2011-09-26

::my golden time with my happy pumpkin::

assalamualaikum..

nampaknya betul la seperti yang kite semua tahu bahawasanya keramaian orang menyambut hari raya selama sebulan.. sebab semalam saya masih lagi ade jemputan open house hari raya..wow! saya bab2 makan ni oke saje..mule2 malas nk pegi tapi..request dalam bahsa turki tradisonal oleh amir irshad tidak boleh ditolak..[ak dah,dom la pti tubang nan amer..dom la.. dom la. ak dah,amer mama,nan umi]

translation to malay :
"kak lah,jom la pegi subang dengan amir,jom la..jom la..kak lah,amir ,mama ngan ummi"<--mak saya


hahaha..

saya dari pagi lagi pegi open house (Cehh..padahal,open house umah saya jugak.. ngiiii /tempat keje mak saya dan saya) lepas tu dekat cawangn subang pulak.. wich mean dua open house in a day)

bukan main meriah lagi manusia2 ni menymbut hari raya.. kalau la ramadhan di malaysia ni semeriah hari rayanya.. saya mesti bangga jadi malaysian muslim..namunn. err hampeh..

oke2.. tanpa/tampa? membuang masa lagi.. saya nak menunjuk sikit ni..hihi


amir dan abng hasif.. gimik je ni..pantang duduk sekali..keluarla transformes,boboboi dan ultraman..woo


look at the star siang2 hari..wee



amir merajuk ngn kak lah.. merajuk pon comel..siap jeling2 lagi.. hehe

bertiga..



amir n anan yg kamceng .(abam anan)


oh hanis tembam,tak layan lansong abng amir tuu...



cinta ditolak...err dont touch me lar..hempap ngan pipi ni kang..grrr



amir n adek cube pose secomel mungkin..amir tengok mee kari.



oke..ultraman dan boboboi..err =_="



boboboi bergerak solo..

satu hari saya dengan amir irshad sungguh best.. nakal nyer dia.. bukan la nakal.. sangat actiive.. hyper active. whoaa.. sampai berpeluh2 saya mengejar dia turun naik tangga..tapi puas dan happy! saat dia baru masuk 3 tahun..suka sangat dia buat2 jatuh.. buat2 tergolek.. buat2 pengsan.. comell..

saya kire2..ade la dalam 9 jam amir bermain tanpa henti tanpa tidur dari pagi pkol sembilan lagi.. mashaallah alaih..kuat betul..berbekalkn air sirap segelas.. susu sebotol..maaaaain sampai petang.. 

semoga amir mebesar dengan sihat dan kuat..jadi manusia berguna dunia dan akhirat..aminn~















2011-09-22

lu hao sayanggg..ehehehe

salam..

whoaa.. mashaallah sangt la budak gemok ni.. saya tengah sangt teruja ni.. nak menype<--bole ke cm ni..
nak menaip pon susah.. saya telah jatuh cinta denga kecomelan seorg budak gemuk cina yg sangat sangt sangat sangat sangat sangat comellll.. name dia LU HAO.. whoaaa comel sangt2.. saya search sume pic dia kat google..

semlm..time saya ade mase wat entry http://dutasurga.blogspot.com/2011/09/berat-badan-dan-perempuan.html,saya search la gmbr budak gemuk.. saya dengan tak sengaja ternampk gmbr dia je.. malam tu saya ashik teringat2 je muka dia..

saya tak sedar yg saya penah gune muke dia  time baby sebagai pic profile saya.. dan skrg umor dia da 3 tahun dengan berat 6okg.. whoaa subhanallah.. dan dia sangat comel.. :))))

oke..ni 1 year old.. soooo cute!

ni yg pernah jadik pic profile saya.. :)

ni sekrg la kot.. yg paling latest..demot betul..

lu hao sangt lapar.. kalau tak kasi makan.. lu hao akan tantrum dan moody.. sian lu hao.. makan..makan..:)

lu hao pun suke main.. tapi sian.. lu hao cepat penat..

lu hao main bola..lu hao suka bermain.. weeee..comel

lu hao penat.. ade je nk kacau.. lu hao cayyok!! comel!

lu hao yg habis fes! nak tambah! mihihihi kiut nyer laaa lu hao nii..

lu hao wat ape tuu?.. bersenam.. hehe

agak2 saya ni bole tak angkat lu hao?.. gagah ayah dia..hus..:))

lu hao kekenyangan..zzzZzZzZzZzZ..  tidor time..:)))


whoa.. i love lu hao.. comel giler ..mashaallah.. semoga lu hao ni membesar dengan sihat.. kalau ade rezki.. nak dakwah si lu hao n famly.. ajak masuk islam.. mihihihi.. semoga allah bg hidayah kpada kite semua.. amin.. babai lu hao sayang..~ budak demot cumelll!













::berat badan dan perempuan::

assalamualaikum..

saya menaip dan saya juga dalam masa yang sama sedang mengunyah sepasang toast bercheese..dengn sikit sugar springkle on top..oke..bole tahan kan..

saya lapar... tapi skrg dah loading nak ke kenyang da ni.. mungkin dalam 78%

loading......78%..

err.. perempuan kalau bercakap pasal penampilan ..kecantikan ..kurus..gemuk.. muka licin..kulit halus.. memg sensitive.. kenapa ya? jawab sendiri la.. no private answer eh..

semua org lelaki dan perempuan mesti la menjaga kesihatan dan penampilan..bukan perempuan saje.. kalau suami isteri tu.. dua2 kene jaga.. suami nak isteri dia cantik.. isteri dia pun nak la suami dia hensem.. baru la adil.ni tak.. nak isteri macm model.. yg kite tu?.. selekeh tk hengat...ceh! waliyazubillah la ea...<--melenchong..kueng3.

ehem! bahkan,. memang dalam islam pon kite diajar untuk menjaga kesihatan dan penamppilan kan? kan?kan?.. kenapa? sebb tubuh badan kita ni kan pinjaman.. bukan kite punyer.. kalau tak jaga.. sakit.. kene potong sana sini.. macm mne?..  sebab tu la kene jaga elok2..



entry ni nk bercerta pasal kegemukan dan saya. uhuk2..bukan senang nak jaga size dan berat badan ni.. macam mana la nak maintain eh? makan da la banyak.. hmm kurang kan la makan! oii. senang cakap?.. hmmm oke..releks2..

saya ade sorg kawan ni.. dulu dia gak la gemuk.berisi,pastu.. bagi saya,dia  memg dalam ketegori chomel2 manja la.. tapi raya baru ni dia datng rumah saya.. mak aiii.. terperanjat saya.. kurus nya dia? saya yang tengah makan biskut raya banyak tak hengat ni ape lagi..tension la.. sambil2 tension tu..saya tanya2 la dia,ape dia buat..

tahu tak dia buat ape?.. dia tak makan nasi selama sebulan! langsung! sebiji pon tk.. whoaaa.. saya sangat sangat sangat sangat kagum..mashaallah.. mujahadah betul dia ni.. saya belum tentu boleh buat..tengah cuba la ni..,dia kata sbb dia susah mengandung sebb kegemukan.. so docter sugget dia diet nasi.. so alhmdulillah sangt <---saya excited ... dia da pregnent 7 bulaaaan..alhmdulillah taw..

see?.. masalah kegemukan ni boleh bawak banyak masalah.. antaranya sukar hamil.. darah tinggi,sakit jantung,kencing manis.. eh macm2 la..

saya harap saya dapat menjaga kesihatan dan 'tumbesaran' dan tumlebaran' saya.. uhuk2..

tak mo..tak mo... (nape comel sangt nudak kuNen tu?)

ade lagi satu cara,untuk mengurangkan berat badan..<--cara yg agak lambat.. tak tahu menjadi ke tak.. sebb saya sampai skrg tak berjaya melakukannya..

cara ini adalah sunnah nabi muhammad s.a.w tau.. kunyah makann tu pelan2.. 40x..hmm saya penah try kunyah.. bru 16 kali.. hehe... urmm.. haha.. da tak der ape dah dalam mulut saya..

kenape comel sangaaaaaaat??


see?.. bukan mudah2.. hebat rasulullah  kite.. mcm mne la baginda bole kunyah sampai 40 kali?.. mesti nabi muhammad s.a.w ni tough kan?..whoaaa.. <--mosti laa..

lagi satu.. bab2 mengunyah ni.. kalau da sampai time lapar tak hengat tuu... tak der nyer nak ingat pasal mengunyah ni.. da kenyang terdampar..baru la teringat


"allah! lupe nak kunyah 40 kali! ..urm,makan sekali lagi la"

hampeh je..oke.. kalau kite tk bole wat 40 kali.. kunyah je lama2,lambat2..tak yah la kire dengan calculator pulak.. kunyah je lama2 da..hmmm

jangan lupa tulis kat dinding dapor tu.. takut tak ingt pulak nak mngunyah slow2..makan pon dlam small portions la.. supaya mudah digest.. tk nyusah kan cik perut untuk menghadam.. enshaallah biznillahi taala.. kite akan membesar<-- (erk) dengan sihat dan slim mlim/tough..mcam saya :)

                   bersenam jangan di lupa!! ngeeehihi

selamat mencuba! untuk saya dan awak!! :D

2011-09-20

..masalahs..

assalamualaikum..

enshaallah dalam 15 hari lagi dengan segala nikmat dan anugerah allah.. saya akan pulang ke mesir untuk menyambung pelajaran saya  yg terbengkalai.. urm.. hehe,7 oct will be the day enshaallah~

macam biase la kan..(calendar ni salah tulis tareh sebenarnyer.. kikiki)


ade la dalam half month kan..enshaallah,semoga semua berjalan lancar..harap2nya tak timbul la masalah2 yang menggugat kan?..

anyway.. kat mane2 pon sebenarnya kita tak boleh lari la dari bertembung ngn masalah ni.. beza dia..kecik atau besar je.. tambah2 lagi saya yang selalu menimbulkan masalah ni.. ahaha.. ade2 je la bende ..dimana jua saya berada.. selalu buat masalah.. oke la.. sori la nak wat cane kan..

"tertinggal pasport ,..tertinggal kunci dalam rumah,..terpecahkan pasu bunga ,..tertumpahkn air ,. tersalah beli barang,.tersalah tekan butang lift ,..tersalah jalan ,tersepak kaki org ,.. terlanggar orang ,. tercicir barang ,.. tak ingat bawak buku ,.. maaacam2 masalah yg saya pernah cetuskan.."

tu baru masalah kecik.. bukan lagi masalah besar yang melibatkan orang-orang -orang lain.. hmm saya..saya..ape nak jadi ni..

ade macam2 jenis masalah :

masalah keewangan,masalah kawan2,masalah ahli bait,masalah kuliah,masalah emosi,masalah dengan jiran,masalah dengan bawwab,masalah dengan tuan rumah,masalah pelajaran,masalah pemakaian,masalah akhlaq,masalah ibadat,masalah masa depan,masalah ummat,masalah masa dan etc..etc..etc ...

tapi kan.. bila ingat2 kembali.. sering juga saya ni..melarikan diri dari masalah..eh sering la! saya tak suka keadaan diri saya apabila ade masalah. saya tak suka diri saya yang sedang merajuk atau murung.. melayan perasaan.. buweeek! tak suka..

sebab tu kalau ade2 mase saya merajuk<--gedik je,..atau tension teramat..atau ape2 sahaje yg seangkatan dengannya.. atau tension tengok cairo.. saya akan membawa diri ke alexandria.. fioo..fiooo (bunyi daun ditiup angin pada musim luruh yg kekuningnan...acehceh)..




di alex..ade beach.. whoaa.saya sangt suka beach.. so relexing! so inviting! so welcoming! saya akan ke rumah sahabt saya ..dan berkampung wat macm rumah sendiri..(tk reti malu betul) tpi dyorg ni baik2.. oke je saya tengok.. siap ajak dtg lagi.. kalau bole suruh dok kat alex ceh..tapi saya pegi sehari dua je.. pastu.. da hilang2 tension.. saya balik la cairo balik.. saya tak ponteng kelas eh.. saya pegi hari cuti..

sebb di tepi pantai sangat2 indah.. aduh la.. yer la.. betul.. tenang gitu.. mashaallah sungguh.. kalau hati tengah remuk2..jiwa tengah kacaw.. best2 je kalau dapat wat muhasabah tepi pantai.. lagi2 di pagi  hari.. time nk sunrise tuu..alhamdulillah.. kadang2 saya dapat ketenangan  dari situ..~

ni beach alexandria..  (tpi,matahari da naik)

pasal tu la kalau saya tension hari isnin.. susah sikit.. sebb nak tunggu  cuti jumaat tu sangat menyeksakan..hmm tapi tak la seteruk tu.. tak der la setiap kalo tension.. saya ni banyak cara nk hilangkan tension..hmmm hebat la saya ni.

tapi.. sebenarnya..kalau kita ni ashik lari dari masalah.. masalah tu tak akan selesai.. better selesaikan..how hard it is.. cari la slow2 penyelesaiannya.. cehh.. memandai nasihatkn org..

yer la.. kalau saya seperti contoh di atas.. 'membawa diri ' ..tu contoh penyelesaian masalah berkaitan emosi..haha memandai..<--jngan ikut sangat cakap writer ni..

tapi masing2 la kan.. masing2 ade cara masing..

-------------------------------------------------------------------

anyway..kalau ade pape masalah tu .susah untuk kite menahan diri daripada tak mengeluh..mengarut,merepek2,meraung2,membebel..sebenarnya..tk elok tau.. kene CUBA SECUBA2NYA, lapangkan minda dan istighfar banyak2. <---dengar tu writer..


                              ألا بذكر الله تطمئنّ القلوب... 


dan ingat lah bahawa.. allah tu maha adil.. setiap masalah yg kite dapat tuu..allah memang dah tahu kite mampu untuk hadapinya.. kalau tak.. allah takkan kasi.. kan allah tu loving dan tak zalim..


makin hebat ujian.. makna nyer makin hebat la kite kan?.. tu yg saya pk la.. yer la.. sbb kite mmpu tanggung ujian yg sangt besar?.. hmm hebat la tu..~moga2..


semoga kite sentiasa berusaha untuk meredhakan kan diri dengan setiap ape yg ditentukan oleh allah dan bershukur dengan apa yang ada. ameen.<--bukan mudah ea.. perlukan kekuatan  yg tinggi..


                                  "لا يكلّف نفس الا وسعها.."

2011-09-19

!time is running out!

assalamualaikum.. 


cerita nabi muhammad s.a.w perihal hari akhirat di dalam hadithnya:
 "dua kaki hamba-NYA tidak bergerak pada hari kiamat sehinggalah ditanya UMURnya 
dihabiskan untuk apa,ILMUnya digunakan untuk ap, bagaimana dia memperolehi
 HARTAnya, 
ke mana dia membelanjakannya dan TUBUHnya digunakan untuk ap"


semalam saya terbaca tafsir surah al-asr ayat 1-3 :


demi masa..sesungguhnya manusia berada didalam kerugian..kecuali orang yang beriman dan beramal soleh..dan mereka berpesan2 dengan kebenaran serta penuh kesabaran..

hmm.. saya terfikir..kebanyakan manusia menghabiskan masa mudanya dalam kelalaian..membuang masa macam tu je..tanpa sebarang manfaat,..yg sepatutnya dicurahkan kpada diri,agama dan bangsa..


its 21 year 7 days! what have i done?

adakah saya  dan kamu tergolong dalam golongan kebanyakan itu?

tak tahu la..sendiri fikir la kan.. mungkin ade je kebajikan yg pernah dibuat..tapi.. adakah mencukupi..atau pon not good enough..

tentang menyebarkan ilmu dan kebenaran tu.. buat cukup2 syarat aje..<--(saya la)  setakat tulis2 wall post kat fesbuk.. mcm tk relevan untuk menyedarkan masharakat sekarang..ya betul itu satu langkah dari tk berbuat ape2 langsung..


ntah la..

wahai diri.. tolong la cuba isi mase lapang dengan baik.. antaranya :-

1.tolong ummi mengajar kat akedemi?? <-- (err..yg ni susah sikit) 
2.baca blog2 motivasi.<-- yer2 je..
3.baca buku yg beli bertimbun tuu..<-- aktiviti tk bergerak.
4.murojaah al-quran yg tergendala.
5.persediaan  fizikel dan mental untuk balik study!

oke..dengan membuat list2 'berguna' ini..saya lebih nampak ape yg nak dibuat..alhmdulillah la ea..

sebenarnya..tak der pape sangt yg saya bole buat di rumah mase2 cuti ni  kecuali tolong ibu saya mengajar di akedemi.. tapi saya ..urmm..saya...urmmmmm.. kurng berminat..<-- pemalas!

 adik2 pon semua di asrama..

mungkin kene jadi lebih rajin?.belaja kemas rumah? kemas2? biase je..okey jugak kot.. sebab saya home alone..tak der org kat rumah..

andai kata <---(ulang bnyak kali)..saya balik dalam 2-3 tahun nnt..saya nk amek lesen keretaaa...enshaallah.. walaupun sangt takut.. tpi nk jugak..senang nak keluar beli barang..muahaha... :D


p/s: semua perkara di atas hanya boleh dilakukan oleh orang2 yang rajin.. sila jadi rajin..loading...
saya harap ni bukn cakap2 kosong.. persediaan menjadi rajin untuk balik ke mesir dan tk main2 lagi..tolong ea.. tolong laa..ya allah..tetapkan lah hati ku ini..tolong la saya untuk terus berada di jalan yg betul..


o allah ..please stay with me ..sob..sob..


this playfull girl want to change her self.. she never wants to be a lazy bum but she needs YOU to get over this.


bershukur dengan nikmat lahir sebagai org islam..ade allah untuk segala2nya..~





2011-09-17

.....

assalamualaikum..

adakah bila sesorang tu terkenal dengan sifat cerianya..dia bersalah apabila menangis?

