2013-08-11

Rindu Ramadhan

Ramadhan dah berlalu dua tiga hari.. serious sedeh.. hmm tahu tak..ramadhan kali ni sangat sangat sangat bermakna buat saya. diselang selikan dengan macam-macam kejadian yang berlaku disekeliling..
ya.. Syria bergolak dan Mesir tempat saya menetap sekarang juga bergolak.. over all kire berpuasa dan beramadhan dalam negara bergolak la.

ya.. berpuasa dalam penuh kesedihan.. sedih sebab Negara syria di bedil dan dibom tak kira bulan puasa bulan ramadhan tak ramdhan.. tk hormat bulan ramadhan lansung..begitu juga serangan dan pembunuhan beramai-ramai yng berlaku kat Mesir jua pada bulan ramadhan...dan percaya atau tidak.. ramadhan kali ni menambah rasa pergantungan saya kepada Allah. ya.. sebab semua orang sibuk berdoa untuk kebaikan negara-negara islam yang bergolak dan negara mesir tempat kaki sendiri berpijak.

Ramadhan adalah bulan yang dinantikan oleh semua orang Islam,dengan kata lain.. semua orang islam yang banyak buat dosa.. eh kita semua banyak buat dosa. sebab apa.. sebab ramadhan kan bulan maghfirah bulan keampunan... aiseh men.. maka rugi la sape yang tak mintak ampun banyyak banyak di bulan Ramadhan....

Tahun ni.. saya kire first time saya berpuasa di Mesir dan beraya di Mesir.. yang tahun satu dulu tak kira la kann. sebb masih budak-budak sangat..

Puasa kat Mesir wajib la lain 100% dari di Malaysia.. secara kerohaniannya la. hampir setiap hari saya ke Masjid Fathimatuzzahra'.. masjid tu antara Masjid yang terdekat dengan Medan Rab3ah.. tempat berkumpulnya jutaan pro demokrasi penyokong Dr. Mursi. ikutkan hati muda yang bergelora ni .. mahu saje saya solat hari-hari bersama mereka di Medan.. tapi itu adalah larangan keras dari pihak atasan..

Hmm .. lantas saya bersolat di Masjid Fathimatuzzahra' saja.. saya jatuh cinta dengan Masjid ini dari zaman saya tahun satu di Mesir lagi.. imam tak tukar ke ape.. memang sangat merdu dan mengashikkan. rasa macam kat Makkah.. ada air cond.. luas dan besar.. saya sangat suka! sangat sangat suka Masjid Fathimatuzzahra'.. hampir sebulan Ramadhan saya bersolat tarawih di situ. sempat buat kawan lagi. tapi orang2 tua la.. :)

Kalau kat Malaysia.. pernah je la saya ponteng tarawih...~ ofkors.. sebab banyak godaan dan hasutan.. dan segala bagai.. saya sangat bershukur Allah kurniakan saya Ramdhan kali ni..saya fikir Allah akan matikan saya sebelu Ramadhan.. perasaan tu kuat.. saya fikir saya tak sempat Ramdhan. tapi Alhamdulillh sangat,Allah sempatkan jua... Allahu .. semoga Allah ampunkan dosa-dosa saya.. semogaaa... :')

kerna "rugi la sesiapa yang keluar dari bulan Ramadhan dalam keadaan dosanya tidak diampunkan"

dosa saya banya bertimbunnnn.... T___T

saya ni tak dak la alim solehah sangat.. tapi saya sangat enjoy Ramadhan saya kali ini.. the bestest Ramadhan in my entire 22 and a half year of life. seriously! ^__^

Semoga Allah sampaikan rindu saya kepada bulan ramadhan dan sampaikan bulan Ramadhan tahun depan,depan,depan,depan dan depan kepada saya dan semua :)

Allahumma amin.

jangan lupa doakan Mesir. syria.. palestine dan semua negara Islam yang sedang ditindas :)

salam kerinduan ramdhan dan salam 4 syawal :)


No comments: