2011-11-10

hatimu bagai mana??

salam..

peringatan :situasi dibawah berlainan mengikut hati masing2.(sape yg same dengan saya?kite share.hehe) 

alhmdulillah3. hidup lagi saya ni untuk menype kat entry blog ni.. wahahha..semoga allah meberkati perjalanan hidup saya dan kamu2 semua..

kite semua ade masalah,budak kecik ade masalah.. budak besa ade masalah.. budak orang tua pon ade masalah.semua ade masalah..masalah kecik..masalah besar. masalah antara hidup ngn mati..masalah hidup tk mati2 dan macm2 masalah yang menimpa sepanjang kite hidup ni..

"mummy,what is this cat problemo?? urm.."


cuma ade mase tu.. semua /segala bagai masalah duniawi tu bukan la masalah besar.. apabila hati kite ade satu je masalah yang berkaitan dengan ukhrawi kite...aduss.. gimana mau bilang?..paham tk maksut saya ini?

ya! bile kite ade masalah ngn financial..enshaallah.. tk der pape la,allah nak bgi ade la tu. bole hidup lagi.. kalau ade masalah suami isteri.. alaa enshaallah bole settle,salamatussodr sikit je...kalau ade masalah hantar anak pegi sekolah..bole je suruh van sekola tolong hatar.. ade masalah dvd player rosak.. bole je hantar baiki.. dan ape jua jenis masalah....

(tak dinafikan masalah2 di atas juga akn mmbawa kepada masalah hati..cuma bgi saya semua tu under control kite)namun..bile sampai part masalah hati (yang sangt susah nak kontrol) yang dihinggapi penyakit.. kite mungkin akan rase tk sedap badan ,pening2,tk tenteram dan keresahan sepanjang masa .<--kritikal tuu.

macam2 mane pon kite tetap akan cari jalan untuk mengubatinya.. dan penyakit hati ni lagi sukar untuk diubati berbanding penyakit TB, sakit jantung berlobang yang kronik  dan AIDS..

perhatian2:masalah hati yang dimaksutkan kat sini bukan CINTA ok.. cinta tu penawar hati <--acehceh..
bukan penyakit hati..penyakit hati tu seperti,iri hati..riak..dengki..ujub dan takabbur.sekian.

ingat la kembali bahawa allah itu adalah sebaik2 dan seterer2 pemegang hati yang utama.. andai kata kite ade masalah hati yang berat..dan usha segala bagai cara (yg kite bole buat sndri la)..tapi tk leh jugak..kembali la kepada allah yang maha tahu dengan detail setiap urusan hati hamba2nya..dan YAKIN LAH!

----

cuba ubah mindset! walau sesukar mane pon  okay? :)


lagi satu.. otak dan hati ni berkait rapat..hmm kite kene cuba untuk tukar mind set..supaya dapat mengubati hati..ya ya! saya tahu..ubah2 mind sent ni bukan macm write post kat status fesbuk atau delete post..namun itu juga satu usha..kene cuba kalaau bebetul nak! :)

hmm saya tk leh tulis banyak2 hari ni.. haha.. nnt ter curhat yang bukan2 kat sini.. ingat ni diary awam ke ape?..

oke..semoga allah sentiasa bersama penulis blog  kite semua dan tk meninggalkan penulis blog kite saat penulis blog kite terleka dengan dunia,terbawa2 dek hawa nafsu..terpesong dek cintakan dunia.. semoga alah tidak meninggalkan penulis blog kite walau sejenak dan mmbiarkan penulis blog kte nentukan  nasib dia kite sendirian.. aminnn~


No comments: