2012-04-30

muslimah bergaya dengan akhlaq. :)

bismillah..
mutakhir kini (oh!geli..sejak bile pandai gune perkataan skema exam bahasa melayu SPM 2008 ni?)
saya dapati banyak sangat fashion muslimah yang direka supaya semua muslimah tidak terlepas dari mengikuti arus kemodenan fashion yang berkembang pesat bagai cendawan tumbuh selepas hujan #cikgu Sam mesti bangga.~

namun ..saya tak dapati fashion fashion itu menarik pon?.. ntah la.. saya kolot kot? err saya tak rase saya kolot.. orang perempuan zaman sekrang berpakaian nak menarik mata mata lelaki ajnabi memandang ke arah dia ke?.. hmm tudung sekadar fashion.. ahhh.. tk kisah la.. saya bukan nk membebel pasal fashion hari ni..~

ade kawan saya tu cakap.. dia tk pandai la berfashion fashion macam budak2 remaja lain. dan mengeluh tak suda.. sian plak.. oke..fine la.. kalau susah sangat nak bergaya dengan fashion terkini.. stay kemas dan hiasi la dulu peribadi bagi bergaya..pasal gaya luaran tu kite bincang kemudian?.. bole? pasal hiasan dalaman ni makan masa untuk dipupuk dan hiasan luaran tu belambak kat kedai..tinggal beli je. :) ...~

sebab peribadi ni menyerlahkan keanggunan sejati..~wuhhh..~

#sebab saya pernah tengok sorang perempuan  ni cantik amat,tapi suka mencarut dan mengasari kanak kanak.. dan saya tak dapati perempuan tu cantik lagi lepas tu..~ T-T tanak jadi cam tu.. waliyazubillah.


antara ciri ciri yang mencantikkan wanita dari dalam..~




 mule mule sekali mesti la,kalau perempuan atau lelaki yang baik kene la jadik mukmin yang bertaqwa dan takut kepada Allah .. :) yang terpertama~

1.berilmu..,
ilmu dunia dan akhirat..ilmu agama lbih2 lg. la.sebab  dia bakal mnjadi seorg ibu yang akan mendidik anak2,..rijal dan  banat islam nanti ..termasuk dalam mnjaga agama la..jaga solat..jaga halal haram (makan pakai)  dan sebagainyer..




2.ade perasaan malu yg menebal,
perempuan memang dicipatakan satu set denagn sifat pemalu,fitrah la..yang tak tahu malu tu kemungkinan disebabkan persekitaran yang mengikis sikit2 sifat itu.. bukan sebab dia lahir tanpa sifat itu..malu bertempat la.. dalam mendalami ilmu dia tidak sepatutnya berasa malu.




3.mempunyai semua sifat2 lemah lembut , kesopann dan tolak ansur ,
sebelum memiliki sifat2 kasar dan sebagainya,yg penting tahu bahwa sifat pemarah tu sifat yang  keji..dan same sekali dibenci  allah dan rasulnya.sebab bile dia seorang  yang lembut dan faham hakikat sifat marah..marahnya  tidak  menyakitkan ..katanya2 berhikmah..amarahnya terikat..dalam kata lain.. berpada pada la..~



4.mnjga lisannya..tutur kate yg sopan,
 sebab dia tahu  setiap butir katanya  akan dihitung oleh allah nanti..kalau dia  berckp bende2 yang tak  elok..esok lusa anak anak  dia pon akan bercakap bende bende yang tak elok mcm tu..anak anak suke memerhati dan belajar dengan sangat cepat. menjauhi mengumpat dan mengata buruk pasal orang lain,sekalipun orang yang dia tak suka.elakkan menjerit jerit atau bercakap dengan suara yang sangat tinggi..apatah lagi ketawa dengan terbahak bahak sampai nampak anak tekak...



5.mnjaga pergaulan.dan sosial,
 bgaiman dia memilih kawan dan bagaimana dia bermuamalah dengan sahabat sahabtnya,tidak berkawan 
dengan kawan kawan yang boleh mengheretnya kelembah kehinaan..sama  ada kehinaan di mata manusia.. atau kehinaan di sisi allah.




6.mghormati yang tua dan  menyayangi yang muda.,
,.mnghormati semua orang ..agar orang lain juga menghormatinya..dan allah redha padanya.mempunya rasa belas kasihan dan kasih sayang yang sangat tinggi.. lagi lagi terhadap orang tua dan kanak kanak dan bayi bayi..."sesiapa yang tidak  menyayangi takkn disayangi"




7.tegas dengn pendirian yg benar,
jangan goyah..lebih lebih lagi  kalau ada yang  cuba mengancam atau cuba untuk mnganiaya..pandai mempertahankn diri dan maruah sebaik mungkin..



8.sabar,
 sbb dia tahu sabar ni amalan yang  tak ternilai..hanya allah yang  hitung..berbaloi untuk mnjadi pemberat mizan hasanat nanti..hmm.



9.tenang,
sbb dia tahu dia adalah anak,kakak dan  bakal isteri dan bakal ibu,peneman dan penyokong untuk suami dan  anak anak..dia  mesti bersikap tenang supaya bile keluarganya  ditimpa musibah..wajah dia je da mampu untuk melontar kate.."bertenanglah..sesungguhnye nikmat dan mudharat tu dr allah...dan tidak lah kite mnjadi seorang mu'min yg dicintaiNYA selagi kita tidak diuji."..so keluarga dia kembali ingat allah..dan bershukur sentiasa..





10.qana'ah,.
.cukup dengan apa yang ada.. bershukur dengan nikmat yang allah bagi..sikit atau banyak..tk kuat merungut dan berasa sentiasa tak cukup..~






sape sape yang rasa nak tambah boleh la tambah sendiri ea :) sekian terime kaseh..
semoga kite bole praktik sama sama oke? rakan rakan perempuan ku yang diluar sana. :)








p/s:post ni adalah post yang tersimpan dari tahun 2009.~
p/s:jangan lupa doakan rakyat rakyat syria :')


kbai,
wassalam.

2012-04-25

menangis bersama syria. T_T



korang.. tadi saya tengok video.. sorang pemuda syria tu kene tanam sampai  ke leher.. dipaksa sebut kalimah syirik kan allah taala.. dia tak mahu.. dia sebut jugak 'la ilaha illallah,muhammad rasulullah' ,lepas tu.. dia kene timbus hidup hidup..saya dengar dia terbatuk batuk.muka dia merah.. saya tahu ..pasti sesak nafas.. pasti sakit.. pasti lemas.. saya rasa nak pecah je jantung saya.. saya sedeh..saya takut.. kuatnya dia tegakkan agama dia.. kuatnya dia pertahankan deen dia walaupun akan mati dibunuh dengan macam macam seksaan..kalau saya di tempat dia..saya juga tak pasti bagaimana keadaan saya.. allaaaaahhh.. this is so so so  so sad.. ~

bagaimana dengan kite yang mengaku beragama islam,
masih lagi meninggikan suara dengan ibu bapa,
bukan ke allah mengajar kite dalam agama islam ni kene sayang ,hormat dan berlemah lembut dengan ibu bapa?
kenapa masih lagi bercouple?
sedangkan agama kite mengajar kite menjaga maruah dan mempertahankan kemuliaan sebagai seorang islam dan menjauhi zina dan penyakit penyakit hati.
kenapa masih tidak menunaikan solat walaupun mengaku diri muslim sejak lahir?
kenapa masih takabbur dengan harta bende dan kebijak sanaan yg allah bagi??
kenpaa masih beramal dan riya'?
kenapa masih nak menunjuk nunjuk dengan nikmat allah ??
kenapa mulut suka mencarut?
kenapa berdengki sesama sendiri?
kenapa nak menjatuhkan sesama sendiri?
kenapa bercakap buruk tentang orang lain?
kenapa tidak berSHUKUR?????!
dan kenapa masih berbuat dosa dosa yang banyak?

allah allah.. ampunkan lah dosa dosa kami nan bertimbun tak terhitung ni.. sama ada yang sengaja atau tak sengaja,sedar dan tak sedar..sesungguhnya kami ngeri nak dicampakkan ke dalam neraka yang membara bara.. yang tak tergambar kehorriblannya dalam pemikiran kami..sesungguhnya kau maha pengampun ya Allah..~ T_T

kuatkan lah hati hati mereka orang syria dalam mempertahankan akidah mereka dan kuatkan lah jiwa kami menahan hawa nafsu dengan nikmat keamanan yang kau bagi ni..jangan kau biarkan kami jadik kufur nikmat.. ya allah sesungguhnya kau maha melihat dan mendengar apa yang terjadi di bumi syria dan sesungguhnya kau sesekali tidak bersifat zalim..~

kawan kawan.. jom doakan orag2 syria.. ~
sob..sob..sob..




p/s: jiwa hamba ni meraung tanpa suara.astahgfirullah..~ malaysia yang aman. namun hati masyarakat2nya belum tentu aman..~ wooo

2012-04-23

post basah baik punya..

bismillah.


AMARAN :POST INI ADALAH POST GREAT WALL OF CHINA OKE..SILA SEDIA BANTAL EMPUK DAN POPCORN.DAN BAGI YANG TAK MINAT BACA NOVEL BOLEH DUDUK JAUH SIKIT..YANG MINAT TELENOVELA TV3 BOLE TIDUR SEKARANG JUGAK.. YANG MINAT SEJARAH BOLE LA BACA.. EKEKE.. :)







sebak nya la rasa hati ini. nak menangis nak menjerit segala bagai..rase nak berlari selaju laju dan sejauh jauh mata memandang.. giler kan perasaan rindu ni?.. giler lagi perasaan sayang.. allah..andai allah campak kan rasa rindu dan sayang ni dalam hati kite.. buat la ape bende pon..tk boleh nak kikis walau terpisah berjuta juta batu.. woooo.. walau susah mana pon nak kontek.. walau ape pon..

kite akan sanggup nak buat ape saje asalkan kite dapat berhubung dengan buah hati kita, mahal la macam mana pon kredit ,banyak mana pon habis duit.. sanggup.. asalkan dapat berhubung.. #nak nanges nyaaa..

kalau kite nk berhubung dengan orang yang kite sayang..orang yang kite senarai masuk kan dalam list kekasih-kekasih-hati ku-di abad- ini. mesti kite akan cari jalan yang paling baik punya .. hmm tapi kenapa kalau kite solat tu macam ayam nak makan nasi je?.. patuk patuk?.. bukan ke allah tu pon kekaseh number one di hati kite? kenapa kite tk persembahkan solat yang terbaik ,terkhushu' tersmart,terhagung dan ter the best untuk berhubung dengan kekasih hati pengarang jantung kita?.. kekaseh yang ade all the time ngan kite,kekaseh yang bagi kite segala bagai nikmat dan dia juga la kekaseh yang memberi cinta sesama kite di dunia ini..oh! adakah ini sudah dikategorikan sebagai pencinta dunia?.. waliyazubillah min zalik.~

iya..iya... malam tadi saya tidur..lewat malam sangat sangat ade la terdengar ringtone sleep-song dari atas meja sayup sayup kedengaran,saya yang tidur baik punya di gembar gemburkan dengan angin yang bertiup dar tingkap yang tak tutup, (gara gara panas) dengar  tak dengar je teponnya.. saya raba raba meja dan silent kan saje.. degil ini budak.. pastu tetibe saya diserang perasaan menyesal la pulak.. ish! kene cek ni. takut ade msge urgent ke kan?..ade org meninggal ke? err saya kembali meraba meja dalam gelap..dalam hati cakap,kalau msge dari ettisolat company memang saya akan pergi buat serangan padu punya..

hmm da nama pon mamai..wajib la saya bukak mata dalam kurang dari 20 darjah je la kan.. anak mata saya memang fokus kat sender je la kan,.. msge nampak gitu gitu je. adoi laaa tak nampak la pulak.. saya besar kan sikit je lagi mata.. saya nampak number tu unknown.. alhmdulillah.. yang penting bukan dari ettisolat company la.. saya kata elok saya bukak msge tu esok je la.. kata orang tak manis baca msge masa mamai.. oke..saya pon sambung tidur dengan kebahagiaan yang sedikit terganggu.. namun nyenyak. alhmdulillah.

esok pagi macam biasa.. solat subuh dan sedikit agenda pagi ..elok elok2 saya tengah mengaji ..tetibe macam nak sebak.. tak tahu kenapa.. mesti org cakp.. baguihnya budak ni..baca quran sampai sebak sebak.. padahal dalam kepala saya ada bende lain.. baru  saya teringat,perkataan paling last yang saya nampak kat skrin tepon masa saya mamai tu... "أ.احلام " wuaaa.. yer! baru saya teringat msge tu,dengan bergaya sekali saya mencapai tepon.. dan laptop sekali gus!

terus saya bukak laptop dan meng'on'kan Low Rate Voip acc saya.. ya.. ternyata kredit tinggal seto'et saje..bende bertuah ni makan duit sangat la banyak.. saya makan bulanan tak banyak cam tu..tapi tak kisah la.. demi buah hati.. sebab saya da kol buah hati saya minggu lepas.. parent and family,dah tinggal separuh lebihh.. so saya buat keputusan untuk kol aje la buah hati yang kedua saya ni ehehe..

saya terus mendial number yang tertera..dan tunggu.. tak sampai 10 saat.. waaah! kedengaran suara ustazah kesayangan saya di hujung talian... dia on the spot boleh cam suara saya yang garau garau  macam baru sembuh sakit tekak.. yer la.. baru bangun tidur kan tadi?? saya dengar suara sazah clear je.. sazah yang dengar suara saya putus putus.. wuekkkk.. terpaksa la saya korbankan keayuan dan kesopanan saya sebagai muslimah sejati dengan menjerit jerit meninggikan sedikit suara saya.. sikit tu pn dah bergegar meja .hehe.. dengar je suara sazah.. saya rasa nak nangis.. sedeh sangat..dalam kepala da macam ade filem roll ..teringat zaman kecik kecik membesar bawah jagaan sazah.. bawah bimbingan sazah.. sazah ajar masak..ajar quran.. ajar bahasa arab.. ajar nashid..ajar macam macam la.. kire saya ni memang la bukan budak kurang ajar eh.. ~ wiwweeet..


walaupun kami bercinta berkaseh sayang kerana allah tak lama..dalam 2-3 tahun je kot?.. tapi subhanallah.. allah bagi rasa cinta tu dalam hati kami.. sehingga saya sangat menyintai ustazah saya dan keluarganya dengan cinta yang sangat mendalam. wiwweet.. oh!sorry,ade setitik air mata di situ..~

ustazah sangat hebat.. dan sangat baik hati. ntah la.. dengan saya sazah baik je.. ahaahha ade je part2 yang kadang kadang saya tak setuju dengan tindakan beliau..saya hint sikit sikit.. sazah tak nampak jugak..saya diamkan aje.. beliau tu kan cikgu saya.. saya tak tahu cane nk cakap atau membetulkan kesalahan cikgu.. bia la cikgu lain yang buat.. sebab kadang kadang tu saya tak kisah pon dengan kekurangan yang ade pada ustazah.. sebab saya rase saya jauh lagi banyak kekurangan dan sebaiknya terime saja kelemahan orang lain supaya kite semua bole fit in dengan sejahtera..#bukan kesalahan jenayah atau ape2 eh.

itu la ustazah Ahlam saya..umur da 34 tak silap saya.. masih cantik.. lantang bersuara dan suka bershair,dan suka memasak.. ade sesetengah orang takut ngan sazah ahlam ni.. macam garang jugak kot?.. ntah la.. ade anak 3 orang ..dua sempat ngan saya.. sorang tak sempat.. isra 8 tahun ,alaa tak ingat  dan abdur rahman nak dua tahun .. mungkin sebab tu kot saya nak namakan anak perempuan sulung saya isra' ? eheheh.. sempena nama ummu isra'..

ape pon.. ustazah dari first kenal sampai sekarang,tak pernah melayan saya dengan layanan yang tak baik.. husnul mua'malah kata orang..sangat baik.. pernah dua kali yang saya ingat saya pernah menyinggung sazah.. agak sensitive orangnya.. saya bergurau..dan lepas habis cakap je saya tahu sazah tersinggung..alamak..saya tk tahu nak buat ape.. saya sedeh sangat. macam biase la.. mesti hantar mseg mintak maaf dan menangis tersedu sedu.. (style saya la tu)walaupun rumah sazah depan asrama saya je ponnn..~ accepted! hahah sazah tak marah da.. saya senang hati..~

saya sayang ustazah..dan saya rasa ustazah pon sayang saya.. alolololo geli nya laa.. ehehe~ #tak geli pon?.

waaah..kalau nk cerite kisah saya dengan ustazah Ahlam,boleh buat novel lagaknya.. terlalu banyak kenangan manis antara kami berdua dan berlima.. (saya,sazah,ustaz,isra,alaa) haha.. tu la.. len kali.. don't count the year..count the moment, agagaga.. biarpun dua  tiga tahun..jangan dihitung jumlah masa tu.. hitung la saat2 manis dan kenangan yang kite spent together.. masa2 berkualaiti la maksudnyaa..

saya bershukur allah menghadiahkan ustazah Ahlam dan family masuk dalam lipatan sejarah hidup saya..pernah sekali saya upset dengan ayah saya.. saya marah sebab ayah saya tak datang hari tu ke asrama macam yang dijanjikan..hari tu birthday saya oke.. saya merajuk la kiranya.. #hodoh betul..  saya pergi rumah sazah..nagis la.. ape lagi. tak der keje lain gamaknya budak ni.. saya cakap kat sazah.. saya marah..  abah tak datang..sedangkan hari ni birthday saya.. sazah pujuk saya..dengan macam macam gaya.. sazah kata.. tak baik marah kat mak ayah.. tak berkat.. sazah kata.. allah ade plan bende lain kot.? :)
saya diam saje.. masih tak berapa puas hati.. last2 ayah saya datang bawak teddy rabbit yang sangat comel. hahaha abah lewat pegi beli hadiah dengan kakk saya yang terchenta itu..~penat je merajuk..rugi ayer mata emas saya..

hmmm.. tadi pagi kol.. sazah da selamat sampai ke malaysia. untuk buat visa nk balik yaman.. saya sedeh sebb saya kat mesir.. tak dapat jumpa..  da berapa tahun tak jumpa..alhamdilillah..allah bagi lagi kami bercakap kot talifon... 4 tahun  tak jumpa... nak pecah jantung hati saya tahan rindu..

"jarang jatuh .. bila jatuh..memang yang baik punya.." :)

semoga allah permudahkan urusan sazah dan keluarga dunia dan akhirat.. :)
i miss you with all my heart. :')

isra' bint abd kareem


alaa bint abd kareem


ni pekerjaan saya.


isra' pakai baju kurung






p/s; thanks abah,sekolahkan lah kat situ dan kami bertemu.. ~ <3
p/s:walaupun saya pelajar yang terpemalas di alam semesta dan sazah memang mengakuinya..kalau boleh nak kasi sijil penghargaan dan surat pengakuan..~ =_="


p/s:panjang meleret.. yer la.. saya nak baca esok tua tua nanti.. dengan isra ehehe..woooo..~




kbai,
wassalam..

2012-04-21

its the best thing in my wardrobe.

bismillah..

do you love jeans?.. oke..saya nak cakap pasal keobsesan terhadap jeans ni.. so,sape sape yang rase dia against jeans.. mintak tolong tutup mata sambil tarek plak laptop atau CPU anda.. ehhehehe.. saya tak jamin kalau sesiapa yang paksa nk tengok jugak tu terkena darah tinggi atau hypertension...

bukan ape tau.. saya ni tak la banyak ilmu sangat.. so saya agak tertanya tanya la. kenapa ade certain people tak suke sangat dengan jeans?..seluar jeans? kain jeans?skirt jeans?kasut jeans? dan ape2 je dari  kain jeans?.. macm ayah saya la.. ayah saya pon tak suka kalau saya pakai seluar jeans?.. sampai sekarang saya masih berdebar debar nak tanya.. kenapa mereka ini tidak suka kan pakaian yang diperbuat dari kain jeans? whyy??? #skirt jeans tak tahu la..macam oke je?..

*angkat bahu serentak sambil angkat dua dua belah kening.

bagi saya.. jeans sangat menawan. oh!,and kalau lelaki pakai seluar jeans smart ape.kenapa mereka dikatakan tidak berkesopanan?.. nak jumpe bakal ayah mertua kene pkai seluar slek dan kemeja okaay.. jangan pakai jeans..nanti kene reject?.. err... ntah la..

sedangkan seluar jeans ,warnanya sangat cantik,fabrik yang selesa mudah pakai,mudah iron dan menawan la! sengeh jangan tak sengeh..  haha ..kalau yang perempuan tu nak pakai jeans ketat dalam rumah suda la.,tak yah pakai lua rumah.. lua rumah pakai jubah jeans atau skirt labuh jeans.. oke what?..

i'm talking about guys who are wearing the jeans thing oke.. so,awak2 yang perempuan jangan sesekali rase macam saya tengah buat cheerleading pegang pom pom meraikan dan menyokong kalian memakai jeans sendat lagi ketat di luar rumah sambil menayang nayang badan dengan penuh bangga wokes?.. mintak maaf.. #tumpang lalu - senyum ahaks!...~



but,untuk lelaki..not the skinny one!! hate those who wears skinny,stop it ..you look like a GIRL!

untuk perempuan dan hanak hanak dara..kalau pakai seluar jeans ketat atau tak ketat di dalam jubah pon selesa.. tk panas.. santai saje rase.. ~ instead of pakai jubah dan pakai seluar yang besar sangat sampai terkeluar keluar dan nampak agak tak hagak la keselekehannya? err.. atau pakai seluar dalam bentuk kain dalam(saya tak tahu org panggil ape) 'seluar kain dalam'? #to pu chi..to pu chi...
jarang,dan mungkin menampakkan juga aurat yang kite nak lindung tu..~ peace ~

bukan perempuan dan lelaki aje.. kanak kanak and babies pakai jeans pon cantik amat amatan!.. seriously. nampak kemas sangat.dan kain jeans sanagt selesa untuk dibawak main lasak lasak.. wahaha. :)



kan comel tuuuu..




susah kemain nk loading gmbr budak comel terlampau ni..~


saya juga sangat suka memakai jeans..saya tahu ayah saya tak suka..saya bukan anak derhaka oke. apetah lagi si tenggang..mungkin time tu saya kecik lagi..so beliau marah ..so sekarang saya da besar.. enshaallah..saya tak der la nak pakai seluar jeans ketat keluar rumah kan?.. so ayah saya oke je kot?.. dan saya perasan ayah saya tak der masalah dengan skirt labuh jeans...

haha.. ayah saya jenis tak suka mana tengok permpuan pakai seluar.. mungkin gene tak -suka tu menari nari dalam salur darah saya..sebab saya pon kurang gemar tengok orang perempuan pakai seluar kat luar rumah.. (walaupun longgar).. erk.. ni bebas oke.. sebab ade je muslimat yang pakai seluar kat luar rumah untuk jogging dan jalan jalan.. dan seluar mereka tu longgar je.its  totally fine for them to wear anything they want to..tapi entah la..saya yang berperasaan  'kurang' nak wat cane kan.. rilek je semua eh..jangan tension tension..~ senyum..

*saya jogging pon pakai seluar.. tak derla pakai kain.tengok tempat dan keadaan.

yang saya nak sebut di sini adalah.. saya tak faham faham..kenapa ade orang berpandangan serong terhadap seluar jeans.. wuuhuuu..~

dont judge a book by it cover okay.. yer la..mungkin ade orang berpendapat orang orang pakai jeans ni tk islamik or what ever.. seriously tak kisah..sebab pemikiran manusia zaman sekarang memang sangat aneh ..thats why i dont care.. mane ade.. bagi saya jeans nampak smart dan kemas sekali.. and i love it so much.. i love wearing it and  i love looking at people wearing so.. it looks very smart and machos and modern..~ walawehh..~

so..last but not least.. semua yang di atas hanya pandangan saya terhadap jeans.. so..kalau korang rase korang okay dengan slek dan seluar kain dalam or what so ever .. go ahead.. as long as mengikut syara' dan anda kemas dan yakin dan selesa dengan ape yang andai pakai..its always the best :) sebab saya tak bole kelur rumah dengan pakaian yang-terpaksa-pakai-sebab-orang ,tak selesa dan rimas sekali.. hehe~


yang ni bersiar siar di tepi sawah padi best dah..


cK boikot..tapi cantik la yg cenggini..~


:)


wahh..

cantik laaaa...


naaaaak.. ^_^







p/s:palestinians wears jeans okay.. ~ :)
p/s:and egyptian also.. wuhuu..~


2012-04-20

kecewa.

bismillah.

kemarin kemarin pergi ashir,saya kene bayar 1 genih? what?..biar betul pak cik?.. bukn 75 sen ke?.. pak cik tu berkeras nak suruh saya bayar 1 genih? ini sudah melampau..saya cuba la berkeras.. konon2 la keras.. last last memang dia tak mo kasi baki.. panas terasa poket saya kejap..ape dia ingat saya banyak duit ?.. waaa..sejak bile pulak naik harga nih?.. semalam pergi ashir ngan kinah,75 sen.. ooo.. kire ade yg naik ..dan ade yg masih steady la ni?..nak ke rab'ah pon ade yang 75 sen dah..dulu 50 sen je? ape niiiii?..

teka teki :

bende ape yang kalau naik tak reti reti nak turun?

jawapan :

harga barang kat mesir.





sob..sob..sob.. kenapa ngan diorang ni?.. pengangkutan awam la bende paling murah kat mesir ni..tolong la berbelas kasihan sikit..hmmm seriously semua harga barang dah naik. sejak revolusi hari tu kot..semua harga da naik macam ape..

1.gambaree dulu :LE3.50 sekarang:LE4.00 (sandwich udang/lunch saya dulu)
2.kibdah dulu:LE2.50 sekarang:LE3.00 (sandwich paru2/lunch saya jarang2)
3.roti buku dulu:LE5.00 sekarangLE:8/9.00
4.bus pendek dulu:LE1.50 sekarang LE2.00
5.ramsis dulu:LE1.25 sekarang:LE1.50 (travel centre)
6.alexandria dulu LE21.00 sekarang LE25.00 (rrumah kawan kawan laut saya)


dan baaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak lagi harga barang yang naik dan memang tak turun turun lagi sampai ke hari  ini.. oh,kecewanya saya..mana mesir yang saya kenali dulu?..aduhai..~



p/s:saya tak thu ini symptom penyakit ape.. menulis entry dengan sangat pendek.. tapi seriously dua tiga hari ni tak der mood nk menulis...



kbai,
wassalam.



p/s:jangan lupa doakan anak anak dan rakyat syria taw! :)



takziah.


bismillah ,




inna lillahi wa inna ilaihi rajiun.. sob..sob..sob..lepas soat esha' tadi..saya dkejutkan dengan berita pemergian mak cik nafisah,yang nazak beberapa hari yang lepas.. mak cik nafisah yang saya pernah cerita itu hari.. yer.. jiran kawan rapat saya.sakinah.. hmm terkejut jugak la.. waah..allah bagi peringatan dekat betul..

saya pernah jumpa mk cik nafisah 3 kali je seumur hidup saya.. time saya pegi umah kinah mase sekolah menengah dulu.. mak cik baik betul,sehat dan awet muda lagi tu.. biarpon umur makcik da 50 tahun  lebih..

dulu,suami mak cik pk cik sulaiman pon sakit teruk..demam denggi berdarah?.. ntah..saya lupa.. sampai nazak.. tapi allah da tentukan umurnya masih panjang dan hidup sehat semula seperti sedia kala.. tetibe mak cik plak yang sakit cancer paru paru.. dan sakit ..tenat ..nazak dan meninggal dunia..

sekejap saja mak cik sakit dan allah pilih mak cik untuk tetap disisiNYA..

kematian tak mengenal usia.. ~

oh! saya speechless la.. takziah untuk seluruh keluarga mk cik nafisah,kak amal,hamdi dan pak cik sulaiman. semoaga allah tempatkan mak cik nafisah bersama sama orang yag soleh. amin,, T_T


2012-04-18

rabu yang kurang perkataan.



"we must embrace pain and burn as it  fuel for our journey" -Miyazawa Kenji

2012-04-14

semoga dapat wedding paling barakah.amin :')






INGATAN BUAT PENGANTIN:
HARI BERGEMBIRA BERTUKAR MENJADI HARI PENYESALAN



Muqaddimah

Bernikah adalah sesuatu yang menggembirakan.

Jarang orang tidak bergembira pada hari pernikahan mereka.

Masakan tidak, gelaran raja sehari disandang dan dijulang.

Bagi pasangan yang sudah lama bertunang, detik persetujuan para saksi semasa majlis pernikahan amatlah melegakan!

Kadang-kadang, keluar air mata kegembiraan dari pasangan pengantin kerana terlalu gembira telah menyempurnakan sebahagian agama dan menuruti sunnah nabi.

Seperti mana yang disabdakan oleh Nabi SAW :

النكاح سنتى فمن رغب عن سنتى فليس منى 



, nikah itu adalah sunnah ku, jika sesiapa yang menolak sunnah ku, maka ia bukanlah dari golonganku.

Namun awas, jangan disangka kegembiraan menuruti sunnah nabi itu membuka jalan ke syurga semata-mata, kerana ia juga mampu mengheret kita masuk ke dalam jurang neraka yang dalam lagi menakutkan, jika ia tidak dilaksanakan seperti yang diperintahkan.

Menangis bertukar gembira

Apabila dua merpati sejoli di ijab kabulkan… maka bergembiralah kedua-dua keluarga, dan menangislah sang syaitan.

Menangisnya sang Syaitan adalah kerana tertutupnya peluang kepadanya untuk memujuk si lelaki dan si perempuan melakukan zina.

tapi , adakah anda menyangka syaitan yang menangis melihat dua orang yang bernikah itu akan lari merajuk membawa diri?

Tidak sama sekali, di hadapan sana ternanti banyak lagi perangkap untuk mereka.

Satu persatu perangkap itu mengena, dan tangisan syaitan terhenti dan diganti pula dengan ketawa yang terbahak-bahak!

Sang Syaitan ketawa kerana geli hati melihat si pasangan yang terlalu gembira hingga terlupa segala ajaran agama walaupun kedua-duanya mengaku sebagai pejuang agama.

Habis ditolak tepi agama yang selama ini menjadi perjuangan mereka.

Syariat diletak tepi, adat yang sesat dijulang tinggi.

Sang Syaitan gelak terbahak-bahak melihat aksi manja si isteri menyuapkan nasi ke mulut si suami yang hanya layak menjadi koleksi peribadi mereka berdua menjadi tontonan semua orang.

Habis ditolak tepi perasaan malu.

Malah dibanggakan pula kenangan itu dengan meng’upload’ kan pula di dalam facebook, untuk tatapan seluruh (seantero) dunia.

Kalau boleh, biar Presiden Amerika Barrack Obama tahu dia berkahwin hari itu dan makan bersuap dengan bangga.

Sang Syaitan bertambah galak gembira ketawa melihat si suami dengan ghairah mencium kepala si isteri tanpa menghiraukan ratusan mata yang menyaksikan adegan sulit ini.

Malah bangga pula mengulang adegan ini apabila diminta photographer upahan dari kedai yang berdekatan.

Diulang tayang tanpa segan, walaupun si muslimah itu dahulunya terkenal sebagai seorang yang paling pemalu dalam dunia ini.

Sang Syaitan hampir pecah perut suka sambil berguling-guling dengan adegan romantik si suami dan si isteri yang bergambar di tepi pantai, atas pokok, di sawah padi, dalam air, atas katil, tepi rumah dengan pelbagai pose yang difikirkan menarik.

Entah mana silapnya, suara lantang si suami yang beriya-iya mahu menegakkan daulah islamiah dalam liqa dan usrah yang dikendalikannya, langsung tidak berbunyi bila gambar isterinya puas di raba oleh kamera orang yang bukan mahram.

Segala sisi bentuk isterinya habis dilapah oleh si photographer yang kemudiannya menguploadkannya di laman web untuk ditatap oleh seluruh isi dunia.

Sang Syaitan kembali suka kerana berjaya memujuk si isteri yang terkenal dengan kepakaran membimbing usrah dan tamrin serta kuat berdakwah untuk bersolek dengan tebal.

Habis hilang prinsip bersolek hanya untuk suami yang dijajanya kesana kemari di alam kampus dahulu.

Kening dicukur sedikit, gincu dilanyak atas bibir, eye shadow, blusher, powder, maskara dan segala macam perhiasan bertenggek di mukanya.

Itu belum dicampur dengan minyak wangi yang menarik perhatian segala makhluk yang ada di persekitarannya.

Bila ditanya mengapa berbuat demikian, jawapan acuh tak acuh diberikan.. mak yang suruh.

Itu belum dikira dengan majlis persandingan serta suasana majlis perkahwinan yang begitu mewah dan membazir.

Syaitan kembali tersenyum gembira.

Gembira bertukar Menyesal

Kadangkala, apabila sudah menjadi kebiasaan kita melakukan sesuatu perkara, tiba tiba datang pula satu peringatan memberitahu bahawa kebiasaan kita itu tidak benar, menyeleweng dan jauh dari panduan agama… kita akan cepat melenting, marah dan menyampah.

Apatah lagi sememangya selama ini terkenal sebagai juru dakwah yang popular.

Berceramah pula di masjid dan surau.

Maka pasti si juru dakwah itu segera mencari sebanyak mungkin kitab dan dalil untuk menghalalkan kebiasaan yang dia
lakukan itu.

Ahh.. mana boleh pendakwah seperti aku ditegur, malulah aku.

Maka dicapailah pelbagai kitab mencari dalil menghalalkan perbuatannya.

Bila tidak bertemu, dicarikan pula pendapat-pendapat yang ‘gharib/asing’ walaupun dari sumber-sumber yang tidak diyakini, asalkan mampu untuk menjadi hujah pelepas dari teguran yang diberikan.

Janganlah bersikap demikian ya akhi wa ukhti.

Renungkan seketika majlis perkahwinan itu.

Benarkah itu majlis yang dirahmati Allah ataupun dibenci oleh Allah?

Jawablah dengan hatimu berpandukan kepada Nas yang benar lagi sahih.

Sengaja tidak ditaburkan dalil dari Al-Quran dan As-Sunnah dalam artikel ini (walaupun dalilnya terlampau banyak) supaya anda dapat menilai dengan penuh berhati-hati majlis pernikahan itu dengan hati nuranimu yang suci itu.

Jangan sampai pada suatu hari nanti, kegembiraan yang dinikmati bertukar menjadi satu penyesalan yang tidak terperi.

Tatkala seluruh harta, sahabat handai dan kaum keluarga tidak lagi mampu menjadi pendinding dan hujah bagi dirimu…

Yang ada hanyalah iman yang senipis bawang itu.

Mampukah untuk menepis dosa bertimbun yang tiba kerana kealpaan mengikuti arahanNya di hari pernikahan tersebut?

Ingatlah kembali firman Allah dalam Surah Syuaara ayat ke 88 : iaitu di hari dimana tidak berguna harta dan anak-anak.

Adakah berani kita berbetah pada hari tersebut dengan hujah yang rapuh seperti mengatakan terpaksa mengikut permintaan ibu dan ayah , kaum kerabat serta sahabat handai, walaupun kita tahu permintaan untuk bersolek tebal, bersanding di hadapan orang ramai, adegan mencium, bergambar dengan posing-posing yang sulit, itu semua jauh dari panduan Islam?

Namun, jika anda yakin mampu berhujah dan memberikan alasan di hadapan Tuhan Rabbul Jalil, silakanlah melakukannya. ..

Penutup

Tugas seorang pendakwah ialah menyampaikan ilmu yang dipelajarinya untuk kembali kepada Allah.

Tidak lebih dari itu.

Samada perkara yang disampaikannya mampu mengubah orang yang mendengar dan membaca, itu bukannya kerja pendakwah.

Itu kerja Allah.

Jangan pula timbul celaan dan kata nista selepas ini kepada orang yang menyampaikan seruan Islam ini, hanya kerana terkena pada batang hidung sendiri.

Apatah lagi mengherdik dan memerli dengan kata-kata yang pedih lagi menyakitkan seperti , “Ko tak menikah lagi, bolehlah sembang. Tengok ar nanti bila ko kahwin…Macamana pula gayanya!” sambil tersenyum sinis bercampur geram.

Dan jangan pula bertindak mendoakan agar si pendakwah turut terjerumus dalam dosa yang sama supaya bila si pendakwah itu terbuat dosa yang sama, maka bolehlah diejek dan ditempik sekuat mungkin hingga di dengar seluruh penghuni dunia ” Ceh, cakap orang lebih, kau pun sama aje!” dan berlalu dengan perasaan puas dan gembira…. kerana dendamnya telah berbalas.

Sesungguhnya, Aku hanya menyampaikan peringatan dari Allah dan risalah-Nya. Dan barangsiapa yang mendurhakai Allah dan Rasul-Nya maka sesungguhnya baginyalah neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya.



ni saya copy and paste dari facebook.saya suka dan rasa bermanfaat.

kerana lidah,dunia akhirat binasa..tanda seru.

bismillah.

semalam kan..saya pegi tahfiz kat hussein macam biasa..rabu dan sabtu. pastu ,ending kelas semalam best sangat..dekat dekat nak habis kelas tu..ustazah saya ade sebut kalau kite bukak aib orang lain,allah akan bukak aib kite dan dengan tidak gusar lagi kite pon akan melakukan aib yang sama.. o mai god!
tetibe rase tertampar sampai berdarah hidung..

yer la.. mane taknya. kite kadang kadang tanpa sedar tercakap keburukan orang lain..dan memalukan orang lain yang juga saudara kite.. sedangkan keburukan yang disebut tu tak mendatangkan ape ape faedah pon pada diri kite dan tak der la mnyumbang kepada pembangunan ekonomi negara yang pesat pon..apetah lagi menambah wang saku bulanan.kecuali nak memuaskan nafsu shaitoniyyah je.

tapi nak jugak cakap,hasil dari hati yang kotor dan sakit,nak jugak bercakap gaya gaya -orang-tahu-semua-bende-la kan?.sedangkan dengan menyatakan keburukan orang lain tu merendahkan martabat dirinya sendiri ke martabat yang paling low of the lowest..astaghfirullah hal azeem..

mula mula tu memang la orang dengar atau buat buat berminat nak dengar .. tapi sape yang suka cakap buruk pasal orang ni,orang tak suka buat kawan..mana tak nya.. sekarang dia bole cakap buruk pasal orang lain..esok dia cakap buruk pasal kite plak.. ow no..ow no ow no...~ mintak jauh..

dan seriyes,allah tu maha adil..kite mengata kat orang,dan jangan ragu ragu bahawa allah akan bagi kite plak yang buat perkaara yang kite kata kat orang tu.. ade hadith tentang ni.. tapi saya lupa.. yang mafhumnya lebih kurang : sape yang menghina orang yang berbuat dosa ,dia takkan mati selagi dia tak terjerumus dalam dosa yang sama.

lebih kurang la..contohnya menghina pendosa yang dah bertaubat dengan dosa silamnya.. at the end,kite plak yang akan buat dosa yang sama..waliyazubillah.. sila beristighfar sekarang jugak! ~

kerana lidah badan binasa. pepatah orang tua.. hmm ade betulnya di situ.. bende bende lidah ..bende bende percakapan ni saya tak tahu la boleh dikait rapatkan ngan orang lelaki ke tak.. sebab saya tak tahu orang lelaki ni kalau menyembang bercakap pasal ape.. bercakap pasal orang lain atau memang jenis nyembang pasal bola je manjang?.. ntah la..

#bola adalah topik paling bosan of the bosanest oke..(tapi orang lelaki mmg tak boleh berenggang dengan bola.. i just don't know why..release tension gamaknya?..suke hati la.




tapi kalau dengan orang perempuan?..walaweh..ini bukan barang aneh.. ini makanan sehari hari.. mana boleh tak bercakap.. heheheh.. setiap hari bercakap banyak macam ape.cuma terpulang la mengikut level level tarbiyah masing masing,makin tinggi tarbiyahnya (tarbiyah yang berkualiti oke).. makin terjaga pertuturannya.enshaallah. T_T

bende berkaitan lidah ni bukan terikat dengan bukak aib je tau.. banyak la..

1.mengumpat
2.memaki hamun
3.mengata orang lain
4.membanyak complaint
5.merungut (takbershukur)
6.membuka aib orang lain
7.mengejek
8.mengeluarkan perkataan yang tidak elok
9.menyakitkan hati orang lain dengan kata katanya
10.memerli,menyindir.
11.zina lidah,kata kata yang menimbulkan shahwat.
etc..etc..etc..

tu je yang saya boleh fikir..kalau bercakap terlampau banyak,silap silap da tercakap bende salah atau terngumpat mana mana pihak.ow men! bisa bawak ke gerbang neraka tahu??!

ومن كثر كلامه كثر خطاؤه ، ومن كثر خطاؤه قل حياؤه ، ومن قل حياؤه قل ورعه ، ومن قل ورعه مات قلبه ، ومن مات قلبه دخل النار

((sesiapa yang banyak cakapnya,banyak kesilapannya,siapa yang banyak silapnya,berkurang la sifat malunya,siapa yang kurang sifat malunya,berkuranglah kewarakannya (ketundukan hati),siapa yang berkurang sikap waraknya,mati lah hatinya,sesiapa yang mati hatinya masuk neraka ))

kata kata saydina ali karramallahu wajhah kalau tak silap.

kan mengerikan itu?..

hmm kadang kadang kite ni kalau bercakap tak hengat dunia,semua bende nak cakap,semua bende nak komplen,ade je la dia tak puas hati mana mana..

sebenarnya dari butir butir percakapan seseorang tu boleh menggambarkan peribadi seseorang itu..point point dalam percakapannya tu bagaimana?..adakah kerap merungut?kerap condem orang lain? kerap menyalahkan orang lain?..kerap mencari salah orang lain?.. atau mengutarakan perkataan perkataan yang baik dan sedap didengar?.. fikir fikir sendiri la..

muslim yang hebat dan berpandangan jauh hengga ke surga itu adalah muslim yang banyak diamnya,cerdas akalnya ,banyak amal perbuatannya dan sibuk harinya..

sebab tu la baby tak der dosa..sebab kitorang tak pandai cakap lagii~ banyak nangis tak dosa oke..



hmm..dah banyaknya dosa..

lidah ni bukan la bende2 mudah untuk dijaga..~ untuk sesapepon..~


oke la..buat semua orang , kite semua ade mulut dan lidah,semua orang bercakap. kecuali orang bisu ,semua orang buat silap.. dan sebaik baik orang yang berbuat silap adalah orang yang bertaubat.. silap dengan allah bertaubat la.. silap dengan manusia,mohon maaf la..

buat ibu ibu ,didik lah anak anak kite untuk bertutur dengan perkataan yang baik baik oke.. macam mana?..kite yang kene jadik contoh..masih tak terlambat walaupun satu mase dulu kite pernah menjadi Joyah Kecoh Sekampung,tapi kite tak mahu generasi kite rosak macam kite,so tk terlambat untuk bina generasi yang punya akhlaq yang baik,anak anak kite baik,kat akhirat nanti kite jugak yang untung..nak masuk surga tak?. hehe

buat isteri isteri,jaga la tuturmu dengan suami terchenta,sesungguhnya isteri tu penguat rumah tangga,dengan tutur kata yang lemah lembut dan tinggi tatabahasa dan kesopanannya menggembirakan hati si suami dan memberi semangat luar biasa,so suami boleh buat kerja elok,tak cari perempuan lain,tak la huru hara rumah tangga,simbah simbah acid,jenayah rumah tangga menurun,pemuda pemudi tak takut nak kawen,ramai la generasi muslim yang berkualiti..enshaallah oh! formula yang nan panjang..~


buat suami suami .. *Eh ade jugak?.. hehe mesti la ade.. ade mulut jugak kaaan.. ehem! jaga la lidah dan bicara anda terhadap isteri anda.. jangan diikutkan ego nak menang aje memanjang,sesekali tu,ucapkan la kata kata yang memujuk dan menggembirakan hati isteri anda.jangan la tinggikan suara kalau memerlukan untuk tinggikan suara.sedangkan nabi muhammad tak pernah meninggikan suara terhadap isteri2 baginda.sesungguhnya perempuan sangat la sensitive dengan suara lelaki yang ditinggikan..err..


buat ayah ayah,benar sosok gagah mu itu menggerunkan anak anak.. tapi ingat..bukan dengan marah marah dan tinggi suara yang ganas tu dapat meraih rasa sayang dari mereka..rase hormat dalam ketakutan mungkin la..bermua'amalah la dengan baik denagn anak anak,lagi lagi mase diorang kecik.. jadi la contoh yang terbaik dlaalm keluarga.ingat anda punya banyak bende yang nak dipersoalkan kat akhirat nantii mihihi..~

waa.... banyak plak wasiatnya..~

..oke la.. adios.. penat la menype..~



p/s: mari buat kempen jaga lidah.
p/s: orang bisu mengumpat guna isyarat eh? erk sorry.. =_="
p/s;saya rasa penah buat post pasal lidah..hmm lupa suda.
p/s:jangan lupa doakan rakyat rakyat syria yang tengah menderita dan kite sedang selesa..~




p/s:anak anak soleh harta kite dalam  kubur~ sob sob sob..semoga allah kurniakan kite anak anak yang soleh solehah.. amin.. *segan la.#lempang



kabai,
wassalam.




pisang jangan berbuah dua kali oke! sekali berbuah banyak tak pe...~

bismillah..

semalam kinah kate kelas tahfiz tak der..semua cuti gara gara nak exam.. mengikut jadual,saya ada exam hari sabtu ni..tapi bila kinah kate markaz tahfiz cuti,saya menjadi girang ala ala nak menari samba gitu.. namun,malam sabtu tu..saya tetibe menjadi resah dan gelisah.. betul ke cuti..ke kelas kinah aje yang cuti?.. ini sudah tidak selamat ..

saya terus mencapai empon yang buat buat bergaya yang sikit lagi nak jatuh dari sudut meja.saya koling koling  la ustazah tahfiz saya.. henghh.. tk hangkat pula.. kemana pulak ustazah ni memalam?..time tu pukul 11 malam kot.. ah,tk kisah la ustazah nak kemana..yang penting saya kat rumah tengah bimbang ade kelas ke tak sebenarnyaaa??? (sebenarnya tengah bimbang kalau ade kelas saya tak berpaa nak ready lagi untuk hexam ituh) hayyo yo..~

saya kol ustazah lagi satu #bekas ustazah saya selama dua minggu.

lepas ustazah bagi penerangan panjang lebar selama satu nafas,saya rasa macam nak menangis gaya mak hilang anak je.. suara kasi maintain... off je phone..saya pon muka dah macam merana la kan.. yang cuti tu kelas bekas ustazah saya dan kelas si kinah tu je....kelas saya ade..online eh oncall,eh.. on je macam biase! ciskek sungguh..~

maksudnya saya ade EXAM esoknya! ..


                                                 ow men..ow men...ow men...

da la time tu dah pukul 11 lebih.. tak der nyer otak saya nak berkerja sama menghafal quran di malam malam buta..

saya menjadi bimbang..sebab saya mungkin baru settle hafal 78% jew.. wuahahaaaaaaaaaa..~

so hari ni saya pergi je la kelas dengan jantung yang berdegup tak tentu hala.. nak lengkapkan lagi 22% lagi..takut laaa.. nanti ustazah buang kelas. kalau tk lulus.. tanak..tanak..tanak..~ sambil kesat ayer mata yang tersembur sembur..

masuk je kelas,tak sempat duduk lagi ustazah da bagi soalan,hagak la kan.. heheheh saya sengih je la sekerang kerangnya.. buat muka tolong-kensel-exam-hari-ni-ganti-hari-lain-bole?.

namun tak berjaya.. ustazah senyum bahagia nengok muka saya yang kecuakan.. sambil hulur tangan nak buku nota saya.. nak tulis soalan tahriri (penulisan).wuaaaa..

markah penuh 10. saya sambil tenganga nganga dalam masa yang sama tak mo kasi nampak sangat kecuakan dan ketakbersediaan tu.. peluh mengalir laju di dalam kasut pink berkilat saya yang diseliputi debu...err.. susahnyaaaaa... mata saya berkelip pelan pelan je.. tanda tk mo buat exam hari ni..~ tapi ustazah buat buat tak faham kelip kelip mata orang melayu lagaknya.. orang arab experession lain kot?.. err abaikan.

saya pon jawab je laa..sebab ustazah paksa.. yer la.. saya da postpone exam minggu lepas.. ngeheheh.. #ngurang hasam punyer pelajar!

so..dalam kegabraan yang merobek jiwa..saya jawab jugak la.. punyer la ustazah riang memerhatikan mimik muka saya yang jelas terpancar yang soalan tu susah macam hape.. tanpa belas kasihan ustazah buat tak tahu je.. budak malas ni kene ajar sikit ni! <--saya rase ustazah cakap cenggini dalam hati.


lepas nak dekat sejam tu.. saya siap buat..walaupun ade keraguan dan kecelaruan juga pembaharuan dalam jawapan yang saya tulis..saya hantar la ..time nak balik ustazah pon panggil saya.. time tu saya rasa macam dipanggil depan perhimpunan mingguan untuk di rotan tangan sebab mencuri kat koperasi je tau!.. ustazah steady je. senyum je la kan.. ustazah tunjuk la saya silap kat ne.. pastu besar besar ustazah tulis 7/10.. oh! amsterdam sungguh!  tujuh je?????? terkubur hasrat saya untuk dapat 10/10 untuk first exam.. sedeh bangat bangat neh.

saya buat muka seposen.. ustazah tak heran lansung you!.. oke fine la.. saya redha la kan.. sape suruh tk comfirm awal awal ade kelas ke tak.. hmm ketuk ketuk kepala ngan senduk.toink3.




p/s: pemalas macam ni patut buang daerah je.

kbai,
wassalam.





2012-04-13

subhanallah ..allah mesti jauh lagi hensem dari ciptaanya yang osem! T_T

bismillah..

semalam,saya dan sakinah pergi rumah kawan arab untuk study group.. dia tinggal jauh amaaaat.. tak pernah naik metro (LRT) sejauh tu.. lepas 17 station tu.. mujahadah betul hajar pergi kelas hari hari..

time saya nak balik,kami pon naik la metro macam biasa.. sebab orang ramai,so,kami kene berdiri aje la.. lenguh kot berdiri lama kemain.. tapi yang mengurangkan lenguh tu adalah haritu terlampau ramai budak dan bayi yang comel naik satu gerabak ngan kami.. ~ walawehh.....~

serious ramai.sebelah kanan sorang belakang empat orang depan tujuh orang.. waaa.. tak tahu nak pandang sape.. ade sorang antara semua tu comel sangat sangat yang tak terhengga.. saya memang ashik pandang dia aje. subhanallah.. tak tahu nak cakap macam mana lagi comelnya ciptaan allah niiiiii!..


tapi saya kurang keberanian nak pergi dekat ..tak tahu nape.. takut mak mak lain kecik hati kot saya serang baby tu sorang je.. budak tu pakai baju kuning,muka putih melepak,mata bulat,mulut kecik dan comel sangat2!!
kinah kata :

"lah,kecik hati mak mak lain nt ashik tenung yang tu je dari awal tadi,tengok la yang lain jugak.. "

laaa.. kecik hati ke.. sorry..mane la saya perasaan saya tenung dia dari awal station sampai ke station ke 17.. errr.. saya rase saya tengok semua budak yg ade dalam metro tuu..saya memang tak sedar pon.. tu masuk kategori tak sengaja la kan.. saya sebenarnya nak snap semua gambar budak budak comel yang ade dalam metro tu.. tapi jadik segan tetibe... tak tahu nape.. biasanya saya tak malu pon.. ntah la..~

ade sorang tu,rambut kerinting (saya suka!) putih sangat,mata kelabu,bulat dan besar sangat!.. nak menangis je rase tengok kecomelan itu budak..tapi mak dia nampak garang..saya tengok gitu gitu je la..

saya rase saya sampai pening pening sebab rasa nak pegi cuit semua budak budak tu.. tapi tak boleh.. hmmm..~

da orang macam beransur kurang,saya dengan kurang malunya mendekati baby kuning tadi. dia tak banyak respon..dasar baby pendiam la kotnyer.. ehehehe.. saya duduk sebelah mak dia.. mak dia baik.. cakap banyak.. orang nak tengok anak dia je sebenarya.. lalalalala...

baby kuning tu namanya yassin.. saya geletek2 ..tak gerak lansung.. terus memandang saya macam stranger.. (memang stranger pon.) saya usya jugak dengan tabah dan cekal sampai dia senyum..(senyum tak sampai 5 saat) laaa.. ade gigi da banyak rupanya..nampak macam kecik lagi.. saya tanya berape bulan.. mak dia gelak je..sebab yassin sebenarnya da setahun setengah.. hahahaah size kecik~

sampai saya tak sedar saya dah kene turun.. wuhuuu.. kinah yang buat sound effect dari jauh.. oke..oke.. saya terpaksa turun.. tahu tak?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


saya sebenarnya ade snap gambar yassin!!! ahahahahaha.. nak tengok?.. tapi dalam gambar tak terserlah mana kecomelannya.. camera saya la yang cacat oke..~ nah.

da selamat jadik wall paper tepon bimbit ku..walaaa..~
kihuuut! :')

p/s: oke.. andai anda anda rase post ni sangat la tak berguna untuk perkembangan IQ anda dan tak menyumbang ape ape kepada agama,bangsa dan masyarakat..ehehe saya mintak maaf..err..

p/s: saya nak share je ape antara bende yang terbest of the best yang ade kat mesir inih :)
p/s: baby2 kat cni sangat comel..saya rasa nak tempeleng je! #ayat yang mengganas..~

p/s:saya sedeh sebab tak berani amek gamabr babies yang lain,lagi2 yang rambut kerinteng tu..~


kbai,
wassalam.


2012-04-11

kite tak tahu ape Allah plan..sila bertaubat ..

bismillah.

keadaan mesir yang sibuk dengan pilihan raya langsung tak terjejas seinchi pon dengan kekecohan pasal tsunami dalam facebook.. sikit pon tk.. membuatkan saya jadi nak percaya ke tak pasal berita nak tsunami.. ahahah.. boleh pulak.. tapi bile dah tengok banyak pulak berita dan post kawan kawan pasal tsunami,cuak juga dalam hati..tak sedap duduk la saya yang kat perantauan ni..

muka cam rilek la kan.. dalam hati da berdebar debar.. tangan sampai tak menyempat nak tekan keyboard,cari area mana yang akan dihempas tsunami... punya la berdebar,last last,saya tengok,malaysia berkemungkinan akan tereffect bahagian utara dulu,sedikit kelegaan di situ.. alhamdulillah..,da settle family,teringat pula ustazah ahlam dan family (cikgu kesayangan saya) dan ustaz muhammad dan family yang tinggal di indonesia.berdebar bukan sikit sikit,saya tanya kawan kawan indonesia yang beberapa kerat..oh! alhamdulillah..katanya gak apa apa,semua baik baik aja.. #amek ko.. hihi

alhamdulillah..shukur..
saya sedikit lega..cepat je lega kan ,padahal saya cek cek je.. hasil dari penelitian sendiri dah lega.. sedangkan kalau allah nak buat tsunami tu boleh je kalau tsunami nak datang dari langit kene kat semua orang,waliyaaaazubillah..

post post kat fesbuk lagi ajaib,semua tk putus putus doa dan mintak allah bagi pelindungan..mashaallah..sampai penuh home fesbuk dengan doa dijauhkan dari tsunami..semua orang ngeri..semua orang seriau bila terkenangkan tsunami tahun 2004 dulu..

hah?..2004 dulu?. ooo,,tsunami dah pernah terjadi la kirenya?.ni bukan first time?.tapi keramaian orang kelihatan tak mengambil iktibar kan?.. sedang kan semua orang tahu bertapa dashatnya tsunami yang telah berlaku di acheh pada tahun 2004, nak mencecah 300,000.. dan meninggalkan berjuta manusia tak berumah dan ta berkeluarga dan 1/3 dari mereka adalah kanak kanak.. allaaaahh.. semua orang tahu..tapi...












dunia ni tak der nilai pon...~


dashat kan..semua orang ngeri..dengan saya saya ngeri..tapi dunia bertambah tambah kuasa dua kefasadannya.tak tahu la kenapa..~

lepas beberapa jam,ahli ahli kaji cuaca mengeluarkan laporan bahawa tsunami tak jadi nak datang.. fuh..semua orang lega.. tapi,tak banyak mane post post keshukuran yang saya boleh tengok kat home fesbuk saya.. mungkin diorang buat sujud shukur dan tak post kat fesbuk kot?.. may be..~ =_="

wah.. saya fikir.. allah nak usya usya je kite.. kite dah menggelabah tak hengat dunia.. baru nak berdoa..baru nak memohon.. supaya allah tak menjatuhkan bala ke atas kite.. tibe tibe allah tk jadikan kedatangan tsunami,dan semua orang lega.. 

ahli kaji cuaca boleh je nak jangka kalau tsunami tu tak jadi nak datang,tapi allah tu maha besar..boleh je kalau nak datangkan tsunami tanpa tanda tanda,dan mase tu of kos la semua orang tak bersedia dan akan lari bertempiaran macam mak hilang anak,bahkan lagi dashat dari itu..~ waliyaaazubillah..

mule mule dengar pasal berita nak tsunami tu... saya teringat cerita hafalan solat delisa.. waa. bertambah ngeri dan gerun.. sebab baru  tengok kan...lama lepas tu.. saya terfikir,andai la kite tak bersedia dan kedatangan tsunami ni benar benar menggelabahkan kite.. macam mana kite nk bersedia untuk kedatangan hari kiamat nanti?... berjuta kali lebih menggerunkan kot??..

semoga allah mengurniakan husnul khatimah kepada kite.. :'|


semoga kite tergolong dalam golongan yang mengambil iktibar dan pengajaran.. amin..

p/s:jangan lupa orang syria dan palestine ..peace


kbai,
wassalam.


2012-04-10

dasar tk tahu diunt0ng ~

bismillah..


hmm lagi lagi isu shukur yang nak ditimbulkan,saya tak kisah..dan saya tak bosan untuk cakap pasal shukur ni walau sejuta kali sekalipun.. mungkin kerana rasa shukur tu sangat kurang dalam jiwa kehambaan saya ni?.. allahh..

macam macam perasaan yang bercampur campur bila mengenangkan diri  dan amal dan masa yang tinggal sedikit.. dunia dah nak kiamat ni.. macam mana dengan masa sesempit ini ,kite masih boleh bagi ruang kepada kemalasan,kerehatan yang panjang ,tangguh menangguh,buat bende bende yang sia sia,berhibur berpanjangan,dan tidak mengingati allah kecuali dalam kesempitan?..

jelas kerana kite masih lagi berada di zon yang selesa.. bukan saya mintak untuk kite diuji..tapi itu la hakikatnya,selagi hdup kite senang,selagi itu lah kite takkan selamanya menghargai masa senang tu.dan mensia siakannya..


keramaian manusia tidak menghargai sesuatu nikmat semasa ada nya nikmat dan menangisinya setelah tiada..~ oh!

tadi pagi ..saya terlihat gambar ini... saya tak baca lagi descriptionnya pon saya tahu ia berkisar tentang ape.. saya sedih..saya tergumam dan saya terdiam saja. saya tak sanggup nk upload gambar tu...tapi nanti orang tak leh nak bayang pulak.. so saya upload jugak la.. (walaupun saya tak suka upload gambar gambar macam ni dalam blog saya) :
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



korangggg.... TT_TT
saya tak sanggup nak upload sampai menggigil tangan.. tapi ni adalah satu peringatan dari allah.. 
mereka manusia dan hamba hamba allah yang berada di sudut bumi yang lain bukan main susah nak beribadah,bukan main susah nak menjadi orang islam..bukan main susah nak ucap syahadah secara terang terangan.. ini la hasilnya shahadah mereka.. mereka diseksa dan dibunuh macam tu je..

(gambar di iran,ahli sunnah yang digantung sampai mati oleh shiah)

tak cukup selesa lagi kah negara kite?. tak cukup selesa lagikah rumah kite yang tak dibom tak dicerobohi askar askar giler darah,tak dicerobohi perogol dan penyeksa?.. tak cukup selesa lagi kah musolla dan surau surau di negara kite?.. tak cukup selesa lagi ??? sehingga kite tak boleh nak menunaikan solat dengan baik..sehingga tak boleh usaha nak khusyu' ?sehingga tak boleh membuka kelas kelas agama untuk mereka yang jahil?.. sehingga hampir 75% muslim meninggalkan solat dan tak tahu bersolat?? !

oke,andai kata kite jenis yang settle solat dan ibadat2 fardhu..masalah hati masih boleh diketengahkan mejadi isu besar yang dipandang kecik.. dalam zaman sekarang dimana semua orang berlumba lumba untuk menjadi yang terbaik dan tertinggi.. sifat takabbur di dalam hati tu sangat susah nak dikikis,sifat riak dalam amalan,sifat suka menunjuk nunjuk dengan hart kekayaan dan pangkat yang tinggi,kereta besar..rumah besar.. sombong dan angkuh..


itu belum masuk isu hidup mengikut hawa nafsu semata...~
belum masuk membazir dalam membelanjakan harta..~
belum masuk memburuk burukkan orang lain sebab hasad dengki..~
belum masuk tk menjaga batas batas pergaulan lelaki dan perempuan..~
belum masuk mengundi kerajaan yang tk islamic sebagai pemerintah..~
belum masuk dosa harian kat fesbuk..dengki kat orang,riak time tulis status,bangga orang like kite punye something,terhibur dipuji puji ,tengok gambar gambar tak meutup aurat dan banyak lagi..

oh! terlalu banyak T_T ..terlalu banyak untuk saya sebutkan di sini.. terlalu banyak dosa yang kite lakukan dari hari ke hari.. macam mana nak masuk surga  ni?...#niagara fall lagi..


allahh.. berat hati saya memikirkan semua tu.. ya..termasuk diri ini yang jugak berasal dari negara yang cukup selesa dan aman.. masih terkontang kanting..

allah memberi keamanan ni sambil memerhatikan kite..sampai bile baru anak anak adam ni akan bershukur dengan nikmat aman ni..


hmm.. astaghfirullahal azeem.. iya benar kite tak masuk surga dengan amalan kite.. kite masuk surga dengan rahmat allah.. namun..untuk mencapai rahmat allah,hidup tu ken la buat bende bende yang allah redha..~ T_T


mari sama sama beristighfar dengan hati.. ~sobs.
semoga allah menjaga hati hati kite dan memberi hidayah dan taufiqnya kepada kite..aminnn~


p/s:sorry la post semacam beremosi plak..~


kbai,'wassalam.

ape beza saya dengan dia? wuuu~

bismillah...

alhamdulillah,boleh bernafas lagi hari ni.. macam hari hari yang lain,walaupun sakit gigi yang tak tertanggung.. tapi oke je..~

hmm,tadi petang..saya turun nak pegi beli barang barang dapur.. time nak balik tu..saya nampak orang arab bergaduh hardcore baik punya.. bergaduh style tak ingat dunia tu.. menjerit jerit dengan mengembangkan seluruh bahagian tekak sampai ke perut lagaknya.. ingat dia tu juru latih kat padang bola sepak ke ape nak jerit jerit??..

yang penting..tk kisah lansung kalau seluruh warga hayyu sabi' ni memandang dengan mata yang bulat penuh minat.. yang saya plak..wajib la terpacak kaku dengan buat gaya macam tak minat padahal dalam hati rasa macam nak rekod dengan talifon bimbit!.

marah betul pak cik tu..saya tak tahu ape masalah diorang sebab saya macam lambat sikit sampai di tempat kejadian.. tapi saya macam faham je kenapa.. hal hal biasa la.. terlanggar kereta atau ape ape saje la.. saya saje je pegi dekat dekat,konon macam nak lalu situ la kan.. nguahaha.. padahal nak menyibuk ala ala pakar forensik  CSI nak menyelidik sebab musabab terjadinya pergaduhan tadi.. walaweh! saya dengar pak cik yang hot hot tak hengat dunia tadi cakap :

"naseb bek aku sabar! kalau tak,dah lama dah aku bagi dua tiga das!!"

dengan nada tertahan tahan mengawal udara yang keluar dengan laju dari kedua lubang hidungnya.

saya terus kan je perjalanan dan berlalu pergi..dalam hati da macam..


"sabar?..nasib bek aku sabar?.. wat lawak ke ape pakcik neh??"

dekat dekat nak sampai,saya masih terfikir fikir kejadian tu.. hmm ade hikmah allah nak ajar rupanya..
sabar dan berlapang dada ni sememangnya bukan macam tu.. dan bukan la perkara yang mudah untuk di tafsirkan dalam hidup seharian.. lagi mudah buat tesis 500 page pasal sabar dan berlapang dada dari pada nak praktik sifat mahmudah ni.. alllahh..

dalam riang ria nafsu shaiton mengusik ngusik ulu hati nak gelakkan pak cik tadi yang merasakan dirinya bersabar setelah dah bagi bukan sedas.. bukan dua das.. tapi berlori lori dalam pergaduhan bentar tadi..  rasa macam ade orang balik kepala dengan kasut pun ya..

betul la.. berlapang dada dan bersabar hanya la boleh dipraktikkan di kala jiwa sedang di uji.. hati di sakiti .. di saat hawa nafsu memerlukan mujahadah yang tinggi dan kite  steady dan mengingati allah .. tu baru la sabar.. bukan

da mengamuk tak ingat dunia.. dah cakap itu ini,da mengumpat dua tiga hari,dah canangkan kesana kemari..da post kat fesbuk dan twitter segala bagai, tetibe nak cakap yang kite tu sabar??.

oh no no no kemon la men.. kalau kite rase kite tak  bertindak balas dengan  kaki tangan ,kite ni penyabar la ya?..

"kesabaran itu pada tamparan pertama "

hmmmm..~ berapa juta kali saya failed ujian kesabaran dan berlapang dada ni?.. erghh.. so tak yah nak easy breezy nak geli hati dengan ketidak sabaran orang lain..,pegi hall kelas tarian yang penuh dengan cermin tu,tengok diri sendiri dulu..~




oh! thanks allah..




kbai,
wassalam.

p/s: janagn lupa doakan rakyat syria!! T_T

2012-04-07

rindutedos melanda ~




kita jarang bertentang mata,
yang aku juga tidak tahu mengapa,
seakan ada jurang antara kita,
namun,jurang tu ku invisiblekan saja,
tidak mahu ku luaskan rekahannya..

matamu yang redup dan sedikit sayu cuba menyembunyikan segala kepahitan,
segala kesengsaraan yang kau yakin di sembunyikan dengan baik,
tanpa kau tahu aku sentiasa merasai setiap kepedihan dan kesakitan yang kau rasai..,
kesakitanmu menyakitkan ku berganda ganda..

berhenti la menjauh,mendekat lah padaku..
luahkan lah padaku,telinga ini sesekali tidak akan penat mendengar ..
invisiblekan jurang itu seperti mana aku..
jangan takut takut untuk menghapiriku..aku terhina dengan kegugupan itu..
aku sentiasa ada di sini pada masa bila pon kau memerlukan ku..
kau cuba sembunyikan air mata tanpa mengetahui cubaanmu itu sama sekali tidak berjaya.
malah membunuhku dari dalam..

dahulunya kau tidak begini,
namun,keadaan yang berlipat tahun ini mebentuk kau menjadi seorang sosok baru yang hampir aku sendiri  tidak mengenali,

iya,sering aja aku mendengar dan melihat mereka menyalahkan dirimu dalam segenap hal
hasil dari tindakan mu yang kadang kurang berasas..
dan mungkin kadang aku juga menyalahkan mu..,aku juga kadang tersinggung dengan lontaran kata 
yang keluar dari bibir sosok mangsa keadaan ini..,
iya,aku memanggilmu mangsa keadaan,kerana kau sememangnya mangsa keadaan..
lupakah kami bahawa kau juga manusia biasa.. manusia yang kekuatannya sangat terbatas.
namun,
aku yakin sekali kau tidak pinta semuanya berakhir berakhir begini,
aku yakin kau pernah mengimpikan mimpi mimpi yang indah dan bukan mimpi ngeri seperti hakikatnya sekarang..

makin deras masa berlalu,makin parah keadaanmu,
sampai pernah hatiku seakan akan mendustakanku,bahawa kau tidak akan dapat dipulihkan lagi,
bahawa kau akan kekal dalam sosok mangsa keadaan yang 'koma' .
waliyazubillah min zalik...~

tapi aku tahu,aku punya tuhan yang maha agung,
yang tiada ape yang mustahil bagiNYA..
andai permintaanku yang paling mustahil di mata manusia..
tetap yang paling mudah pada kekuasaanNYA..


saban hari aku mendoakanmu,saban hari aku mengingati mu..
saban hari aku mengenangkan dirimu 
tiap kali itu lah air mata ku menjadi tiada nilai  harganya.

walau apa pun yang berlaku..
hanya allah yang maha tahu 
bertapa aku menghargaimu di dalam hidupku,
hanya allah yang maha tahu bertapa aku sentiasa mahu yang terbaik buatmu..
hanya allah yang maha tahu bertapa aku menyayangi mu ..~
semoga allah mendengar doa tulus dari ku..
moga moga kau kembali ke sosok mu yang lama..

dan ketahui lah,apa jua keadaanmu selagi tidak menduakan kekasih agung ku,aku sentiasa akan menyayangi dan menyintaimu sepenuh jiwaku.. <3












p/s: ya..jelas kejiwangan yang melanda di situ. saya tujukan bait bait di atas pada seseorang yang saya memang yakin sejuta peratus tidak akan membacanya kecuali andai allah mahu dia membacanya..~

p/s:tak perlu nak buat latihan minda nak teka kepada siapa saya tujukan bait bait yg failed tatabahasanya ini oke....

oh! 


kbai,wassalam