2012-12-13

oh bus!

salam.

ohoi.. HARI INI DALAM SEJARAH,,

err ape bende ni. ya..hari ini dalam sejarah yang enshaallah takkan dilupakan sampai mati.. erghh..

oke oke.. salah saya.. saya teringat satu bende ni.. hahah semlaam kan 12.12.12.. saya pon gatal jari jemari pegi post kat fesbuk supaya allah menjadikan perkara yang baikbaik pada hari tersebut.. patotnya tak yah la nak melampau sangat kan.. kalender masihi plak tu. hamek kau. sepatutnya doa la hari hari ade terjadi perkara perkara yang baik saja.. hahhaha

tup tup esoknya.. (hari ni la..) terjadi perkara tak baik.. wooooo

alkisahnya pagi tadi.. wuaaaa.. saya dan amani pergi ke central untuk membayar bil talifon yang da tertunggak nak dekat enam bulan.. amboii.. lamanya tertunggak.. dah nak buat macam mana kan, errr..

untuk pengetahuan.. tu adalah first time pegi bayar sendiri.. sebelum ni ada orang lain tolong buat.. ohoiii.. bahagia yang tidak mengingati dunia lagi dua kanak kanak riang inih!

lepas keluar dari central..bukan main semangat lagi la berlagak tunjuk muka tepi jalan tunggu micro bus..atau mana mana bus untuk pulang ke sarang,eh! pulang ke rumah...

tunggu punya tunggu batang hidung micro bus pon tak nampak.. jenuh jugak menunggu menganggkat jari dua batang sebagai isharat tempat tingal kami... da ade rupa penyeru keamanan da.. (sebab isyaratnya kene angkat tangan bentuk peace supaya melambangkan isyarat saabi' )..namun. da nak setengah jam tunggu..tak der jua datang nya si microbus... erghhh.

lama sikit nampak bus.. wokeh la.. bus pon bus laaa... so... oh! tragedinya bermula di sini...~

kami pon naik la bus dengan girangnya.. bus bergerak sederhana laju.. tapi sebab kami menuju ke bahagian belakang bus.(sebab kerusi depan semua penuh..belakang je tak der worang). jadi pergerakan kami macam bertentangan dengan arah bus bergerak ke depan.. oh keling sungguh ayatku ini..

tak pe. so melangkah punya melangkah.. mata saya memandang stret ke arah sahabat saya yang berjalan mendahului di depann.. tak nampak pulak ada bonggol space tayar belakang bus,

lantas saya tersepak lalu tersandung dengan bersemangatnya, gaya gaya nak terbang pon ada,dengan sempat tangan bertapak menahan muka dari tersembam dan lutut sempat melutut laju dan GOL!!!!!..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ehhh ape pulak gol??

silap silap..err.. saya pon jatuh la.. err..yer..yer.. saya tersungkur dengan tak berapa nak anggun..disaksikan oleh 7-8 passenger gitu..bunyi yang terhasil tu sama nisbah la dengan berat saya kan.. maunya bergogar satu bus.. alhamdulillah bus tu tak mengalami ape ape kerosakan enjin atau ape ape keretakan..errr sakit dan malu tu datang bergilir gilir.. mula mula tu memang la sakit.. da hilang sikit sakitnya.. ohoiii.. malu pulak terasa.. dari belakang saya rase nak tembak je dengan senapang sesapa yang nampak saya jatuh tuu.. wuaaaaaaa.. tidak daku biarkan sorang pon hidup ...ohoks!

tapak tangan saya sakit betul.. lutut pon dudu belah lebam tau.. sob..sob.sob... nak nagis je.. kawan saya tu plak ampai senak senak perut tahan gelak.. konon nak berlakon jadik kawan mithali la tuu.. ceit. dari muka yang berkerut kerut dan hidung kembang kempis tu pon saya tahu tengah tahan gelak nan tersembur.! erghh..
sampai je rumah.. gelaknya yang tertahan tahan demi mempertahankan keayuan gadis melayu muslimah tersembur jua.. boleh tahan jemah ni gelakkan orang.. wek!

alhamdulillah tak der student melayu time tu.. alamak aiii.. kalau tak.. maunya saya turun balik dari bus tu..tragedi betul. nak nangesssss...

allah ..kafarah dosa betul.. 

tu la kejatuhan seorang duta yang paling dashat dalam kejatuhan kejatuhan duta dalam dunia ni.. ohoi!


....kbye..tu je perkongsian saya hari ni...

penagjarannya :jangan naik bus dengan perasaan terlalu riang gumbira.. bisak mengundang musibah.


wassalam.

2012-12-11

tanta is nice.

salam.

hari ni 11 dec..wuarghh.. oke..tu bunyi menggeliat sambil membetulkan stokin..saya sedang menype pada waktu pagi pkol 9.51 di tanta,mesir.

saya tinggal di cairo tapi datang tanta sebab ade kelas subjek qadhaya fiqh muaasoroh..hmm ,kire pelajar cemerlang la tu kan? datang jauh jauh sejuk sejuk menggigil macam ni sampai tanta semata mata untuk belajar qadhaya? o men!..

haha tak la. jokes saje.

tahu tak? suhu kesejukan kat tanta ni jauh lebih sejuk dari cairo.. subhanallah..amazing allah control ek? padahal tak jauh mana pon distance btween both tempat ni. but seriously tanta is colder and way better then cairo for it coldness.. hahaha i love it.

walaupun saya menggigil macam apa gara gara pakai sweather yang tak berapa nak tebal..angin bertiup kencang..udara da mengalahkan peti sejuk ais kem walls atau nestle..mata tak boleh nak buka macam bukak kipas nombor 3 depan mata.. kadang kadang langkah terhenti sebab pushed by the angin..hahaha *i tought that i'm not so anak badak then.. hahah

 tapi saya tetap seronot..sebab sejuk.. :) sejuk sampai tak boleh nafas rasa macam minum ABC (air batu campur) kot hidung. ohoi..~ subhanallah..tidak mungkin ade pengakhiran kekaguman saya dengan siri siri kesejukan yang allah cipta ni..

tu pasal allah suruh berjalan jalan di muka bumi yang allah cipta ni.. so you can see the sceneries and the kecantikan dan kejelitaan dan kebesaran penciptaan alam semesta yang sangat hebat!.. and rasa kagum yang membuak buak itu datang bersama sama otak yang berpusing pusing nak membayangkan keindahan surga yang allah perkata kan dalam quran..namun...

GAGAL!..

haha or course.. don't be silly la.. bukan ke ade hadith yang cakap surga tu adalah satu tempat yang memang sampai mati pon kite takkan boleh bayang rupe bentuk fisiknya.. yang tak pernah terlintas di bayangan benak manusia..yang tak pernah didengar dan dilihat.faham tak.. hahaha that is fun! so misterious.. hahaha.. ya allah.. semoga kau sucikan dosa dosa ku di dunia ini dan masukkan daku ke dalam surga firdausi mu..aku, family ku teman teman ku dan semua la :') amin ya rabb!

jari jemari saya rasa macam nak beku.but selang 5 minit i amek break and letak my hand under my under arm.. heheh suam suam sikit bahagian itu.. aaaaahhh..~ now you know why allah gave us under arm? hahhahahaha subhanallah. full of wisdom babe!

hmm tu je kot berita dari tanta..

setahun sekali update blog. wahahaha..

kbye.. wassalam.











 

2012-09-04

kisah ketupat sotong.

salam..

nyam nyam..sedapnya.. elok elok saya mendapat pekhabaran gembira semalam..ohohoo..mak saya masak satu bende ni.. kegemaran saya tau..eh eh jap .. apebende yang tak kegemaran?saya semua bende kegemaran.. ratu makan sedunia..ohoho.. makanan ni abah saya pon sangat suka.. disebabkan mak saya ni kelantanese,so makanan ni adalah makanan kelantan la.. I love kelantanese food..

ni nama dia,ketupat sotong.

eh betul ke? betul la kot.. sebab dalam badan sotong tu ada pulut..pastu dah masak dia masak dalam badan sotong tu..jadi macam ketupat.. cuma dia adalah ketupat dalam badan sotong.. panjang la kan nama tu..so dipendekkan cerita jadik ketupat sotong. ngahaha..

saya sangat suka.. sebab ini mende..masaknya letak santan..dan saya sangat menyintai santan.. waaaa kalau da suke makan tu wajib la suka makan santan kan.. haha tak suka tu orang oanggil hilang nikmat makan.

*saya selalu kene bebel ngan mak saya bile didapati santan yang nak diletakkan dalam makanan tinggal separuh..jangan tiru aksi ini di rumah.. meratah santan boleh menyebabkan obesiti.oh!

saya tak pernah buat bende ni sendiri tanpa pemerhatian dan selian dari puan supervisor madam hasma a.k.a mak saya lor.. eheheh..  tapi saya yakin saya boleh buat sendiri.yakin beno?.. ehehe.. sebab bahan dia tak susah pon.. 

kalau mak saya buat..mahu saya makan 2-3 mangkok tak bergerak gerak dari meja makan.. sedap tau..walaupun saya ni suka makan. perut saya sempit.. tak bole makan banyak banyak..sakit perut.makan banyak kali tak pe. ohoho.. dah makan banyak pon,boleh buat muka tak malu mintak lagi.. hahahah shiok tau..

dia gabungan rasa santan dengan gula melaka campur rasa sweet sweet sotong..masak sampai menggelegak,so rasa dia sangat lemak manis.. saya suka manis..waliyazu billah kene kencing manis.. ohoi! kalau ada orang dari  KL,atau negeri negeri lain yang tak pernah makan ketupat sotong,saya cerita pasal ni mesti dia orang macam loya loya.. kata mereka.. 

