2013-01-06

analogy vacuum the monster.

salam habis exam second last paper. :)

mm..saya penah cakap cerita tak..yang saya sangat tak suka dengan vacuum cleaner..oh!..sangat tidak suka.. sampai saat mak saya suruh saya vacuum carpet..muka saya la yang paling menderita sekali..sama ada saya yang kene vacuum atau orang lain yang buat tapi saya berada di sekitar.. oh! benci sekali bunyi vacuum yang binget.



ada sekali..saya tinggal di rumah sendirian..mak saya suruh vacuum carpet sebelum ayah saya balik.. oh !kaget la saya yang sedang menonton spongebob dengan penuh keriangan sambil makan sebekas kuih raya..ohoi..

saya pon berlari ke stor..menatap sayu kat vacuum yang berwarna hijau muda itu.. arghh.. terseksa nya jiwa..saya tarek la plan plan dan pasang ke soket..saya mengambil masa nak 10 minit berfikir2 macam mana nak on vacuum tu tanpa sakit telinga dan tanpa sakit hati...~ namun buntu.

sekali.. dengan penuh debaran saya pon tekan la button ON tu.. arghhhh...... berdesing telinga.. sejurus bunyi vacuum memcahkan suasana riang tadi.. saya menghalakan penyedut vacuum ke carpet laju laju.. saya dah tak tahan.. arghhh..  namun carpet tu tibe tibe nampak macam seluas padang bola pulak..

saya sedut semua sudut ..sampai tak terperasan tersedut sefamily spider. mintak maaf spidey. :( dan sekampung semut .oh! yang ni saya tak kisah.. mesti kecoh kampung semut bila  majoriti rakyatnya disedut oleh monster yang biseng. alahai~ tak ada yang terselamat ,hahaha saya gelak sendiri bila membayangkan kampung semut bagai dilanda bala besar.. kesian. tapi lucu. jahat kan saya. murderer.saya gelak lagi.

habis kisah semut.saya terganggu lagi dek bunyi vacuum yang terlalu tinggi vocalnya.

saya tidak tahan lagi.. arghhhhhhhhhhh.. dengan saya sekali terhigh vocal.. sama naik dengan bunyi vacuum.. saya buat macam macam bunyi untuk cover bunyi vacuum yang kuat macam siren masuk air tu.namun tak dapat..saya rasa macam nak menangis.. berapa kali saya stop dan on semula.. selepas hampir sejam.selesai lah saya memvacuum carpet imaginasi seluas padang bola tu... wooo..

saya simpan vacuum dalam stor..tutup pintu dan kembali ke ruang carpet padang bola.. oh! saya genyeh mata.. wow! bersihnya.. jauh lebih bersih berbanding saya sapu dengan penyapu.. sebab sebelum ni..saya lebih rela sapu dengan penyapu.. ternyata sapu dengan vacuum ..jauhhhh lebih bersih. saya rasa nak nanges.

tahu tak.. selepas pada kejadian tu.. saya terfikir satu analogy.

analogy vacuum vs nasihat.

vacuum tu ibarat nasihat.biseng binget dan menyakitkan,tapi hasilnya carpet yang amat bersih.
begitu juga dengan nasehat.. pedih dan menyakitkan dan menyinggung.. namun perlu untuk membersihkan hati dan sikap seseorang.

bagaimana sakitnya teliga mendengar desingan vacuum.. begitu juga la sakitnya hati tersinggung menerima teguran.. namun itu yang diperlukan walaupon kita tak suka.



#haha ..saya tetap tak suka dengar bunyi vacuum.but still like the result.kenyet mata jangan tak kenyet..~



selingan : ni  my love anas tolong saya vacuum.. he loves this monster very much.we had the best day that week.struggling with this monster all day :) miss you Anas.




May Allah Bless You.
Wassalam.

2 comments:

Anonymous said...

anna miah ngah kenyet ;)

duta surga said...

mule mule baca tak faham.. anna miah.. anna salmiah rupenyer. hahahahah kenyet la kalo nak kenyet. hahahah