adakah bila seseorang tu terkenal dengan pelaja agama..dia tidak akan berbuat dosa?

adakah bile sesorang tu belaja tentang hadith kejinya sifat marah..dia sama sekali tidak akan marah dan tidak boleh marah?..

adakah bile seseorang tu nak kawen..dia perlu memaksa dirinya untuk berubah menjadi isteri solehah dalam sekelip mata?

adakah orang yg selalu berpesan dan memberi semangat kepada orang lain tidak memerlukan kata2 semangat saat dia berada di dalam saat2 sukar?

adakah dokter tak pernah  jatuh sakit?

adakah manusia tu same pemikirannya?potensinya?sikapnya?kelebihan dan kekurangannya?

adakah kite boleh tentukan org yng mmbunuh 100 org tu masuk ke neraka dan yg beribadah seumur hidup itu masuk ke syurga?

every body have their own hard time..every body needs time..every body needs  sincere support and love..~

please laa..give me a break.. i need some space..dont ever judge me coz u dont even know me ...

p/s: jazakumullah khairjaza..kepada mereka2 yang sentiasa menyokong saya dalam suka dan duka..terima kasih kerana memahami diri saya dan melayan kerenah2 saya..dengan izin allah, saya tidak akan melupakan kalian..hanya allah yang maha tahu ganjaran pahala di atas kesabaran kalian bersama saya..saya sentiasa mendoakan kebahagiaan kalian semua..all the best untuk semua. :)





LOVE is sacrifices

salaaamm..

alhamdulillah..saya da nak balik ke mesir..--->lambat lg pon.. [mungkin early octapus] enshaallah..dan tak tahu sama ada akan balik atau tak next year..ikut kan hati.. tk pe je kot kalau tak balik.. tapi.... saya sedih laaa...ade org yg akan lupekan saya kat malaysia ni.. isy! nak nanges rase..

ni.. budak macho ni..akan lupe kan saya..

sekrg ni saya balik pon..dia ingat tak ingat.. tengok saya terkebil2.. sedeh saya dibuatnya..dia lupe yg saya sayang dia dari kecik..dan dia pon agak la rapat ngn saya..setiap kali saya balik saya kene berusaha untuk bg dia jatuh cinta kat saya..ow..so sad.. tpi bukn salah dia..budak2 biase la,.bende2 mm ni sangt mnyakitkan jiwa dan raga..

amer irsyad..sedehnya...~

arghh.. kecomelanmu dan ke kelakaranmu dan ke'ganasan'mu menggugat jiwa..

membesar dengan sihat yer amir..jadi anak soleh dan bijaksana..~
kak ain n abng lie sangt bertuah..for having this precious gift..

i will always pray for you amir..forget me not.. :'(

love you always..

allahummagfir lana wa liwalidayna warhamhuma kama rabbayana saghira...




2011-09-16

segalanya milikmu


Kau yang menciptakan cinta
Dan Kau jua yang menghampar bahagia
Di ribaanMu terhimpun harapan
Impian tulus setiap insan

Kau yang mengutuskan duka
Dan Engkaulah yang mengirimkan hampa
Namun padaMu jua diadukan
Merabahkan keresahan dan tangisan
Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku
Tak semuanya yang ku mahu

Di celah hangat nafas yang terhela
Ada dingin saat menyeru (menyebut) namaMu
Terarah segala ronta dan rasa
Pada damainya dakapanMu

Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu di segenap ruang rasaku
Telah Kau titipkan kekuantan
Oh Tuhan

..sep/fotin saya yang ke 21..

assalamualaikum..


birthday saya baru aje lepas.. saya macam tak percaya yang saya ni da 21..err tua kot?..saya masih rasa yng saya ni belasan tahun?.. perasan muda?.. bukan.. tu la tanda ketidakmatangan saya.. atau saya memg saya rasa masa berjalan terlalu pantas? ntah la.. 

hadiah pertama saya..datang dari jauh.. dari mesir.. hadiah berbentuk failed final exam first year kat azhar..kene repeat year.. whoaaa.. ngeri nyer..

hmmm~


fiooo..fiooo... mula2 dapat tahu.. saya tak tahu nak cakap rasa ape..sbb awal2 lagi saya tahu yang saya spoil exam first sem saya..tapi.. tak ade la sampai ROSIB exam..

lepas setengah jam.. baru la start menangis dengan cemerlang gemilang dan terbilang sampai pagi esoknya (semua org tak berani nak tegur) mata pun bengkak macm pelampung sunway lagoon... yes.. saya menyesal kerana tak buat betul2.. i admit la yg i memg main2 time first year..

tak der la seganas ni .. lebih kurg je la..


berbekalkan alasan tak minat bidang yg dipilih oleh ayah saya ni.. saya buat sambil lewa.. ditambah dengan saya yang sememangnya tak suka mengafal..erghh..bertambah2 la lewa saya tu..

salah saya... semuanya berpunca daripada diri saya.. serve you right la kan..saya mssge kawan saya yg kat malaysia.. tpi dia tak der kredit.ade la sorg dua tu bgi2 semangat..thanks to the sorg dua org ni.. so.disebbkan saya yang gatal2 nak balik tahun ni..(time semua student lain kebanyakannya tak balik sbb da balik mase revolusi bulan3 baru ni) so..there is nobody left kat malaysia.. saya sangat2 sdeh2..

alhamdulillah..saya ade kredit..thn saya sms ayah angkat saya yang sangat sejahtera orangnya.. sangat humble..dan sangt baik.. saya sms dia menangis2...(diia tak dgr suara saya pon tahu yg saya menangis)saya caakp,.saya sori koz saya failed exam final first year..

dia dengan tenangnya memujuk saya dan terus menerus bagi semangat walaupon msge2 dia berpage2 lagi berjela2..saya kta saya da tak mow balik mesir.. dia pon ape lgi... men'text' saya dengn penuh semangat untuk saya balik semula ke mesir dan teruskan pelajaran saya..mssge2 dia sungguh mengharukan saya..

baru lepas saya macm da okey sikit.. saya bagi tahu mak ayah n famly saya.saya bukn ape.. saya tak sanggup nak bgi tahu ayah saya..ayah saya mcm biase la.. cool je.. ntah la. ayah saya banyak bende nak fikir..so..mungkin dalam hati dia kata.. biarla saya tanggung akibat dari perbuatan saya dan mengambil pengajaran..,mak saya pulak..

"tak pe.. balik ni dengan azam yang baru .. buat betul2.."

thanks ummi ~

                                                   
                                                             the end


malas saya nak bercerita panjng2 kat sini.. best tak hadiah besday saya.?. hmm oke..tu saya kire hadiah paling gempak selama 21 kali saya diberi nikmat mencapai hari yg bertareh 14 september... nothing gempaker thn that.. hmm..


nak tahu ape isi kandungn mssge yg ayah angkat saya bagi?..saya amek yg paling best eh.. biar la saya coretkan kat sini sebagai penghargaan untuk beliyaw. :


يا بنتي..طالب العلم لا يتوقّف عند اي رسوب او اي مشكلة,طالب العلم يبدل اي مشكلة لنجاح,فممكن العام القادم تنجحي بتفوّق و صديقتك يرسبن..لازم يكون في تحدي و عزيمة..
يا بنتي..الحياة كلها نجاح و فشل..ولكن الذكي من استفاد من رسوبه لنجاحة و تفوّقه و العاجز اذا فشل يأس و غضب و يتوقّف ولا يكمل طريق الخير...
هيّا يا بنتي..لا تتوقّفي في طلب العلم..هيّا الى مصر..



setelah mendapat kata2 perangsang dari ayah angkat saya dan sahabat2 saya yang lain.. saya akan cuba untuk meneruskan hidup..dan menanam minat di dalam bidang syariah islamiyyah ni..dan balik ke mesir untuk masuk first year sekali lagi..


ayah angkat saya kata lagi.. " jangan menangis.. awak tengok.. ramai yang balik dari mesir.. pulang ke malaysia dengan ijazah bergulung.. empat tahun dengan mumtaz..tetap tidak dapat mengislah masharakat..allah pilih awak untuk stay di mesir..ade hikmah.. semua nya dri allah..usha lagi ea..jangan putus asa."


oke.. enshaallah.. saya akan cuba.. cuba untuk minat.. dan cuba untuk belajar bersungguh2.. dan cuba uuntuk tak main2... ape2 pon kegagalan yg menimpa.. selagi tk mati.. hidup mesti diteruskan..~


p/s:tak der kekuatan langsung untuk cakap 'saya akan minat' 'saya akan belajar bersungguh2' 'saya akan tak main2'.. sorry la.. saya sangat takut dengan kata2 saya.. so.. slow2 la..~


semoga allah bagi kekuatan kepada saya ,kite semua dan kepada pelajar2 mesir dan negara2 lain yang senasib dengan saya untuk memulakan langkah dengan azam yg baru..~ameen


             look forward never look back!





2011-09-12

?niqabers tak up-to date?

ye ke?.. ni sambungan untuk post http://dutasurga.blogspot.com/2011/09/salamz.html  yg baru2 ni.. ehehe.

hmm oke..let see.. org barat pakai dedah sana sini..hampir bertelanjang..itu fashion mereka...org africa pakai manic colourfull dekat leher dan mungkin seluruh anggota kaki dan tangan..tu fashion mereka,orang cina suka pakai sluar pendek atas peha..tu fashion mereka,orang negro suka pakai baju jubah berwarna striking  satu set dengan kopiah..tu fashion mereka..

dan kita muslimah memakai tudung litup dan ade yg berniqab menutup aurat dan disatu set kan dengan akhlak yg berbunga.. tu fashion kita.. bukan ke kite sepatutnya berase (berasa ke merasa?) bangga dengan fashion kite?
bukan ke kite ni bertanggung jawab mempertahankan fashion kite..

yang pergi tiru org tu buat ape?..

sehinggakan ramai di kalangan masharakat,menganggap niqabers ni kurang maju.. disebabkan unsur2 tertentu.. ya.. tk bole dinafikan..tapi saya tekankan disini..tidak semua niqabers tu kurang maju.. dan mungkin dia kurang pada sudut tertentu..tapi mempunyai kelebihan di sudut yang lain..enshaallah~

dan sape yang kate niqabers tu tak up-to date?..

sebab masharakat biase tengok rancangan fashion kat tv.. peredaran fashion seiring peredaran zaman..
mmg la mereka cakap tk up-to date.. da memg tu bukan fashion niqabers pon.. tu fashion orang kafir laknat.. mane bole niqabers nak up-to date dengan fashion2 tuuu..erghh..

tak2 pon, 'fashion muslimah' yg buat saya selalu nak muntah bile terpampang kat tv..suda la.. tu bukan fashion muslimah la.. u dont have any idea what  muslimah's fshion is all about...u just shut your mouth la..<--untuk pereka2 fashion yg perasan mereka sedang mereka busana muslimah..

oke.. cool..cool.. releks,back to niqabers topic

..niqab is niqab.. tak bole kite nak pusing niqab jadi ke atas.. atau tambah corak pelik2 kat niqab.. atau tmbah corak abstrak ke kat niqab.. terlebih2 hiasan kat niqab.. tk boleh.. dia mmg macm tu..

tapi bole je nak pakai niqab style lain yg menggunakan konsep asal niqab yaitu menutup sebahagian muka dengan tudung litup yg lengkap menutup dada..

atau menggunakan fabric2 yang berlainan  untuk keselesaan..

sape kata tak bole.. kene pandai la.. terpulang masing2 nak atau tak nak..

not that kite niqabers berniqab just stay there kat satu angle and watch people living.. ow.. so not laa..

kite kene cuba bergerak dan melakukan aktiviti macm biase dengan gaya kite.

saya tahu bukan semudah bercakap.. semua ni memerlukan kekuatan dalaman untuk terus istiqamah dan dalam masa yang sama cuba untuk serasi dan masuk dengan masharakat tanpa melanggar batas2 syariat..

mix and match is okay laa


sape yang kata niqabers tak bole mix and match?? jadi rupe dia akan nmpak pelik?.. no no no.. mane ade la.. sila open minded.. :)

oke..niqab is niqab..you as niqabers sedia maklum..yang kite ade maruah dan akhlak yang kite kene jaga betul2.. so,KIV.. tu mmg tak leh ubah.. tapi..

kasut,jam tangan ,hand bags,ilmu2 selain ilmu agama dan ilmu kat sekolah.. wich mean pengetahuan am.. semua tu bole diperbaiki dan bole di up grade..


let see...

so so nice la..

oke what.. walaupon saya tk suka bag2 besar gini.. hee

cute..

tk cantik ke?..cantik laa..

segan ke nak pakai?.. up to u laa..

nice laaa..

hmm.. gambar2 di atas tu hanya la contoh.. terpulang pada selera masing2 la.. hehe mintk maaf.. saya sangat suka warna pelangi.. hmm saya pon tk der la pandai berfashion pon.. cuma saya saja la nk suggest untuk akhwat2 niqabers yang lain.. 

cuma jangan sampai terlampau2..pandai bawak diri  la org kate..kalu rase dia tak sesuai dengan fashion2 yang lebih2.. so stay cool la..sbb seindah2 perhiasan dalam diri ni adalah akhlak yang baik.. so.. if u are good enough inside.. your appearence will turn baik jugak la..seri gitu.. cuma semua tetap kene jaga.. bersederhana kata orang...

kalau saya sendiri.. saya suka biase2 aje. tk der la berfashion sangt.. sebab bagi saya.. tak ade la keretian sangat  untuk saya menonjolkan diri dengan berfashion tk tentu hala kat luar rumah.. ntah.. masing2 la..saya kalau nak keluar rumah.. grab je ape yg ade..yg penting..bersih,kemas dan selesa..

hmm ape2 pon..kembali lah kite membetulkan niat setiap masa.. ape yg orang komplen atau cakap pasal penampilan kita ..tk up-to date ke ape ke. tu nombor dua. yang penting ape yang allah kate.. ikut ape allah nak,enshaallah selamat dunia akhirat.. allah nak yang cantik.. dan bersih..

innallah jameelun yuhibbul jamal (allah itu cantik dan suke kan kecantikan)
annazofatu minal iman (kebersihan separuh dari iman)





what-who-how...niqabers

salamz..

attention: sepanjang anda atau sesape yg membaca entry kali ini..anda akan merasai sedikit gegaran2 kecil berukuran 1 hingga 2 scala richter kerana saya menulis dengan gugup sekali..=_="


hmm request dari sahabat saya nan seorang ni agak berat sebenarnya.. tapi dah dia nak sangat tahu.. so i tulis jugak la kan.. hmm saya selaku niqabers immature di minta untuk menjelaskan serba serbi tentang niqab..
sesungguhnya wahai nusaibah sallehudin <--- (sahabat yg saya maksudkan tadi)..ana bukan la org yg layak untuk menulis mende2 ini.. namun ana citer la jugak..

----------------------------------------------------------------------------------
kenapa pakai niqab?


oke..soalan ni bukan la soalan yg asing lagi bgi saya.. hampir semua tempat saya pergi org akan tanya..saya jawab senang..[panjang la citer..] sbb saya banyak nak explain..

sebb bagi saya.. pada zaman ini.. org berpakaian berlapikkan pelbagai sebab musabab..
tapi kalau dari saya perseneli... lebih kepada untuk menjaga diri.. dan menjaga orang lain.. hmm begitu la..

persepsi masharakat sekarang terhadap niqabers sangat macam2.. <---ayat keling
maksud saya..

1.ada yg cakap   sbb niqabers ni ade penyakit seperti asma atau lelah.atau tak leh kene asap.. <--salah
2.ade yg cakap   sbb niqabers ni cantik..<--saya mmg tak sokong langs0ng..(i mean tk semua laa)
3.ade yg cakap  sbb niqabers tu penganut ajaran sesat..
4 ade yg cakap  sbb dia nak jadik ninja.. <-- ni yg tak tahan. =_="
5.ade yg cakap macam2.....

kenapa menjaga diri?.

.mula2 nak pakai..niat kene betul.. dah kite bebetul niat nak jaga diri.. so it will be nak jaga diri la kan.. bukan niat lain..


bile kite pakai niqab aura niqab tu akan membuat kan kite lebih berhati2 dalam melakukan sesuatu mithalnya,kalau keluar dalm berniqab..takkan nak pergi disko? atau konsert rock? atau pegi dating tak hengat dunia? berpegangan tangan ngn  bukan mahram?..atau beli dadah ? atau isap rokok?.. err.. hmm mcm tu la.. atas niat kite..

kalau mmg da awal2 niat tu tak elok.. semuanya akan end up tk elok jugak la.. mithalnya niat dia mmg pakai niqab untuk masuk seven eleven dan  curi sume makanan..,so jangan salahkan niqab atas perangai buruk dia tuh..

wajib ke?

niqab ni tak wajib pon.. ade ulama yg mengatakan.. tak ada dalil mengatakan semua isteri2 nabi pakai niqab.. hmm ntah.. maaf.. saya tak berapa pasti dengan yang itu..

oke.. kalau ade kawan2 niqabers saya yg lain.. ade yg cakap :

1. untuk memberat kan aurat dia..<--suke hati dia la..
-sebb mejoriti ulamak sepakat aurat wanita semua anggota kecuali muka dan tapak tangan..
-kecuali imam ibn bazz ,imam ala almaududi dan imam2 lame je yg cakap aurat..
-pahala besar oii.. :)

2.ade yang cakap sebab dia cun melecun ..so ramai org nasihatkan dia pakai supaya dapat membantu org lelaki menjaga pandangan

3.ade yg cakap sebab menjaga diri dari terlalu 'ramah'  dan mudah tersenyum kat sesape je.<-- mcm saya la..
-bukan ape.. saya bukan la peramah.. cuma saya ni jenis selalu terspontan buat mimik muka.. so..saya takut ade yg salah tafsir mimik2 saya.. tu salah satu sebb yg muncul menjelang tahun 2009..

4.ade yg cakap "dah nt pakai..ana pun nak pakai la..ana akan cari sndri hikmahnya" cewah..<--bia la dia..

[terpulang kepada niat dan pengetahun yg cukup..]

nota kaki :kalau org arab..ade je yg cakap.. isteri dia kene pakai.. sebb kecelitaan dan kecunan isteri dia tu..dia saja yang berhak melihatnya..



dan kenape menjaga orang lain?..


ni pon pandangan peribadi saja.. saya rase org lelaki ..tak la pandang niqabers macm pandang perempuan seksi yg pakai pakaian mnjolok mata kan?.. da nampak mata je<--- mcm adek saya cakp

so..mereka2 ni tk pandng sangat..cuba imagine kalau semua perempuan pakai niqab.. at the end.. lelaki kat luar rumah da tak tahu nak pandang ape.. hehe nnt dyorg balik.. tengok muka isteri dia je la.. so,kite tolong jaga pandangan org lelaki..

those evil eyes! urghh..

tu saya tak tahu la.. yg penting jaga diri..jaga dari terlebih bergaul tak terbatas dgn org2 bukn mahram,jaga dari tersenyum kpd lelaki2 bukan mahram dan baaaanyak lagi la..

apa yang niqabers dah tak bole buat bila dah bergelar niqabers?


hmmm ape yer?.. hahah saya rasa nak gelak bile terkenangkan ini2.. :)

1.tak boleh makan ais krim yang dijual tgh jalan..or tepi jalan  or ape2 junk food tepi jalan.. so sad huh?.. :)
2.tak bole makan lolipon sesuke hati..its look ter0k la.
3.tak dilayan oleh budak2..kalo jumpe baby or budak2 comel..semua lari.. sebab takut..
4.cannot kiss a baby perfectly..kalau kite acah2 dia.. (t_t) dia tak nampak.. wooo..

hah???


p/s:sorry.. yg di atas ni kesukaran untuk saya sahaja.. lain org..lain cara la.. yg boleh tu.. boleh je.. 
mainly,niqabers bole je buat ape2.. kene sesuai dengan gaya la..


bole jew?.. hehe




adab2 sebagai niqabers?

hmm.. segan pulak nak cerite pasal adab2.. wooo. banyak yang saya sendiri tak lepas..bukan la tak lepas macm mane.. maksud saya.. saya ni niqabers yang juga manusia biase,bukan pelajar agama yg nampak alim yg tak penah buat silap.. so biase la kan.. perjalanan hidup turun naik..iman turun naik.. ade bende yg kite selalu cuba improve..dan ade bende yg take time untuk diimprove.. <--bnyak alasan.. 

-org yang berniqab ni bukan memegang maruah dia sorang aje..malah hidup dan berjalan dengan memegang maruah niqabers2 yang lain..

contohnya : seorang niqabers ni masuk ke kedai dan mencuri sebanyak2 barang yang boleh..dan tk cukup dengan itu menolak seorang nenek tua di piintu keluar untuk keluar dengan cepat dari kedai itu, tak cukup lagi,apabila dishaki mencuri dia terus menuduh nenek itu yang mencuri...cuba bayang ape perasaan nenek itu?..<---(pnjangnya contoh)

esok2 masuk paper bunyiknya?..

seorang ustazah yang berfurdah telah sabit mencuri dan mencederakan  dan menuduh seorang  nenek yang tak berupaya di depan  kedai seven eleven.


sabar je la kan?.. tk yah kisah la ape perasaan nenek  nan seorang tu.. cuba kisah ape perasaan niqabers2 yang lain bila baca paper tu?? haruu la jawabnya..

haaa.. itu la yang dipanggil menggenyeh arang di muke niqabers.. hmm..
sebab kebiasaanya..ape2 kesalahan yg dilakukan oleh niqabers..impaknya berpuluh kali ganda berbanding muslimah tk berniqab..so.. sebagai niqabers..nak buat pape tu kene pk berpuluh kali juga la..

walaupon hakikatnya.. ape saje dosa dan kesalahan yg tak patut dilakukan oleh niqabers.. tetap juga tk patut dilakukan oleh muslimah lain..same je.. cume persepsi masharakat!<--(urmm did i spell this thing right?.masharakat or masyarakat?.. what ever)

-semuanya lebih kepada menjaga akhlaq la..

1.tk melakukan perbuatan2 sumbang
2.tidak menjerit2 di khalayak ramai..
3.menjaga mata.. mentang2 la tinggal mata aje.. dia bole tengok ape2 suke hati dia?.. tk boleh..
4.tidak terlalu bersolek..celak sikit2 tu tk pe.. wich mean.. da la muka tu tinggal mata sahaje..mosti la semua org akn tgk mata saje..so mata tu pon kene la jaga.. kata org.. biar la sederhana..
5.mix and match biar la sesuai.jangan la pegi pakai seluar ketat ,tetibe pakai niqab..,pakai baju ketat,tetibe pakai niqab..macm felik dan menghina la kaan..
-nak pakai ape pon bole cuma biar sesuai la..nak fungky2 pon bole.. nak kaler2 pon bole cuma..mcm ade org tu cakap saya ni pakai niqab.. tapi gaya pelik macm ape.. eh! saya punyers suke la kan.. <--tk fungky lans0ng haha
6.elakkan dari meletakkan gambar di dalam fesbuk.. hmm ,kite pakai untuk tidak dilihat..tapi kalau letak gmbr.. semua org bole save dan menatapnya setiap hari..(gmbr berniqab atau tidak ) personaly..semua perempuan la.. bukan niqabers sahaja..
7..sentiasa perbetulkan niat kenapa kite berniqab dan enshaallah allah akan bantu kita dlam mengistiqamahkan diri..




wanita mane2 pon kene senantiasa menjaga maruah dirinya..




pakai niqab is not a bad thing at all.. so.. kalau ade sesape rase dia da cukup bersedia untuk berniqab.. maka teruskan lah..enshallah..dengan niat yang baik.. allah akan melindungi kita..

memakai niqab ni adalah salah satu cara kite nak perbaiki diri kita. atau melakukan perubahan dalam diri kita.. ape2 pon perubahan yang nak kite lakukan..kene banyak doa kepada allah supaya kita dapat menyelesakan diri kita dengan perubahan itu dan mengekalkan kite di dalam kebaikan dan keridhaannya..


p/s:pnjangnya.. ade ke org nak baca nii?.. hmmm esokey.. may allah bless us all! :)



tarbiyah dan dakwah

salam..


dua perkataan ni saya dengar dari kecik lagi.. tapi kan.. saya rase.. dari kecik.. saya selalu dengar tarbiyyah tu lagi banyak dari dakwah. dan bile saya da masuk U ni baru saya selalu dengar perkataan dakwah.. hmm (perhaps i'm too slow 4 this.) but.. tk pe.. tk kisah.. bile da besa sikit ni.. rupe2nyer.. dua perkataan ni selalu bergandingn.. tarbiyyah dan dakwah..


dari kecik saya dengar.. 


-kite perlu ditarbiyyah elok2.. supaya jadi manusia yg berguna dan bermanfaat..
-camp tarbawi tahunan sekolah
-kite hendaklah mentarbiyyah diri supaya nnt dapat mentarbiyyah org lain..
-kite mesti menjadi manusia yg ditarbiyyah..


banyak perkataan tarbiyyah aje yg saya dengar.. dan saya paham la tarbiyyah tu ape..


i'm such a newborn in this field 




dan sekarang saya sedang mengorek2  dan tercari tentang ape makna dakwah yg sebenar..


dekat mesir.. saya ade ramai sahabat yang baik2..mesti la kan.. tak kan nak kawan ngn org jahat pulak.. mereka2 ni bgi saya.. hebat betul.. 'bergerak'.. do u know what i mean with this '....'.. hmm bergerak la.. hmm tk macm saya.. macm baru nak merangkak dan jatuh..merangkak dan jatuh.. saya baru nak mengenali medan dakwah ni..naik segan saya nak bergandingan dengan mereka..


kadang2 saya fikir.. saya ni sirious  ke?.. hmm saya tak rase mcm saya all out di medan ni.. mungkin kerana terlalu banyak sangat sangat benda yang saya tak tahu..  tk macm mereka2 yang lain..


terlalu banyak yang saya perlu pelajari..~


p/s: ni yg saya rase rendah diri dan low self esteem ni..
p/s2 : sila banyak belajar dan membaca dan bertanya... =_="


ya allah.. saya harap saya tak tercicir...







2011-09-11

hmm buat saya rase nk terbang aje

salam..

tadi.. saya belek2 album sahabt saya yang berada di glasgow..baaaanyak sangt album.. satu je yg saya bukk.. album winter dia.. waaaaaaaaaaa... terlalu awsome! saya sangat sangat sangat sangat sangat sangat suke snow..(walaupon saya ni tk tahan sejuk.. ala..pakai la baju tebal2..) hmmm saya sangt suke winter.. walaupon kat malaysia tk der winter..saya pon tk thu knpe saya suke snow..

terlalu cantik kot bgi saya.. hmm kat mesir mane ade snow.. winter yg biase2 tu ade la..saya tengok semua gmbar2 tk miss sekeping pon..tengok sambil berangan.. its toooo cantik.. subhanallah.. the creator must be an artist.. menggugat jiwa betul.. oke.. jom..kite take a look kat gambr yg saya save tadi..

this is cool.. ^-^

how about this?.. omg..mashaallah

saya stay kat pic ni selama 3 minit..

canteknya... ^-^

oke la.. mungkin saya ni nmpak macm over.. atau over jakun?.. hmmm terpulang la.. mmg la saya jakun.. mane ade snow kat malaysia?.. ke ade?.. tk yah nk tipu saya laa.. mmg tk der.. 

dekat mesir ade musim winter.. tapi winter kering.. tk der snow.. i know its cold to death.. untuk saya la.. org2 mesir kate.. tk sejuk mane pon.. hmmm bgi saya sejuk.. i love winter anyway.. walaupon tk der snow.. sebb mcm nyaman gitu.. alhmdulilah.. sangt best.. the best thing about mesir untuk saya.. winter la.. hehe 

mashaallah yang menciptakan bumi dan dunia ni dengan ciptaan yang sangat indah.. saya sangt2 kagum.. dan pasti la allah tu lebih2 lagi indahnya.. hmm alam sekitar ni mmg selalu buat kite berfikir kan.. fikir macm2..

i wonder.. bila la saya akn sampai ke negara2 bersnow ni?.. hmm ..walaupun tu hanya angan2.. saya harap sangt saya ni mampu untuk usaha jadikannya kenyataan..

o allah..i know u r listening.. hihi  (^-^)v

and u always know the best!

U are the greatest artist ever!






alhamdulillah

alhamdulillah..saat saya perlukan kekuatan untuk terus waras dan rasional.. allah bukak mata saya kat wall ustazah saya dan mencelikkan mata saya untuk menatap satu hadith nabi.. :



في الحديث الصحيح يقول النبي - صلى الله عليه وسلم -: (عجباً لأمر المؤمن إن أمره كله له خير وليس ذلك لأحد إلا للمؤمن إن أصابته ضراء صبر فكان خيراً له وإن أصابته سراء شكر فكان خيراً له)

ta'jjub dengan hal org mukmin ni sebab dia sentiasa okey je hidup dia.. best je..walau mcm2 mane pon.. dan semua tu tak berlaku kecuali kepada org mukmin sahaja,kerana jika di landa kemudaratan atau musibah dia berSABAR dan dia rase lega .dan kalau dia dapat bende2 best dia berSHUKUR dan dia beroleh ketenangan dari situ.. 

(dihurai mengikut kefahaman dengan bahasa saya la.. mintk maaf,tak jumpe translate yg betul2 ikut buku hadith)

saya juga sepatutnya seperti itu.. bukan ke saya ni mukminah?... hmmm.. bukan mudah2.. kene banyak muhasabah ni... ~

bile jauh dari sahabat2 yg baik.. battery saya jadi low..hmm saya pon manusia biase..

tapi tak pe.. enshaallah.. semoga allah bersama saya sentiasa..~