"macam mana nak makan sotong dengan bende yang manis.. sotong tu kan makan dengan lauk yang supposed to be masak masin? bakar ke..grill ke?.. macam mana korang bole makan dengan santan and gula?"

ntah.. yang korang orang utara makan tembikai dengan nasik tu,saya oke je? walaupun meremang jugak bulu roma memikirkan nasi jadi merah dengan air tembikai.makan nanas masak dalam gulai kuning?(ke masak lemak?)

tapi tak pe la.. lain orang..lain la seleranya..manusia ni memang pelik pelik.. hahaha makan pon pelik pelik.. esokey..tak kisah lansung.. 

yang penting ini ketupat sotong buatan mak saya sangat lezat dan enak sekali berkali kali.. ..

balik mesir..kemponan la you.. ~





*mesti mengalir ngalir ayer li0r korang kan? ahah! tu memang motif saya.


k.bai,
wassalam.

2012-08-29

belated raya punya post.


Salam lebaran la ea..

Post ni ditulis pada malam raya.(sebab line tak der)
Lama rasanya tak menulis..kisahnya sangat la panjang.. sejak hari kedua balik dari mesir itu hari tanggal 16hb,saya dah kene start tolong kat akedemi mak saya tu.mengajar.oh! fine la..macam la saya tak biasa kan..so esokey je la.. pastu..lepas seminggu kerja di KL.ayah saya panggil tolong beliau kat Kelantan pulak.kat sekolah lama saya tu la.. saya dah tahu dari sebelum balik lagi yang saya kemungkinan akan kene balik mengajar di Kelantan..so saya akur je la,anak solehah la katekan,bende biase la tu..pulang la saya ke Kelantan.

Dekat Kelantan ni ,sekolahnya terletak jauh dalam hutan simpan gitu.mana nak ada line line internet..walaweh..alangkah terkseksanya jiwa raga saya bila berminggu minggu tak boleh access interet.saya tak tahu berita dan tak tahu ape ape update..saya sangat lemas..itu la budak budak zaman sekarang..tak dapat tenet,masalah Negara jadiknya.berpeluh peluh gaya baru habis marathon.

Seriously saya tak tipu..saya update semua bende dari internet,dan kebanyakannya dari facebook.bila tak da internet saya rasa sangat tak tahu ape ape..wuaaaa..sedeh sangat..saya tak boleh update ape jadik kat Syria..ape jadi kat Burma..ape jadi kat mesir..ape jadik kat kawan kawan saya.dan semua la..page page..group group..usrah lagi..semua orang update info kat internet dan facebook..sangat nadir untuk update kat empon.wuaaaa..sadis tau!..

Stress saya jadik cikgu budak maahad (sekolah menengah) tambah tambah lagi dalam bulan puasa..kurang tenaga.yer la.. budak budak macam macam ragam..dalam stress stress tu ada kepuasannya jugak,mungkin ade je keseronokannya..penat penat tu biasala.. mendidik masyarakat ..tapi lagi penat nak mendidik diri sendiri wakaka.oh!

Lepas dua tiga minggu sekolah.alhamdulillah..Allah berbelas kasihan bagi cuti raya.yipppi! tu pon seminggu je wey..adoyai..lepas ni kene sambung sana sampai habis cuti semester..tidakkah sedikit kejam di situ? Tak sempat mana pon nak ziarah ziarah atau berfoya foya menikmati masa cuti yang indah di Malaysia..wuaaaaaaaaaaaaaaaa..

Hmm..raya 2012 ni harapan nak buat tart nanas yang gemilang terbilang macam tahun lepas telah terkubur beribu ribu kaki ke dalam perut bumi.. waaa.. ntah pasal ape tart nanas saya tak jadi..leper semacam aje..bau tu ade..tapi rase dia..ergh!.. tension..
Sebenarnya saya tahu je kenapa..sebab tahun lepas..saya buat tart nanas jadik..sedap plak tu..#pang!
Tapi dalam masa yang sama,adik saya buat kek coklat tak jadi..saya yang jadi sangat takabbur dek puji pujian melambung dari saudara mara dan jiran tetangga dari seluruh pelusuk masyarakat ,saya pon suka hati tanpa sedar telah mengejek menyakat kek adik saya tu bermati matian sampai adik saya naik tension..tak cukup dengan tu ,saya ajak adik2 yang lain sakat2 kek boom meletup perisa coklat yang tak jadi tu,memang contoh kakak mithali di situ..malah setiap kali mak mak sedara datang ,saya akan mention perihal kek coklat yang tak jadi tersebut..zalim sungguh.adik saya tension da macam nak bunuh diri lagaknya,kini saya telah menyesali dosa saya itu...*sayonara jahiliyyah betul time ni.sob..sob..sob..

Hmm sebab tu la kot saya rasa Allah jadikan tart nanas saya tak menjadi tahun ni,atau sampai tujuh keturunan..so dengan ini saya akan bertaubat dari dosa dan noda saya kepada adik saya tu..supaya perkara ni tak berulang lagi..ingat ea..Allah maha adil tau..wuuuuuuuuuuuuuuu..~

oh!



Selamat hari raya maaf zahir batin.

p/s:sedih ramadhan da berlalu.~ T^T
p/s:tapi memang hakikat sebenar adik bawah saya dan kakak saya paling pandai masak berbanding saya.oh!

2012-07-23

puasa oh! puasa.bagi sampai makna.~

bismillah..

hari ni hari ke tiga puasa alhamdulillah..Allah masih bagi peluang..Allah sampaikan ramadhan seperti yang dipinta.. Alhamdulilah.. sebelum datang ramadhan,macam macam yang kite plan untuk menjayakan ramadhan almubarak ni.. tapi melaksanakan tak semudah plan atas kertas tau.. hmmm

dah zaman sekarang ni zaman facebook..semua bende pon update melalui facebook la.. bukak bukak facebook,macam macam berita terkini dan sensasi akan keluar..tu pon bergantung kepada si owner jugak..page ape yang dilike..makin banyak page..makin banyak la informasi..subhanallah ..hebat Allah ciptakan akal manusia ni..

ramai jugak yang suka post status seperti :

"hari ni berbuka dengan ayam percik,ikan bakar bersambal, gulai ketam,kuih pelita,bubur jagung dan air soya campur cincau..urm,sedapnya"

"berbuka hari ni dengan makanan pasar je,sotong masak merah,pari bakar pedas,popia basah RM3,air tebu ,air tembikai,air soya dan tau foo fa sahaja."

"laparnyaaaaaa,berbuka nanti nak makan banyak banyak!sampai puas"

hmm dan banyak lagi jenis jenis status yang menyedihkan bagi saya..bukan ape..banyak beno makanannya.. sedang saudara kite tak cukup makan.. aii memang la perut dah lapar,mesti la nak makan banyak banyak kan?.. padahal perut orang yang berpuasa tu besar mana sangat pon..eleh..saya pon ape kurangnya,kalau pegi pasar..rasa macam nak beli satu pasar dengan penjual penjual sekali bawak balik rumah.. oh! nafsu semua tu..kalau pegi pasar ngan ummi saya,fuh! selamat..ummi saya ni seorang manusia yang sangat berjimat cermat dan tak suka mebazir..~

Allah.susahnya nya nak mendidik nafsu ni..lagi lagi nafsu yang liar amat.. susah nya nak mentarbiyah jiwa ni.. Allah bagi masa sebulan untuk menjinakkan nafsu dan mentarbiyah jiwa.. moga moga Allah bagi keberkatan masa dan kesempatan supaya kite semua dapat menggunakan masa sebulan untuk mengempukkan nafsu yang keras kepala tu..~ oh! semoga.

time time ramadhan ni banyak la facebook mengeluarkan gambar gambar manusia di pelusuk dunia ni berpuasa..macam macam gaya..yang middle east dengan cara middle eastnya yang western dengan gaya westernya.. dan bagi negara yang fakir..dengan gaya kefakirannya..

Allaaah.. berat mata memandang gambar kanak2 africa yang tak ada rupa orang..da macam rupa skeleton dalam makmal science da saya tengok.sangat menyayat hati dan perasaan oiii... badan tinggal tulang urutan kemarau dan kemiskinan yang melanda.mereka mereka ni tak ada makanan nak makan.. sahur tak ade..berbuka pon tak ada.. kite baru nak puasa sebulan biseng lapar.. mereka mereka ni dah biasa berlapar..~



sama sama la kite mendoakan Allah melimpahkan rezeki ke atas mereka untuk kecukupan hidup mereka..

semasa masih Allah turunkan rezeki yang melimpah ruah ni.. mari lah kite same same menshukuri nikmat ini dengan mengucapkan shukur dan menghambbakan diri kite sepenuhnya kepada Allah :') sebelum Allah menarik apa yang ada disisi kite. wallahu a'lam.


PRAYERS FOR SYRIA,PALESTINE,BURMA AND AFRICA AND EVERY MUSLIM IN THE WORLD...




p/s:post ini sangat skema. hatihati.

2012-07-17

lalat pening.

bismillah..

oh yeah macam biasa la..sampai sampai Malaysia tu jet lag tu satu kewajipan.. tapi alhamdulillah..semoga Allah bagi kekuatan untuk saya handle semua ni..



 hmmm .. baru tinggal setahun..rasa macam serbe tak kene dah Malaysia.. haha

tension jugak memula tu.. tapi biasa la kan.. take time la untuk membiasakan diri.. rilek..chill.. slow slow.. ~
waaaa.. segala misi dan visi yang saya bukan main lagi tulis dalam kertas..siap selit selit dalam purse lagi,harap harap boleh direalisasikan..

woo..time tulis kat mesir masa tu..rasa macam ringan aje jari jemari ni nak menulis.. nak buat tu.. nak buat ni.. tanak buat cam tu..tanak buat camni.. namun.. bila da sampai Malaysia.. aiseymennnnn..~ macam susah jugak la.

*berpeluh peluh bagai berlari jogaton.

steady..steady.. tarek nafas.. ni baru hari ketiga..esokey..esokey.. banyak masa lagi.. enshaallah..teruskan mencuba..kalau tak semua yang dirancang menjadi..satu pon jadi la.. kalau semua tak jadi pon.. hmm tak pe.. janji ade usha tu,Allah tengok pada usahadan mujahadah..ape ape hasil tu terserah!.. cayyokk!

*senyom lebar lebaaar dengan mata yang pebuh thiqah kepada Allah  :)

Allah memang nak uji.. terbaik la.. ~





p/s:jetlag ni memedihkan otak tahu?. erghhh..alhamdulillah ala kull hal..~




2012-07-01

handphoneku buah hatiku. T^T

bismillah...

mulut cakap redha.. hati berat benar.. Allah.. mintak maaf.. bukan tanak redha.. cuma kadang tu teringat..~ perasaan tak boleh nak bendung.. sedihnya la.. pastu si kinah memang sangat la membantu.. kawan baik biasa la kan.. kejam lebih sikit dari kawan kawan biase. . haha..

saya rindu giler giler kat henpon saya yang kene curi masa saya tengah berseronok lagi bersemangat masa kat tahrir time diorang buat pengumuman pasal kemenangan Dr.Mursi jadik presiden.. saya memang tak sedar lansung tau. yer la.. orang ramai kemain lagi..saya ade je instinct kalau ade orang nak seluk purse saya,dah la baru keluarkan duit.. tapi nak nak, Allah plan henpon saya yang jadi mangsa..

saya tahu ape ape je yang Allah tentukan terjadi atas diri setiap hamba hambanya baik atau buruk..mesti ade hikmah..mesti la yang terbaik untuk kite.. yer tak?yer la.. saya tahu dan saya yakin..namun yer la..ade mase mase tu..saya teringat sangat kat henpon saya tu..


....


kami dah bersama selama nak dekat enam tahun tau.. bagi saya.henpon ni adalah satu satu nya makhluk tak bernyawa yang sangat penting dalam hidup saya.. hidup mati la kate orang.. dalam tu tersimpan segala jenis number number manusia yang sama sama melalui perjalanan hidup bersama saya.. kire henpon connecting people la.. waaaaa.. hilang number number tu.. rase macam lemah semangat..rase macam.. oh! *tekup tangan ke muka..sob..sob..

tertinggal jauh pon sanggup patah balik untuk pegi amek.. kemek macam mana pon sayang.. jatuh  nak dekat 20 000 kali pon still gagah macam badang..budak budak kecik main macam boomerang pon dia cool je.. ade baby yang buat teether giget giget sampai penuh air lior pon okay je.. jadi buku resepi bersalut tepung pon dia orait je..jadik alarm clock yang gigih menjeriit pon okay walaupun jarang sekali berjaya kejut saya sampai bangun..woooo banyaknya jasamu empon.~


oh! rindunyaaaa.. :'|


dengan henpon tu la saya snap semua gambar gambar kegemaran  saya.. gambar gambar best.. baby2 saya..dengan henpon tu la saya rekod segala macam jenis peristiwa yang berlalu dalam hidup saya selama enam tahun tu..*bergenang ayer mataku... oh!

Allah lemahnya jiwa.. semoga Allah bagi kekuatan kepada saya untuk meneruskan kehidupan macam biase.. tu baru hilang empon..rakyat rakyat syria tu hilang ahli keluarga tau.. bukan sorang..nak nak satu family mati.. beratnya ujian mereka.. sapatutnya saya perlu jadi jauh lebih bershukur. Allah aku tak minta ujian ini diringankan.. tapi pimpin la tangan ini untuk menghadapi ujian ujianMU dengan tabah..

----------------------------------------------

ape yang membuatkan saya happy sikit ialah.. henpon saya hilang pada hari yang sama pelantikan Dr.Mursi jadi president mesir.. ahahaha.. bole la celebrate nanti.. :') 25/6/2012







p/s: pertolongan kinah : gunekan ringtone terakhir henpon  saya sebagai ringtone hempon dia.dan berjaya buat saya terkial kial sendiri kalau henpon dia berbunyi.*saya ingat miracle Allah nak bagi balik henpon saya.mane tahukan.

p/s: buat mase ni saya tak der tepon..so hidup rase macam sedikit kucar kacir sebab tak biase tepon tak der.. oh god!..saya akan cuba biasekan diri.

p/s: ni first time seumur hidup saya henpon kene curi..~

p/s: padahal Hang Tuah dulu hidup tak der henpon okay je..saya pont fenin.

kbai,
wassalam.



        PRAYERS FOR PALESTINE,SYRIA AND BURMA..

2012-06-24

pengalaman ini anugerah Allah.

bismillah..

hoho.. ade je yang perasan rupanya kalau belog saya ni penoh habuk.. woo tak kisah la.. yang penting saya ade story penting yang nak dinukilkan dalam belog ini untuk menjadi kenang kenangan di masa tua. hehe..

saya menaip ni pada pukul 11.32 malam 24/6/2012.. baru balik dari medan Tahrir pada pukul lebih kurang 9.30 tadi,waaa.. penat tu sudah semastinya tak habis lagi.dengan adengan adengan teragis yang menimpa diri ini dan kengkawan..sudah pasti lelahnya boleh diqodho' dengan tidur ternganga lagi berdengkur.oh!anak dara mithali tidak begini ea..

ape pon.saya memang sangat penat,ape lagi untuk duduk bertegak belakang menaip sensorang tatkala sakinah dan amani telah lama bagi can kat mata untuk beradu.. saya nak menaip dengan mood Medan Tahrir tu masih tersisa di anggota anggota badan dan sendi sendi ini..

oke..semua sedia maklum hari ni hari pengumuman keputusan pilihanraya mesir yang dilaksanakan dua pusingan selepas 30 tahun berpresidenkan pak cik Husni Mubarak.so.saya dan ahli bayt tersangat sangat la bersemangat nan berkobar kobar untuk turut sama turun ke Medan Tahrir untuk menyertai perhimpunan aman menanti keputusan bersama sama di dataran..

pada mulanya saya merancang untuk turun pada pukul lima petang..namun cikgu  mesir saya tu cakap kalau turun lambat,transport susah nak dapat ,dan berpeluang tipis untuk duduk berdiri dekat dengan pentas.o men! time tu saya kelam kabut ajak si Amani untuk teman saya turun ke Tahrir time tu jugak.. kire saya pergi awal la..dalam pkul 1 tengah hari gitu.. masa tu matahari ade parti agaknya kat atas langit..menari nari bahagia dan meloloskan bahang yang extravagansa punya hot! walaweh.subhanallah.. panas benau.. summer la katekan..~

tapi saya dan Amani tetap bertahan untuk turun,tanpa saya ketahui ..kawan kawan saya yang lain pon turun lepas saya turun.. wow!..cuma kami terpisah tempat la.

mula mula datang tu,da macam sesat dalam hutan gamaknya.. tak tahu nak pegi mana.. orang lelaki ramai..jadi cam segan segan kuching puler untuk kelihatan terlampau seronot..kami jalan jalan perlahan lahan banci banci sekeliling. ade yang pegang bendera..ade yang pegang sepanduk ade yang bawak anak atas kepala,ada yang cat muka kaki dan tangan. eh! macam macam la..~

tetibe saya bertemu dengan akhawat akhawat ikhwan muslimin yang saya kenali.. waaaweee terbaik la.. kalau tak diorang tu tidak mahu mebenarkan saya dan Amani masok.lepas tu kami pon lolos masuk la.. ape lagi ..sibuk la nak snap snap gambar ala ala pemilik 'diseler' (read: DSLR) padahal camera pink samsung yang model lama tu je. ngahahaha.. tak kisah la.. janji bole kua gambar kan,~

habis manusia saya snap.. orang orang mesir semacam heran.. memandang saya ni macam makhluq asing yang tetibe muchol..segan saya diperlakukan sebegitu rupe *eh kenapa dramtis sangat ayat ni?

sebab tak ramai pon student malaysia yang turun Tahrir.nak pulak perhimpunan tu perhimpunan pilihanraya..yang orang malaysia nak semangat semangat mehampau hampau tu kenapa?.. eh suke hati saya la kan.. saya semangat ni nak Dr.Muris menang! :)

saya teruskan juga perjalanan kami walaupun mereka bagi pandangan yang menusuk kalbu..ade tu suka sangat..happy sangat kami datang nak sokong Dr.Mursi..~ siap ahlan ahlan lagi..ade tu buat muka tertanya tanya tak mau tanya je. hehe saya tak kisah lansung.

sekejap tu ade orang offer nak lukis bendera egypt dekat tangan atau pipi.. saya kasi tangan je la.. hahah bangga kemain..~ segenih saja..





makin lama..makin ramai manusia yang hadir.. kami masih tak tahu nak stay kat mana. medan itu luas kak.
tetibe ade seorang akhawat ikhwan muslimin mesir  ni memegang tangan saya seraya mengajak saya untuk menembosi manusia manusia yang sangat ramai yang mejoritinya lelaki la.ade je perempuan cuma tak ramai..
alhmdulillah senang urusan saya..

saya sememangnya segan segan ayam goreng nak menembosi masuk ke kawsan ramai orang lelaki.setelah berkanalan sedikit sebanyak ,cik akak yang bernama zahra' tadi tu mengheret tangan saya dengan di'lead' oleh tunang nya untuk pergi berdiri depan pentas..depan pentas tuuuu..

tak la depan sangat..tapi puas hati la..~ alhamdulillah.

lama la punya tunggu keputusan.. kepala sudah mau terbakar.. kaki pon macam nak melecet,tangan dah burn macam ape,baju da dibasahi peluh peluh yang tak nak kalah dengan air semburan yang disembur secara lembut ke arah para penghimpun yang kelihatan agak agak dehydrated.saya yang tak tinggi mana ni terjungkit jungkit nak snap gambar..alhmdulillah oke je.walaupun saya nampak sengih sengih kecik yang terukir bila saya terjungkit jungkit..~

dari mula mereka mereka ni melaungkan selogan selongan mewakili nahdhah dan Dr.mursi sendiri.. encik encik yang ditugaskan kat atas pentas bertukar tukar microphone untuk melaungkan kata kata yang diiikuti dengan gemuruh oleh para penghimpun.. waaa gemuruh jiwa semangat membara la kata Faizal Tahir..sampai sakit sakit tekak..sampai merah merah muka diorang ni..anak anak muda tau..semangat betul.hebat diorang diorang ni..



matahari makin seronot berparti.hehe panas betow.ramai yang passing passing air sejuk yang berais yang dibawa dari rumah.. ade beberape pak cik bertugas yang ditugaskan untuk menyembur air menggunakan penyembur baja.ape??? penyembur baja? ea..penyembur baja.. tapi bersih la.. dia guna yang baru kot..dia bergerak menembosi keramaian orang dan menyembur ke muka masing masing..Allah yubarik fikum pak cik pakcik yang mulia..sejuk sikit rase.~

orang ramai berasak asak semacam dah tak ade tempat lagi nak pijak kaki.. habis segala jenis tiang yang ada didataran dipanjatnya mereka.. ni la kelebihan orang mesir.. wawee.. habis tiang..tiang signboard.tiang metro..tiang lampu,tiang pintu gerbang,tiang eletrik dan sbg.mashaallah.



the best pic .~


setelah itu..diteruskan lagi dengan laungan laungan selogan dan nashid nashid pembangkit semangat guna microphone dan stereo stereo yang ada.pelaung pelaung pulak melaung dengan penuh semangat sampai ade yang menangis nangis. walaweh..oswem laa..~

sepatutnya pkol tiga keputusan ..tapi tak kua kua keputusannya..kami diarahkan untuk solat asar dimedan. pergh.. first time tu praktik solat berdiri beramai ramai.. macam solat jenazah pon ade.. tapi alhamdulilah pengalaman yang sangat sangat menerujakan..

dipendekkan cerite,keputusan nak diumumkan selepas khutbah atau muqaddimah pemberita mengulas hasil hasil undian yang memakan masa sangat lama.. cukup untuk mendebarkan hati seluruh manusia yang ade dipelosok Medan Tahrir tu..~ namun semua para penghimpun dinasihatkan kan untuk bersabar dan berzikir dan banyak mengingati Allah dan perbanyakkan doa memohon Allah bagi yang terbaik.

lepas beberape ketika..saya dah berpegangan tangan dengan cik akak Zahra' yang bawak saya kedepan,masing masing sibuk berdoa dengan bahasa masing masing.. ngehehe..nervous youuu..~lepas tu,radio mengumumkan kemenangan Dr.Mursi selepas nak dekat sejam membebel pasal huraian undian setiap muhafazah.

detik detik kemenangan Dr.Mursi diumumkan,seluruh warga Medan Tahrir bersorak keharuan dan kegembiraan menggegarkan seluruh ceruk Medan Tahrir,sebahagiam mereka segera bersujud shukur sambil berlinang air mata.,kebanyakannya menangis kegembiraan,ade yang berpelukan sambil menangis..ade yang menjulang sahabat sahabat di atas bahu dan melaungkan takbir..ade yang bersorak mengulang slogan nahdah Dr.Mursi "quwwah,azimah,iman"..



oh sebak betul dada.. keharuan betul terasa.. saya tak sedar bila saya menangis dan berpelukan dengan si cik akak Zahra'..berulang kali mereka mengucapkan 'alfu mabruk..' kepada sesama mereka.ade jugak muka muka orang mesir yang keheranan menengokkan sorang budak melayu yang menagis dah mengalahkan orang mesir.. cet! da la diorang ingat saya ni student thailand.tensi tau..tak pe tak pe.. bukan selalu..bukan setahun sekali macam hari raya puasa tu ..30 tahun sekali. hehe

ramai juga yang bertanya.."awak dari malaysia.. awak buat ape kat sini"..dengan tersengih sengih yang tak berapa dapat dikesan..saya cakap je la nak tengok dan dengar dan sambut kemenangan Dr.Mursi.diorang punya la bangga dan gumbira bila saya cakap macam tu..saya tumpang gembira.

jelas kelihatan kegembiraan kat muka masing masing,subhaaanallah..~

mereka bernashid dan bertepuk tepuk tangan kegembiraan..saya tak terkecuali. hahaha..best tau.. rasa semangat  tetibe..~

Allah.. alhamdulillah sangat sangat..Allah memilih diri ini untuk kembali ke bumi thaurah ini.. sangat indah susunan Allah.. waaa terharu saya..~

hmm secara keseluruhannya tu je la cerita ceritinya..saya cuba sinopsiskan sesinopsis nopsisnya..~*ape ayat ni?sambil skip cerita pasal hempon saya kene curi,cerite kene pegang pegang tak tentu pasal,cerita dahaga air selama 5 jam bawah matahari,cerita baby baby comel dan cerita dapat kawan kawan baru. hehehe.. nanti nanti aje saya story story..*kalau saya rajen la.

subhanallah..saya dilahirkan di tanah ni  21 tahun setengah yang lampau dan saya rasa sangat berbesar hati bila Allah memilih saya untuk turut hadir pada thaurah bumi mesir ni.. i'm saying this..


I JUST LOVE THIS LAND SO MUCH :)

semoga Allah aturkan perancangan perancangan baik untuk masa depan mesir dan tak lupa juga kepada negara negara yang punya masalah yang hampir sama dan negara negara islam yang sedang celaru ..~ prayers for all.. lebih lebih lagi syria dan palestine dan myanmar dan lain lain.





.*sorry la..saya ni teruk sikit baba bab buat khulasoh ni.. pandai pandai la ea.. :)




p/s:sorry..ni cerite tentang pengalaman saya saje..sotak der la nak ilmiah sangat macam belog orang lain.enjoy!
p/s:saya beli satu baju ade gambar Dr.Mursi
p/s:saya agak sedeh sebab first time seumur hidup,tepon saya kene curi.takut abah marah,*sorry,tk sengaja.
p/s:loading gambar bersangatan lembabnya.. kalau naktengok lagi bukak kat fesbuk saya la eah.~ belambak.gambar same jugak pon.
p/s:yang tensionnya..saya tak hengat lansung nak snap gambar saya kat tahrir,, oh!bukti terhapus.





2012-06-12

thanks pak cik sameon..

bismillah..

hmm.. tadi kan.. saya keluar bilik mandi,kak nadirah emosinya dah macam hilang anak bila nampak air bertakung depan pintu rumah.. adoyaii..pak cik depan basuh lantai la tu..typical rumah kat mesir ni tak ade penghadang ..lantai rumah kita bersambung terus je dengan lantai luar..bila pak cik sameon(jiran depan)  #bukan nama sebenar, basuh lantai dengan tidak berhati hati..

maka dengan teori air sebagai cecair mengalir yang memenuhi ruang bersama graviti bumi ke arah yang ber aras lebih rendah..makanya air basuhan yang kotor dan bersabun murahan mengalir laju masuk ke dalam rumah kami,dan bersatu dengan air peti yang menitik tak hengat dunia gara gara kegagalan berfungsi.wuh!

maka umah kami banjir seketika.habis tempat letak kasut dipenuhi air bersabun,hampir saya tergelincir..badan saya yang mula mula tadi sejuk se usai mandi menjadi panas.. geramnyaaaa! jantung saya masa tu berdegup degan degupan yang pantas macam jantung pelari sukan sea. nak mengamuk gaya the hulk pon ade.. pak ciiiiiiiikkkkk!!!..

tk lama kemudian saya terdiam sendiri..~

rasa nak menangis..sedang satu masa dahulu.. Rasulullah s.a.w kekasih Allah disakiti jiran dengan sengaja.baginda sendiri tahu bahawa jirannya itu sengaja meletakkan duri..sengaja meletakkan najis..setiap hari segaja mengotorkan dan menyakiti baginda.namun baginda dengan telus memaafkan malah menziarahi jirannya itu tika dia ditimpa penyakit,..dan... tidak marah sedikit pon... T^T

inikan saya yang tahu pak cik tu tak sengaja dan mungkin hanya tidak berhati hati termasukkan air basuhan ke dalam rumah saya.. dah nak melatah sana sini?. alangkah tak sabarnya hati saya yang mengaku mencintai nabi Muhammad s.a.w yang mulia..

shame on ya!


Allaaah..tingginya akhlaq nabi Muhammad s.a.w,... dengan hati yang berkarat jahiliyyah ni.. bukan mudah mudah untuk kite mencontohi akhlaq akhlaq mahmudah ni..

semoga Allah mengampunkan saya dan membersihkan hati saya dari noda dan dosa supaya akhlaq akhlaq yang baik mudah dipraktikkan oleh jasad hamba akhir zaman ni.. ~


p/s: wooo tk pe la.. bukan tk boleh lap pon air tu..~semoga saya sabar ..

SAYA SAYANG RASULULLAH.HE IS MY HERO.


2012-06-03

saya22dansayaoke.com

salaaam..

hmm lama kan tak hapdet blog?. ntah la.. banyak sebab.. sebenarnya da beratus kali bukak dan type nak dekat separuh page,pastu delete..type separuh page ..delete.. da type siap letak letak gmbar.. delete.. tak dapat dipastikan jugak kenapa saya bertindak liar sedemikian rupa.. tapi ape pon.. oke je berehat sebentar..ececeh.. lagi pon bukan ade orang baca pon.. so..suke dan suki la nak hapdet ke tak..

wohoho.. saya da cerite belum yang saya enshaallah akan jadi balik Malaysia 14 july nanti?.. oh ! tibe tibe perasaan tak sabar tu sangat la membara .saya rase saya da citer.. agagaga.. tapi kalau countdown dari sekarang lambat menooooo.. sebulan lebih lagi.. 10 june saya start exam 3 paper saya tuh.. wuh! harap harap lepas la kali ni hendaknya..aminnn.

balik summer kali ni.. agak ramai jugak la kawan kawan saya yang akan bertunang dan berkawen.. boleh tahan ramai jugak yang pregnant.. begitu la susunan yang allah da susun untuk mereka. *ni kenapa ni?..eh tak de pape la*..

eeey ..tahun depan,da nak masuk 23. adoyaiii..tuanya la.. tak pe.. jiwa mahu muda. umur umur ni bende yang manusia nama kan je la.. bimbang sangat jadi tua..penyu laut dalam berumur 150 tahun tu masih remaja tau!

bukan umur yang banyak tu yang sepatutnya kite bimbang.. kene bimbang ape yang kite da sumbangkan kepada dunia dan ape yang kite da buat untuk jadi bekalan penampung dan pem'backing' kite kat akhirat nanti.. aatu adekah kite ni hanya la lebihan kepada dunia? waliyazubillah,.

22-23-24-25-26.. bla..bla..bla.. ade yang hidup sampai umur 40-50 lebih pon..bila dimuhasabah balik. ternyata hidup tu tidak menyumbangkan ape2 kecuali penuh dengan melakukan perkara yang sia sia dan maksiat kepada allah semata.. waliyazubillah.

usamah bin zaid,.18 tahun da ketui pasukan perang melawan rom,muhammad al fateh..ape semua..kecik kecik lagi da takluk negara.. kite yang 20-an ni? dah buat ape?.

kalau setakat pemikiran kite hanya la berlegar pada,*baca dalam satu nafas*

-hari ni nak makan ape eah? lauk tak ada,ade ayam je..
-eeey duit da nak habis la..macam mana nak shopping ni?..
- internet tak jalan la ..lambat macam piglet.. susah la macam ni..
-eeey tak der transport la nak pegi sekolah.. tak kan nak jalan kaki.. penat la..
-eey dia ni.. potong line orang..orang beratur penat penat suke hati nenek tiri belah ayah dia je..
-bosan la hari ni.. nak main bowling la..

eeyy itu..eey ini.. tak payah banyak bunyi ,pegi balik tengok ustazah pilihan je la...


hmm kene muhasabah balik umur ni ..umur banyak..lagi banyak muhasabahnya..so.tk yah bimbang la umur tu tua ke ape ke.. hati tu mau sentiasa muda supaya boleh dan mampu buat banyak bende.. sebab orang muda ni kan gagah perkasa dan sentiasa berkemahuan dan berkehendak yang tinggi?.. so sebab tu jangan sesekali cakap.. "eey..saya dah tua da" rase tua sekali sekala tu nak buat cane kan.. hehe..

kene cakap:

UMUR TU HANYA LA ANGKA! KEDUT KEDUT TU HANYA LA KULIT! HATI SAYA MASIH BERUSIA 18 TAHUN! OKE? ADE MASALAH? KALAU AWAK ADE MASALAH TU BUKAN URUSAN SAYA! *sambil gelak kejam ala ala lanun dalam pirate of caribbeanII.





kene fikir dalam kepala tu untuk memiliki hati dan jiwa seorang pemuda.. baru la cergas.. ekeke.. saya cakap betul ni.

ade sekali saya pegi alex teman mak nusaibah ..tetibe terborak pasal kawen la pulak kaaaan.*mula pening pening dan nampak bintang* tetibe saya kene attack :

"Lah..kawen kawen laaa.. awak tu dah berapa?"

oh tuhan saya..makin banyak bintang yang menari nari siap ade soundtrack twinggle twinggle liler stor..~.. ya.. itu first time saya dengar orang mempersoalakn umur saya yang masih muda remaja itu.. oh tuhan saya sekali lagi.. *istighfar beb*

yea.. saya rase tua secara tibe tibe saat itu.. dan tertanya tanya.. betul ke?.. tua sangat ke?.. oh!! saya jadik tertekan dua minit.. lepas tu saya oke balik..

tak tak tak.. tak ade a tua sangat.. umur yang standard saje.. ntah kenapa saya jadik pasrah suda pasal kawen ni.. ade jodoh kawen la.. tak ade jodoh ,buat la bende lain dulu.. ~ tak ape la..saya yakin..andai Allah da tulis jodoh di dunia..ade la tu.. atoyyibin lil toyyibat kan..`*senyum dengan penuh yakin memandang ke langit.*kalau tak ade kat dunia.. mohon saya tabah tunggu kawen ngn bidadara kat surga yang lagi hensem dari Tom Cruise,... ekekeke..~ -woooo semoga masuk surga..:') -

so..cukup pasal kawen..haha *luas mata kaw kalau cakap pasal kawen kaaan?*



info bulan ini:





# tadi saya kol family saya.. diorang semua tanak pegang tepon..tgh enjoy kat melaka. budak budak cuti sekolah *ade unsur dengki di situ *sambil buat muka budak tak cukup kasih sayang.

# kakak saya je yang layan saya bercakap walaupun saya gelak bingit tak hengat.

#setiap pagi sedih sedih dan tension lagi stress sebab bukak bukak fesbuk ade cerite baru pasal syria dan penyembelihan budak budak.saya rase macam nak mati.

#bengang dengan Malaysia yang tak singkir embassy syria dari Malaysia.

#saya kehilangan sesuatu barang yang berharga.*sentimentalvalue* taw! saya rase sakit jiwa sampai hari ni. tapi saya buat buat muka comel je la.sebab nanti semua orang bimbang tengok saya yang da macam panda sakit.

#saya tak sabar nak masuk sekolah tahun depan.saya harap saya berjaya masuk tahun dua.. prayers for me and syria tau.

#saya makin dengki dengan kawan kawan yang dah ade anak.rase nak amek anak angkat.tapi saya bertenang.

#saya tengok inche gabbana macam ade gangguan emosi.ea ke? saya teka je.

#saya kembali ketagih tengok Finding Nemo. *ni adalah symptomexamnakmula *janagn bimbang saya oke.




PRAYERS FOR SYRIA! :'|




2012-05-24

entry lapar.

salam..

"bibik! lap semua  bersih bersih tau! tak bersih saya potong gaji empat bulan berturut turut! faham?!"
 dari jauh di hujung belog..kedengaran suara bibik yang sedang mengelap..
"paham buk..."

ohohoho.. oke.. bibik saya tengah cuci sawang sawang dan habuk habuk yang extra kuat melekat tak mahu tanggal dek lama tak datang menjenguk di belog saya ni.. walaweh.. asal lama tak buka belog je mesti nak cakap belog berabuk la.. bersawang la.. hiyy.. typical lagi tropical betul..~

oke..dah dah..

---------------------------------


tadi bukak fesbuk..si aniqah dari mansurah tu post gambar ondeh ondeh.. jelesnyer... ondeh ondeh tahu?.. tak tahu la tu ,.muka berkerut seribu..~wengg.
hahah ondeh ondeh tu ni :

mahu berair mata dan mulut saya melihatkan gambar ini.. T^T

hehe ondeh ondeh ni diperbuat dari tepung pulut yang diuli  dengan air dan sedikit garam menjadi doh lantas di letakkan gula melaka ditengahnya dengan perasaan yang tamak lalu di celur/rebur dalam air sampai timbul membulat lagi berkilat dan wangi dan digolek golekan ala ala artis hidustan di atas kelapa yang diparut yang di renjis renjiskan sedikti garam.. wow! lalu selepas itu boleh la ditelan dengan penuh nikmat.. jangan lupa kunyah dulu.. nanti mati sesak nafas.. jangan sesekali nak salahkan saya..~ wuhuhuhuhu.. this is fun!

yang saya ingat..saya dari kecik sangat sangat suke makan kuih ondeh ondeh ni..atau dengan erti kata lain.. saya sangat suka makan kuih muih.waweee.. (padahal suke makan semua bende.. tolak tepi kayu dan batu saje) jelas ketara dapat dilihat pada tumbesaran saya yang sihat dan memberansangkan ini.. 

oke.. meh saya kecikkan skop.. saya sangat suke makan kuih kuih yang manis dan diperbuat dari tepung pulut okay.. sebab sifat tepung pulut ni bila dimasak dia akn jadi macam plastesin tu.. kenyal kenyal macam gummy bears.. saya suke semua bende yang kenyal.. gummies..chewing gum..bubble gum..*oke..dah melarat ni..

sape tak kenal tepung pulut meh nak tunj0k! ni dia..


kuih kuih muih yang manis dan sedap ni saya dapati banyak lagi berlambak dan sangat sedap dekat kelantan.. ni je yang saya tahu sebab saya familiar dengan kelantan pasal parent saya kelantanese.. begitu juga saya..?#ayat da sikit sikit macam ade gangguan..

orang kelantan pandai buat kuih ..lagi lagi  orang orang tua.. macam ade air azimat kat tangan mereka ni kalau buat kuih ..sedap la! haha.. happy pulak tibe tibe kalau cakap pasal makanan ni..

kalau kat mesir ni susah nak dapat tepung pulut.. kalau terlior.. sila google je gambar kuih kuih itu dan tatap la sampai menangis. :')

 nanti saya bagi gambar..sebab saya ni tergolong dalam golongan orang yang reti makan tanpa berkenalan. wuhuuu..ni saya ade mintak gambar dari chef google yang serba boleh..~

jap eh :

ni saya tahu.puteri mandi..


kuih bubur bijk nagka..



unknown.


unknown.


unknown.


kuih koci juga all time feberet di samping ondeh ondeh.


unknown.

dodol kot? kan?


unknown.


unknown.


peria? keria? janji akhir dia ia.. oke. saya rase keria.


 tak lupa kepada dua adek beradek kembar terpisah dua negara.. adek beradek kuih koci yang kini menetap di korea dan jepun.. iatu :

mochi ,saya suka choclate mochi rather thn red bean mochi.. i hate red bean.sorry.

dan 

daifuku.kan saya kata derang kembar?haha

korean and japanese love red bean..they love tu letak this fella in every kuih they got.. so you can possibly change them to choclate or any other paste or  what ever yang makes you happy. hahahaha..

i love this twin too!

MOCHI.KOCHI.DAIFUCHI oops! DAIFUKU. hehe

oh malaysia.. tunggu kepulanganku mendidik  anak anak bangsa sambil manikmati nikmat nikmat makanan inih! babai.


k la.

bai..
wassalam.





lapar pulak rasenyer..







2012-05-19

messed..

saya ade buat silap.dan saya tahu ianya silap..dan saya dah tak tahu nak buat ape lagi untuk perbetulkan kesilapan tu.yang saya tahu..lagi banyak tindakan yang saya buat.masalah tu akan bertukar menjadi bertambah teruk dan lebih teruk.saya sangat keliru.mungkin saya kurang doa kat allah kot?Allah mesti la boleh tolong.so kenapa saya kurang doa?silap saya lagi.so.saya bercadang untuk meninggalkan masalah tu.saya tahu masalah tu akan jadik agak terkontang kanting sendirian tanpa penyelesaian.tapi saya berhenti untuk berdoa.dan saya harap Allah dengar doa saya dan tolong saya baiki masalah ni.dan saya tak gelisah lagi.ameen.

semua orang buat silap.dan saya juga buat silap.dan saya tak kisah kalau impact kesilapan tu menimpa saya sebagai hukuman.tapi saya akan jadi sangat sedih kalau impact kesilapan saya tu menimpa orang lain juga.saya akan rasa bersalah sampai mati.

saya mintak maaaffffffffffffffffffffffff.............~


seharusnya saya sentiasa dekat dan dekat... :'(


2012-05-15

crtl + z ~

bismillah ..

hidup ni memang sangat unik kan..subhanallah .. bila fikir secara over all.. semua ni akan berakhir.. dan kite same sekali tak tahu pengakhiran kite akan jadi  yang macam mana.. tapi mostly manusia nak pengakhiran yang baik la.. buat yang percaya pada kewujudan allah tu..hidup mesti lebih bermakna..

hidup tak macam drama tv..tak jugak macam drama melayu..drama hindustan..drama indonsesia jauh sekali drama mexico latin dan korea.. roll dalam sejam dua atau setahun dua, da habis dengan plot plot yang macam macam.. dan ending yang macam macam.. ceh.. ~

hero heroin kalau marah marah.. kejap je..da bole baik.. kalau bergaduh.. roll dalam sehari dua lagi atas sebab sebab yang tersusun oleh direktor,dah boleh berbaik semula dan tak kecik hati dan tak rase ape ape dah lepas tu.. typical..~

hidup kite ni real tau tak.... hmm .. andai kata kite da menyakitkan hati orang.. atau menyinggung perasaan orang atau berbuat salah pada orang atau mengecewakan orang.. semuua tu ade effect masa yang kite kadang kadang tak jangka.. dan semua tu terkesan pada buku amalan kite nanti.. berdosa tau..

dan bile da berdosa tu .. kene la mintak maaf.. harap harap manusia ni maafkan la.. walaupun tuhan pencipta manusia ni sifatnya pemaaf amaat.. tapi makhluq makhluq ciptaanNYA tak begitu.. sebab masing masing ade hati.. ade yang suke simpan buat dendam.. ade yang simpan sampai mati dan ade yang memang takkan maafkan sampai bebile..sebab nak tuntut kat padang masyar..waliyazubillah... takutnyaaa...~

kadang tu ..dalam hidup..mintak maaf  memang sangat mudah.. bila buat silap aje..mintak maaf dan mahu dimaafkan.. kalau kite di tempat yang minta maaf..memang la kite nak sangat orang maafkan silap kite kan..?tapi kalau kite duduk di tempat orang yang diminta maaf?.. fikir 60 juta kali nak maafkan tak.. ,

sekali lagi.. perkataan maaf tidak boleh disalahgunakan.. sebab nak sebut 'mintk maaf ' sangat mudah..




bukan mudah untuk memaafkan lagi lagi kalau kite ni punya hati yang kotor dan hitam.atau punya hati yang leka dengan maksiat..atau punya hati yang sedang sedang antara iman dan kemaksiatan dan kelekaan.kite jadi sangat susah nak memaafkan orang sekalipon kesalahn yang kecil..apetah lagi kesalahan yang besar.waliyazubillah.

tapi.. tahu tak?.. orang yang punya thiqah dan keyakinan dan keterikatan yang tinggi dengan allah s.w.t ..mampu memaafkan walaupun kadang kesalahan yang berat. ayah yang anaknya dibunuh boleh memaafkan si pembunuh sehingga menyelamatkansi pembunuh dari hukuman pancung. dan sudah semestinya orang seperti ini tidak ramai jumlah nya.. lagi lagi pada zaman kite.. zaman umat akhir zaman..orang yang jiwanya besar.. hatinya lapang dengan cinta dan keyakinan kepada allah yang maha memiliki semua bende dan maha kaya raya.

hmmmmm.. hmmmm.. hmmm.. <--ini bukan keluhan.. ini adalah penyesalan.~


selagi ade ruang kemaafan..mohon maaf lah.. selagi nyawa ade di badan,maafkan lah.. kerana satu masa nanti.. kite juga nak dimaafkan..~



p/s:oh!entry ni sangat tak boleh blah. saya rasa irritated,guilty,dissapointed blended all together..
esokey la..~ alhamdulilllah.. i'm not fine but i will be okay. :)








2012-05-14

awak ade??

1 THING YOU DO WHEN YOU ARE DAMN BORED.

ni amek dari belog orang tu.dalam belog dia tulis 10...saya nak tulis 1 je..yang semilan lagi tu bia la rahasia.. ngehehe..~ sebebanrnya bukan damn bored sangat. ni salah satu hobi saya.bila bored,makin menjadi jadi la.. hehe..

amaran :hobi ini hanya boleh berlansung kat tempat ade wi/fi cap cheetah..bukan cap sipot sedut enak dimakan panas panas. :)


saya suka sangat sangat bukak YOUTUBE..




kenapa saya suka bukak you tube?

sebab you tube ni selalunya video orang lain yang di haplod.video yang ntah datang dari pelusuk mane ntah.all of them is new an real.hahaha (ade yg tak real) dan saya sangat suka something new.. ehehe. dan macam macam bende yang di uploadnya..pengalaman orang,dan memories yang macam macam.. ade yang menyedehkan sampai menangis nangis..ade yang kelaka sampai sakit perut dan ulang tengok sampai bepuluh kali.. ade yang ilmiah sampai catat catat  tak ingat letak kat mana...ade yang bagi pengajaran buat kite berfikir sejenak,eh! macam macam la.haha..



ape yang saya selalu tengok kat youtube?

1.y.t  aksi aksi baby yang macam macam. atau yang memang ade channel sendiri.macam MR.ARTURO TREJO,NINA IN JAPAN,dan babies channel yang lain lain. sangat banyak kot.. tak bole nak list kat sineh.saya jadik geram. 

end up :kegeraman yang menghasilkan kerut kerut kecil di dahi dan perut jadi macam kosong dan rase nak bukak rumah anak yatim atau pusat babysitter.hati jadi happy dan senang kejap.mata bersinar sinar.dan sangat sensitive dan agrasive secara tetibe.

--------------------------------

2.y.t masakan,dari masakan biase-biase-aje, dia akan berlarutan hingga ke masakah negara mana mana ntah yang saya sendiri kadang kadang tak pernah dengar pon.. tapi shiok la.. saya suka makanan.. *dunia semua tu.eh keh keh..

end up :habis buku nota salin resepi..last last tak ingat letak mana sebab saya sangat banyak buku nota.I love note books! dan stress sebab dapur bujang saya biasanya tak der bahan bahan macam orang orang dalam youtube yang kaya raya. mencik!

-------------------------------

3.y.t learning ape ape jua bahasa.jepun..korea.. arab..mexico..what ever.. ni pon best tapi saya lebih suke video yang ramai viewers la..tanda femes and effective.seronok wooo.. ade cikgu siber ni.. nak belajar sambil baring bole sambil ngantuk ngantuk bole.. sambil jawab tepon pon bole.adab dengan guru kurang dapat diaplikasikan di sini..kah kah kah.... kadang kadang bole pause ..bole ulang balik sejuta kali pon dia tak penat.. agagaga.. that hit the spot!
#untuk pelajar2 yang 'cepat pick up' macam saya ni sesuai sangat belajar ngan mesin ni.. hahah,tapi dia tak nampak saya angkat tangan nak tanya..  ;(

end up :stress bile tak pandai pandai jugak.. stress bile tutup net,saya tak ingat macam mana nak sebut atau pronouns ape2 words yang baru.. saya jadik akan berasa sangat tak guna  kecewa dan rasa nak koyak koyak buku nota saya.kadang2 saya segan ngan kawan2 so saya practise dalam toilet dengan nada berbisik.hehe. sorry #kurang adab.

-setiap kali belajar bahasa bahasa,,kite akan dapati kite merasa sangat kagum dengan kebesaran allah yang menciptakan segala berjuta juta jenis bahasa..sangat hebat. mashaallah.

-------------------------------

4.y.t How To..... ,ni lebih kepada cara cara  melakukan sesuatu. seperti cara cara membersihkan muka dengan betul..menghilangkan jerawat?err? bersenam yang betul? jogging, painting nails the right way,wearing the right thing on the first day of school,how to look younger..how to look older..how to manage your room this way..that way.. how to manage your time.. kadang tu tak der kene mengena ngan saya pon.. cuma nak tengok dan nak tahu why diorang suka buat mende2 alah itu. banyak laaaaa..saya sampai blur nak tulis.. so malas nk fikir dah,.. banyak sangat. kadang kadang bukak yang ni boleh berlarutan ke cara cara nak buat icing,waffle..cara cara nak buat muffin..and so on.. ~

end up : rasa nak buat itu rasa nak buat ini.. ahaha ade yang saya try..ade yang tak. hahahaha tapi saya sangat suka cuba bende yang baru.. sangat suka okay. lebih lebih lagi mende2 yang prektikel..sila tunjuk ajar.bow.

--------------------------------

5.y,t ceramah ceramah dan tazkirah.kalau cakap ni nanti ade orang cakap nak tunjuk alim la pulak.. bukan bukan bukan.. ehehe.. tidak sama sekali atau sama dua kali.bukan ..kalau nak tunjuk alim baik saya tak yah tengok youtube..baik saya yang buat channel saya sendiri yer tak..sebab tak banyak ilmu ni la kite kene cari ilmu wokey?..mood yang ni  biase datang mase nak exam.nak hilangkan rase bersalah bukak tenet lama2,saya bukak la video video motivasi..keh keh keh..~ 

diorang ni bagus bagus..ade sharing pasal manusia dan tugas sebagai hamba.. akhlaq2 mulia.. sifat sifat muslim,bagaimana mengawal hawa nafsu,bagaimana menjadi orang yang noble.. bagaimana menghormati ibu ayah..bagaimana memilih kawan..taubat dan dosa ..eh! macam macam lagi laaa.. semoga allah merahmati mereka yang sangat berkerja keras menyampaikan dakwah melalui youtube ini.. yang saya minat ofkorsey la encik nouman ali khan ..~alahaaii..wiweet.

end up: rase menyesal dengan dosa dosa yang banyak,rasa kagum dengan skill dan hikmah mereka mereka ini menyampaikan dakwah.. wow! rase nak jadi macam diorang la! :) kadang kadang rase bengang dengan diri sendiri atas sebab sebab tertentu..#biarpun menyesal tu kejap je.tpi oke la.

woo tak mo kalah.hehe ni encik nouman ali khan saya hehe ..ahli tafser kegemaran ramai. :)


-----------------------------------


6.y.t vlog atau tutorial. ape ape tutorial.. start dari study,kecantikan,keewangan,sukan,hobi,pengurusan,kesihatan dan baaaanyak lagi. kadang kadang saya tak fokus pon pada tajuk diorang tapi saya tengok kepada gaya penyampaian,gaya bahasa dan cara penyampaian.. saje nak kenal kenal manusia generasi muda mudi. :) yang tengok tajuk plak..adela . anuwar hadi..matlutfi,maria elena,dan sesape ntah lagi dari negara negara yang tak dapat dikenal pasti.

end up: tak der perasaan.atau mungkin dapat tambah ilmu baru .

-----------------------------


7.y.t kelaka dan menghiburkan.yang ni biase datang mase mase nak exam jugak.kunun macam penat study ..baik punya cover kan kan kan?. hahahaha tak payah sangat la ..yang saya selalu tengok adalah,FREDDDDDD.. hahah kelaka of the kelakarest la kirenye ni.. memang a bit silly.. tapi sangat seronok.yang bestnya..dia kelaka dan video dia pendek pendek.. tak kene tunggu lelama.. ehehe.

end up :rase kurang berguna sebab macam buang masa..tapi oke je.. heheh sebab saya suke fred.haha.sebab dia sikit macam budak terencat akal yang mengesiankan. saya sangat agrasive masa saya dalam zone 'rasa diri tak berguna'. haha. sila hati hati.


nak letak jugak gambr encik fred.hehe


--------------------------------

8.y.t ilmiah,seperti national geography atau animal planet. suka la tengok menatang menatang..lagi lagi yang dalam laut dan dasar lautan..  dan segala infonya.mula la nak teringatkan barbie mermaidia.woohoooo..~ kalau tengok tu boleh tenganga nganga siap peluk peluk bantal lagi sebab ade yang menyeramkan..ade yang mengagumkan.dan macam macam la.. subhanallah..~ hebat betul makhluq2 yang allah cipta ni ..ade yang aneh aneh bangat! woo~

end up : berperasaan nak bela polar bear atau gajah africa atau beruang panda dalam rumah..~

-----------------------------------


9.y.t random.yang macam biasanya berasal usul dari facebook la. dalam facebook orang post macam2 saya selalu jugak la bukak kat youtube dari tengok terus dekat wall. tapi mana2 pon oke.. kalau saya rase tanak stuck kat youtube..saya bukak kat wall je la..hehe..biasenya kawan kawan saya atau saya sendiri post pasal baby2 kelaka atau comel dimana saya akan ulang lebih dan kurang dari 10 ke 15 kali la.. berkadar lansung dengan tahap kecomelan baby2 dalam video atau aksi aksi mereka.kalau yang menarik minat saya,biase jugak saya bukak kat youtube sebab nak tengok komen komen manusia sejagat.

end up : bergantung kepada video yang saya tengok la. hehehe :)

--------------------------------

10.y.t drama pendek..hah? drama pendek?.. ni agak jarang..sebab ni macam amek masa jugak la..ni biase di akhir2 hari exam dan lepas exam dan mungkin juga sedang dalam masa2 examination days.. wahahaha. cerite pilihan yang sering jadik pilihan tak muak,Lizzie McGuire dan that's so raven. ngahaha..saya suka cerite yang berkisarkan persahabatan dan kekeluargaan.love story? ..novel lebih selamat kot?.. ehehe..

end up :rase riang rase hebat. hehehe :)

-------------------------------


11.y.t berita semasa, eg: negara negara islam yang tengah perang..alaaa senang citer update mereka mereka.. yang kene seksa segaal bagi.. ow men.. ni sangat serious! T^T

end up : spoil mood setengah hari.perasaan membakar jiwa yang ketara dan menangis dalam toilet.lagi2 kalau mmbabitkan penyeksaan ke atas kanak kanak.

-------------------------------------------------------------------------------

waaaaaa banyaknya yang saya tengok.. haha..bukan dalam satu masa la.. tengok keadaan la..~cing cing..kelip kelip mata.buat muka tak bersalah lansung.kikiki..

- saya jarang sekali meloading movie2 sebab saya tak tahu nak cari kat mane full movie.. *ni yang saya paling tak reti. kecuali filem arab yang memang banyak full movie.. pastu movie arab tk panjang sangat..so best je la kalau loading.. tapijarang jugak..sbb loading video yang panjang amek masa.. i just hate waitin' ehehe..kalau nk tengok movie..sed0tsahaja dari teman teman.. ~ pon malas.



ape keburukan suka bukak youtube?

1.dalam youtube ade berjutak jutak video yang di upload oleh berjutak jutak jenis manusia dari seluruh dunia.so,kemungkinan  untuk anak anak muda yang tk kuat iman untuk tergelincir dari landasan adalah sangat besar.

sebab related video ade kat sebelah tu je.. walaupun tk related sebenarnya dengan video yang kite tengah search..'bende' org kapir laknat mesti la ade keburukan dan agenda tersembunyi kan?..#saya kuat iman? hehe enshaallah.

tag :ganas . tahyul .menipu .lucah . perlu pengawasan orang dewasa.

2.masa berlalu ibarat angin ..sedap je..nyaman je.. tapi tak sedar berangin lama beno. hehehe..kalo jenis loading dan pegi wat keje lain tu tak pe.yang macam saya yang bole wat banyak kerje dalam satu masa ni tak pe la #loya loya tekak sikit.ehem!

3.habis duit nak beli itu ini sebab nak merealisasikan ilmu ilmu yang dipelajari.nak beli pulak yang sbeijik macam dalam youtube.. walawehhh.. memang enshaallah la~

4.tekanan perasaan sebab hasil praktikel tak macam dalam youtube ponnnn..~

5.kemungkinan untuk dapat sakit belakang kronik .. hehe..*saya sihat alhmdulillah.

*ntah..saya tak dapat fikir keburukan la..hehe sebab saya tak suke pk keburukan org ni.. heheh saya husnuzzon.. #lariiiii..~


kepantangan saya mase bukak youtube :

hmm.. ape ea?.. ea.. saya sangat sangat teramat over pantang kalau saya dah loading satu satu video nak dekat setengah jam.pastu ade yang gatal gatal tangan tak berhati hati dan tertekan ape ape yang merencatkan atau meng'cancleteros'kan peng'loadingan'.. oh! saya ,memang akan jadi the hulk versi perempuan la.. namun.. tak pernah akibatkn ape ape kecederaan lagi la..ape tah lagi kemalangan jiwa. sekian.


pesanan ringkas :ape ape pon.. kalau nak search2 video kat tenet ni (bukan yutub saje)..sangat la baik untuk kite lakukannya beramai ramai di ruang tamu dan tidak sesekali bersendirian.sebab syaitan sangat suke orang yang bersendiri nih..lagi2 yang tengh bukak youtube.. ngehehehe.. hati hati ya adik adik ..kakak kakak ..abang abang..ayah ayah..mak mak.. dan segala :) ingat.Allah nampak and is watching you all the time.okeh :)


hmm semua bende kite buat ni ..kene la bersederhana dan ihsan.. baru la mantap.. oke? pepandai la bawak diri.. kite semua da besar. ajal datang bile bile. kiamat pon dah dekat.. :) ape ape nikmat allah bagi ni kene gune dengan sebaiknya.. takut kufur nikmat allah tanya nanti :) dapat manfaat .,sebarkan kepada orang lain jugak..jangan kedekut ilmu..allah marah.. orang pon benci.. :)


adios!

kbai,
wassalam.





p//s: jangan lupa doakan org palestine dan org syria..dan semua org yang dizalimi fizikal dan mental.semoga allah bagi kekutan untuk kite semua berjihad..menentang kekafiran dan jihad menentang hawa nafsu.. haiyyyyyak! :) amin.

p/s:panjang wooo..~

2012-05-13

har0m..harom..~

bismillah..

belek belek facebook je nampak mende saaaaaame je dari tadi. yang ni sibuk nak post pasal pengharaman mother'sday..yang ni sibuk nak post gambar haram mother'sday.. yang ni sibuk nak tunjuk video haram mother'sday...

yang tak tahan tu.. ramai yang tak boleh terime.. pastu dok bincang la sesama 'ustaz ustazah facebook' yang amat la bertauliah.. enshallah la kan..

saya ade baca..mother's day ni ikut upacara  orang yahudi and bla ..bla..bla.. panjang la kisahnya.. malas nak type kat cni.. dan saya ni kadang kadang mudah percaya .. ade org tu cakap.. "lah.. jangan percaya sume bende laaa" tak kesah la kan. saya pandai la jugak nak tapis sikit2.. hehe..

ustaz azhar idrus kata haram. pengharaman yang sama macam dalam citer yang saya baca kat fesbook la. pasal hari ibu tu, asalnya hari sambutan orang kristian ..hari mother of god..maryam tu mak tuhan.. and so on la.

kecoh alam diorang bincang..yang alim ulamak citer dia tak mau dengar,banayak je ustaz2 lain cakap dalam youtube.. heran jugak. dah kalau nafsu kata nak tu.. cakap la hukum ape pon orang nak bangkang jugak..macam2 alasan dan macam2 helah nak jugak sambut.. ntah la.. ~ mak ku,ku punya pasal .. tu la temanya.

saya sampai takut takut nak ucap kat mak saya.. hahahah.. so saya tak ucap..saya sayang mak saya hari hari...so its okey la..~ bukan la saya nak kata yang ustaz azhar idrus cakap tu semua betuuuul la memanjang.. dia mungkin akan buat silap sebab dia pon manusia..tapi tu la kan.. takut jugak terbuat dosa sebab pahala tak banyak..mati bile bile....~

kite dulu kan kene jajah dengan orang barat.. so,bijak tak bijak orang barat ni ..dia bebaskan kite punyer kerajaan tapi..dia tak bebaskan pemikiran kite.. segala mak nenek yang dia tinggalkan kerajaan kite kutip satu persatu junjung atas kepala.. menjadikan itu la yang paling utama dalam kehidupan ini..

dalam fesbuk jadi hot plak mother's day punya pengharaman.. tung tang tung tang tak sudah sudah..habis yang akedemi fantasia.. mentor.. tunjuk ajarku sifu..malaysian idol dan ntah ape ape jenis rancangn reality  lagi dalam tv tu.. tak ade pulak orang nak kecoh kecoh haram???? hotnya la terasa ubun ubun ku ini..~



tu belum lagi saya sebut tentang filem lucah melayu zaman sekarang? yang buat filem kerohanian-la-kononnya  tanpa ilmu agama yang da macam ciskek..iklan iklan tv yang jelas jelas tak senonoh ..iklan2 tepon on cinta..on rindu on apekebende lagi yang mengajak kepada melampiaskan shahwat dan hawa nafsu. belum lagi masuk pemakaian pemakaian artis2 melayu muslim perempuan sekarang? yang mendedahkan hampir separuh bahagian badan mengalahkan artis kafir hollykayu? yang majoritinya jadik idol dan contoh tauladan anak anak muda zaman sekarang..~ eh banyak la yang nak debat. tak der orang sebut..~

kenapa sampai kerajaan islam boleh benarkan bende2 yang merosakkan pemikiran aset2 (read:anak anak muda) mencemari negara islam kite ni secara berleluasa?.. orang buat tuntutan bersihkan pilihan raya nak mengamuk..sampai terpaksa orang buat perhimpunan pon ..nak buat kecoh.. sebab nak stay dengan kefasadan yang dibolehkan oleh kerajaan yang sedia ade..~

mengenangkan artis2 hiburan tanah air malaysia..saya menjadi sangat berduka cita.. bukan la saya nak mengutuk sesape..dan saya cakap macam ni pon bukan la bermaksud saya tak tengok tv lansung..atau tak pernah tengok movie atau memboikot terus mende mende alah ini.. saya tengok je.. saya dengar je.. sebab saya sendiri merasai arus kelekaan tu dan ketakpekaan tu la,..saya menjadi bimbang dengan generasi genarasi yang akan datang.

manusia fitrah suke kan bende bende yang indah,best,dan menghiburkan.. tapi kalau tak der peringatan,tak der sekatan..tak der had had batasan.. same saje la kehidupan kite dengan mereka mereka ah chong,ah seng, dan mutu samee.. sedangkan kite berbeza dari mereka..


andai ade silap pada kata kata saya.. semoga allah ampunkan dosa dosa saya.. ~
semga kite semua mendapat hidayah ;'|





p/s: salah satu filem yang buat saya nak muntah kebiru biruan adelah filem 7 petala cinta?. ntah.. tk hengat tajuknya betul ke tak.sorry.
p/s: emosi sket post ni. maaf..





kbai,
wassalam.

demam.

bismillah...

i can feel you close too my heart.. always.



wokey.. baru nak kebah demam .. demam rindu.. kenapa semua orang teka saya demam rindu ni? haha.. kinah pon teka saya demam rindu.. yang benarnya saya demam rindu dan demam serba salah.. rindukan seseorang ..dan serbe salah sebab tak kol kol family saya kat malaysia.. line tak elok untuk kol la..~ saya tension untuk jerit jerit kalau line tak elok. sakit ini tekak.. saya tak nak menzalimi anak tekak saya dan mengorbankan keayuan saya..~ dan saya tanak kasi ayah saya mengamuk sebab sepuluh kali kol pon tak dengar2 nanti ayah saya mesti akan rase seperti dipermainkan.. sedeh saya..

 lagi satu saya sedeh pasal org heboh yang happy mothers day haram segala bagai.. saya tak pulak menge'check' dengan detail.. #teruk betul saya ni.so saya serbe salah la.. jadi la saya demam satu hari 'demam rindansebe' demam rindu dan serba salah.

tak kisah la kan.. saya boleh dikatakan demam teruk jugak la.. tapi satu hari je.. saya ni jenis jarang nak demam demam ni.sebab saya tak bole bukak komputer..teruk la tu..hahaa kalau sampai saya tak bole nak bangun tu.. kire sakit betul la tu..alhmdulillah si kinah ade.. cewaaaah.. Kak nad tolong bawak panadol pastu letak atas meja.. time kaseh.. time tu dalam hati rase macam panadol tu kat malaysia.. rasa jauh sangat..saya nak capai pon tk larat.. pastu saya tak makan la jawabnya sebab tak larat nak amek..

lewat petang sikit.. badan dah rasa macam dalam oven..  baru saya paham perasaan cinnamon cookies saya itu hari.. panas woo..~ saya rasa tangan saya macam pegang cucur kodok yang baru siap goreng.. mata macam ade swimming pool.. <--menangis ek?. ehem!.. kinah datang bawak kain basah... ow men.. i dont like this moment..

memang la kite orang demam nak badan disejukkan sikit.. tapi dalam masa yang sama. saya sangat tak suke dengan kejutan air air sejuk ni.. waaaaa.. kinah perah sikit pastu lap lap tangan.. wahhh lega rasa tangan cucur kodok panas tadi..

pastu saya macam mamai dan dah kat alam lain.. tetibe rase kejutan current kat dahi dan leher.. kinah dengan muka tak bersalah lansung siap sengeh2.dalam hati saya rasa macam nak ter side kick ala ala kungfu panda II je.. tapi sebab tak larat ..saya diamkan saje.. saya memang tak suke lansung kain basah di leher masa demam.. tapi kinah kata kene jugak.. woooo..~  time kaseh kinaah :) sayang anti dengan semua hati ana.. lillahi taala..~

semalam mimpi ummi..dan abah.. dan kakk.dan hanah.. wekkkkk.. rindu ..~
semalam time demam.. rindu giler ustazah ahlam..
saya cakap kat Allah.."Allah..kau tahu aku rindu kat sazah kan?sangat sangat.. "

hari ni badan masih tak larat..tapi da bole bukak komputer kire oke la tu.. si hidayah ni mintak orang teman dia pegi mugamma' buat visa la plak.. ~ ikhlas..ikhlas..~ =_="


terime kaseh Allah.. kasi saya kawan kawan yang baik :)


kbai,demam ni,
wassalam.


if you love and miss any body.let them know before its too late.. :) hehe
bukan love bf/gf k.