lagi.. terus pegi kat pegawai tu dan pujuk2 dia.. waaaaa.. tk makan saman.. yer.saya kesian kat pk cik.. tp kitorg berbaki 8 org je lagi.. segala alasan kami bgi time tuh.. last2 pk cik kate.. oke..kamu berlapan datang esok..hari ni tk bole..saya da betul2 tak larat..betul...pk cik tu da lebih kan dalam sejam lebeh mase keje dia.. tp kami daa berdiri dr awal pagi takkn balik mcm tu saja???.. hmmm itu la taqdir yg tertulis... so kami balik... dan esok tu alhmdulillah pk cik tu tepat janji. dia ade dan settle kan taqdim kitorg.. dan kene datg lgi 2 minggu..

so semalam kami pergi lagi untuk amek cop visa la pulak... dengan suke hati nenek angkat dia.. pegawai cop tak datang hari tu.. balik la kami degn perasan hampa.. dan dtg lgi hari ni.. dan ofkos la tak dapat..kne dtg minggu depan pulak.. tu pon tk thu ape nasib kami minggu depan...

ingat senang ke nk dapat kan sebijik cop visa bernilai 3 bulan????? err.. allah saja yg tahu perit jerihnya..